Camper & Country

Click here to edit subtitle

2008 Zwitserland

9 juni     Hellevoetsluis (N)                                                                                     Han sur Lesse (B)De start van onze zomervakantie naar Zwitserland. Vrij snel was de camper reisklaar, de Tom Tom ingesteld op "vermijd snelwegen" en wij konden starten voor de rit richting de Belgische Ardennen. Het 1e stuk wel over de snelweg richting Hilvarenbeek, maar daarna echt binnendoor via Valkenswaard richting Hasselt (B) naar het zuiden. Uiteindelijk reden wij richting Huy aan de westzijde van de Maas richting het Maasdal, flink bergafwaarts over smalle weggetjes. (alvast een beetje oefenen voor Zwitserland). Nadat wij Dinant links hadden laten liggen gingen wij richting Han voor de 1e overnachting. Rond een uur of 5 waren wij op de camperplaats aan de Rue de La Lesse. Gereden 295 km. 

10 juni    Han sur Lesse (B)                                                                                         Gerardmer (F)Eerst een vers broodje gehaald en daarna op pad richting Frankrijk. Langs leuke klimmetjes, kronkelende riviertjes en door kleine dorpjes. Een koffiestop ergens midden in een bos om tot slot te eindigen op een doodlopende weg midden tussen de korenvelden. Toen toch maar een stukje snelweg. Via Metz richting Epinal en na de afslag Gerardmer nog iets van 30 kilometer tot de volgende stop, de camperplaats aan de Boulevard D'Alsace. De stad in voor wat boodschapjes en een terrasje gepakt voor een lekkere rose. Terug naar de camper. Gereden 351 km.

 

                

11 juni    Gerardmer (F)                                                                                            Kandersteg (Zw)Na een onweersnacht met van die fraai wegrollende donders, bliksem en flinke regenbuien, starten wij vandaag de tocht richting Zwitserland. Eerst over de Roche de Diablo en de Col de La Slucht (1.139 meter) van de Vallee des Lacs naar de Vallee de Munster. Dan (toch) de snelweg richting Mullhouse en Bazel. Bij de grens werden wij naar een aparte controle gewezen. "Wo fahren sie hin"?? Antwoord: Wallis. "Ok?, gute Fahrt" en wij mochten weer door. (Leken wij op voetbal hooligans?? want ja, er was wel iets met voetballen in die periode. Na een korte lunchpauze en te veel regen onderweg, sloegen wij af naar het dal van Kandersteg waar wij in de loop van de middag aankwamen bij camping Rendez Vous. Receptie gesloten dus eerst even naar het dorpje. De campingbeheerder kwam later, wij konden een mooie plek uitzoeken en hij zorgde voor een Zwitserse driepolige stekker. Meteen bij hem brood besteld.   Gereden 267 km.

12 juni                                                                                                                      Kandersteg (Zw)Een strak blauwe lucht vandaag, eerst douchen, broodje halen bij de receptie en lekker buiten ontbijten. Vlak naast de camping zijn wij met de stoeltjeslift de berg op gegaan. Doel: de Oeschinensee. Vanaf het bergstation van de lift een klein half uurtje lopen naar Berghaus Oeschinensee. Wat rondgewandeld en geluncht. Inmiddels was het gaan regenen. Toch de wandeling richting dorp ingezet. Geen reiskilometers vandaag, wel wandelkilometers, maar ja, helaas de stappenteller niet bij me.

 

13 juni     Kandersteg (Zw)                                                                                        Grachen (Zw)

 

De tocht vandaag gaat naar ons uiteindelijke doel in Zwitserland, het dorpje Grachen, in het Mattertal. Eerst vanuit Kandersteg met de autotrein door de Loetschbergtunnel naar Goppenstein en dan met een flinke afdaling het Rhonedal in. Verder richting Visp en dan de afslag richting Zermatt, door de Vispertunnel. Bij St. Niklaus linksaf bergop. Eerst een koffiestop bij Hotel Montana (daar zaten vrienden van ons). Rond een uur of 1 gearriveerd bij Hotel Walliserhof, waar wij 4 overnachtingen hadden geboekt. Komend weekend wordt samen met de Savannah fanclub een country weekend georganiseerd. Wij hadden bewust gekozen voor dit weekend in het hotel, omdat het ons wel gezellig leek met alle fans bij elkaar. De camper gestald bij een nabij gelegen Gasthof (Zw. fr 4 p.d.). Daarna geluncht en 's middags even een kijkje genomen op de camping Grachbiegl in Niedergrachen, waar wij na dit weekend de camper wilden neerzetten. Tegen de avond komt de bus met de band en de fans uit Nederland. Het weekend begonnen met een heerlijk diner met de complete groep. Het dorpje Grachen ligt op 1.600 meter.  Gereden 48 km

 

 

14 juni                                                                                                                          Grachen (Zw) Tot 10.00 uur de tijd om te ontbijten, dus half tien in de ontbijtzaal is vroeg zat. Na de koffie een wandeling gemaakt naar Hotel Zum See. Ligt vanuit het dorp iets bergop. Op het terras geluncht en wat gewandeld. Daarna terug naar het dorp voor het 1e optreden van Savannah op het terras van het hotel. Aansluitend een grillbuffet en vanaf 20.00 uur tot 24.00 uur weer een optreden buiten, waar het eigenlijk te koud voor was. Dit in tegenstelling tot vorig jaar toen het hier een stralend weekend was. Toch lekker kunnen dansen op een afgebakend deel van de parkeerplaatsen voor het hotel. Na afloop nog gezellig wat gedronken.

