Camper & Country

Click here to edit subtitle

2009 De Ardennen en de Elzas

 

15 mei     Hellevoetsluis (ZH)                                                                                         Malmedy (B)Vandaag, vrijdag de 15e mei starten wij voor een rit welke via de Belgische en Luxemburgse Adennen naar de Franse Elzas zal voeren. Eerste dag via de snelweg naar Malmedy in de Belgische Ardennen. Via Bergen op Zoom en het buiten (haven) gebied van Antwerpen en Hasselt richting Luik. De dag is redelijk grijs en iets na Luik begint het zachtjes te regenen. Vanaf Luik nog een stukje snelweg tot de afslag Malmedy. Een drukte van belang om het stadje in te komen vanwege een wielerkoers welke daar werd gehouden. Rond 4 uur reden wij de camperplaats op. Waarschijnlijk de oude parkeerplaats van het voormalige station. Even naar het stadje gelopen.

Camperplaats; Avenue de la Gare, Malmedy. Afstand 266 km.

16 