15juni                                                                                                                           Grachen (Zw) Een druilerig begin van de dag. Regen, paraplu's en veel wolken rondom de bergen. Is dit nou het zonnige Wallis?? In ieder geval niet dit weekend. Het werd al gauw duidelijk dat er geen buitenoptreden van de band zou plaatsvinden, maar binnen in de eetzaal.  Iets na 1 uur begon de band met haar 1e setje. Niet teveel dansruimte binnen, maar voldoende (makke-schapen-hok-theorie!!). Rond zes uur was het optreden achter de rug. Vanaf zeven uur stond een Walliser buffet klaar, met heel, heel veel gesmolten kaas en andere streekgerechten. Was gezellig. Daarna op tijd naar bed, nou ja op tijd.................

16juni                                                                                                                           Grachen (Zw) Vandaag kon je kiezen uit een aantal activiteiten. Een bustocht naar Zermatt met eventueel een rit met de Gornergrathbahn, een wandeltocht met lama's rondom Grachen of een vrije dag. Wij kozen voor de Gornergrathbahn. Een tocht die wij vorig jaar ook hadden gedaan, maar ja, dat is zo mooi. Eerst met de touringcar van een plaatselijk reisbureau naar Tasch, en dan met kleine busjes naar Zermatt. Dit stadje is autovrij, dus alleen vergunninghouders mogen daarin. Om 12.00 uur ingestapt in de Gornergrathbahn. Naar 3.089 meter . Wat gewandeld, geluncht en daarna terug. Bij het een na laatste tussenstation zijn wij uitgestapt om de rest van de tocht naar Zermatt lopend af te leggen. 

17juni                                                                                                                           Grachen (Zw) De bus met fans ging vandaag terug, dus uitgezwaaid. Wij bleven met vrienden die ook met eigen vervoer waren gekomen, nog een weekje in Zwitserland. Zij bleven de hele week in Hotel Walisserhof. Eerst de camper op de camping gezet. Daarna met de auto naar Brig. Stadje bekeken en meteen ge?nformeerd naar de mogelijkheid voor een treinreis van Grachen naar Locarno. De vriendelijke dame van de Zwitserse spoorwegen c.q. VVV info, smeerde ons meteen een "toeristen kortingskaart" aan (had iets met het voetballen te maken). Korting op de trein, kabelbanen e.d.  Daar meteen kaartjes gekocht voor de gewenste treinsreis.  

18juni                                                                                                                           Grachen (Zw) Vroeg op. Om 7.30 uur de bus vanaf de camping naar het station van St. Niklaus. Vandaar met de trein via Visp naar Brig en daar overstappen op de sneltrein naar Milaan. Na Brig reden we door de Simplon tunnel Italie binnen. In Domodosola overstappen in een panorama trein die ons dwars door een berggebied naar Locarno zou brengen. Een schitterende tocht! Rond 12.00 uur waren wij in deze Zwitserse stad aan Lago Maggiore. Deze stad deed erg Italiaans aan, tenminste wat de taal betreft, want verder weten wij (nog) niks van Italie. Een heerlijke lunch buiten op een terras en een leuke wandeling langs het meer. IJsje gescoord en aan het eind van de middag weer terug.  Laat in de avond weer terug op de camping, moe maar voldaan van een lange, gezellige dag.

 

19juni                                                                                                                           Grachen (Zw) Weer met de trein mee, maar nu naar Zermatt met de bedoeling om vanaf Zermatt terug te lopen naar Tasch en daar vandaan weer met de trein terug. Nu de bus van 9.15 uur vanaf de camping naar het station van St. Niklaus. Vanuit de trein al mooie foto's kunnen maken. In Zermatt eerst even wat rondgewandeld, koffie met apfelstrudel en warme vanillesaus en daarna even langs de VVV voor een wandelkaart. Het wandelpad naar Tasch begon direct links na het station. Een wandeling van iets meer dan twee uur, met de nodige rustpauzes, fraaie vergezichten en langsrazende treinen.

20juni                                                                                                                           Grachen (Zw) Nu naar Zermatt voor een tocht naar de kleine Matterhorn. Dus eerst weer de trein, daarna een taxi (elektrisch) in Zermatt naar het begin van de gondelbaan. Via een tweetal tussenstations naar het op 2.358 meter hoogte gelegen  Swartsee restaurant. Eerst even koffie met worteltjestaart (echt waar!!) en toen met de gondel naar 3.883 meter hoogte. Vanwege het mooie weer, een stralend zonnetje en geen wind, even in de sneeuw gewandeld bij een temperatuur van 0 graden. Mooie foto's kunnen schieten van de Matterhorn en omgeving. (zie in het fotoalbum) Daarna terug naar het restaurant voor een lunch, en toen lopend terug naar Zermatt, waar wij tegen een uur of zes aankwamen. Een wandeling van bijna drie uur. Het diner in Zermatt smaakte prima na deze dag. Na tienen weer terug op de camping

21 en 22 juni                                                                                                                 Grachen (Zw) Een rustige campingdag vandaag (de 21e) Gerda wat aan de was en Frans wat noodzakelijke klusjes rondom de camper. Schoonwater, vuilwater etc.etc. In de middag gingen wij naar onze vrienden in het hotel om even wat te drinken (nou ja wat??), te dineren en voetbal te kijken. Ik had nog niets gezien van het N 11-tal, alleen maar gehoord, nou wanneer ik kijk is het dus blijkbaar niks. (niet meer kijken dus). Afscheid genomen van onze vrienden die de zondag weer terug gingen naar Nederland. De 22e (zondag) hebben wij het weer rustig aan gedaan. Nog even naar het hotel gewandeld om de rekening te betalen en toen terug naar de camping. (zie het fotoalbum Zwitserland voor foto's van de camping)

Opvallend was het fraaie weer van de laatste week in Zwitserland. Tijdens het country weekend was het slecht, regenachtig en koud en vanaf de dinsdag hebben we alleen maar stralend weer gehad.

23 juni     Grachen (Zw)                                                                                          Kaysersberg (Fr)  Vandaag gestart met de terugreis. Over een aantal dagen verdeeld gaan wij terug naar Nederland. Weer via het Rhone dal terug. De rit voerde langs Sion en Montreux langs het Meer van Geneve en het Meer van Neuchatel. Uiteindelijk via Bern en Bazel richting Mullhouse om bij Colmar de snelweg af te gaan. Dan nog een kort stukje naar Kaysersberg. Al snel de camperplaats gevonden even buiten het dorp. Dit is een alleraardigst klein dorpje in de Franse Elzas. Veel vakwerkhuizen, restaurantjes en wijngaarden. Eerst op een terrasje een lekkere Pinot Gris gedronken en daarna bij een wijnhuis wat Pinot Gris gekocht. (eerst proeven natuurlijk!!). 's avonds in restaurant Le Kaysersberg een prima diner gehad. In de nacht weer aardig wat regen en onweer. Komt veel voor in deze streek. Gereden 382 km.

 

 

24 juni     Kaysersberg (Fr)                                                                                Esch sur Sure (Lux) Het 2e deel van onze terugreis. Het eerste deel over de snelweg en daarna binnendoor richting Luxemburg stad. Vanwege een afsluiting kwamen we toch voor een deel in de stad terecht. Dus toen maar even terug naar de snelweg om via Arlon naar Esch sur Sure te rijden. Rond een uur of vier waren wij op camping "Im Aal", waar wij zelf een plaatsje konden uitzoeken. We waren snel weer geinstalleerd. Je leert snel na een paar weken "camperen". Langs het riviertje de Sure naar het dorpje gewandeld.  Gereden 354 km.

25 juni                                                                                                                Esch sur S?re (Lux) Ook vandaag blijven wij op de camping in Luxemburg. Eerst even wat vers brood gehaald, rustig ontbijten en wat "aan-getut". De ochtend was regenachtig waardoor wij pas in de loop van de middag op pad gingen. Het dorpje door naar het stuwmeer en daarna nog even de ruine van het kasteel bezocht. Leuk uitzicht, verder niet veel bijzonders. In een kadowinkeltje wat leuke dingetjes gekocht. 

 

26 juni     Esch sur Sure (Lux)                                                                                     Zeebrugge (B) Vanuit de Luxemburgse Ardennen en via het Belgische Bastogne (plaats met tank uit de 2e wereldoorlog) richting Namen en Brussel binnendoor en uiteindelijk het laatste stuk de snelweg richting Gent en Brugge. Al snel de route naar Zeebrugge gevonden. De camperplaats was even zoeken en eigenlijk niks bijzonders. Een vrij lege boulevard. Uit de wind op een terrasje een wit biertje gedronken en wat zitten eten. Wel een luidruchtige nacht met veel goederentreinen en erg veel vrachtwagens. Maar ach, de camperplaats is gratis. (daarom denk ik).  Gereden 288 km.

27 juni     Zeebrugge (B)                                                                                       Hellevoetsluis (Nl)De laatste etappe van de thuisreis. Vanuit Zeeuws Vlaanderen, de Westerscheldetunnel en West Kapelle (vis tent aan de boulevard) gingen wij via de Zeeuwse eilanden, de Oosterscheldekering en de Brouwersdam weer naar huis. Het was mooi weer, de vis was lekker evenals het ijsje op de Brouwersdam. Rond een uur of drie weer thuis.          Gereden 209 km.

Tevreden kunnen wij terugkijken op een tocht van totaal 2.194 km

 

 

 

terug naar de reizen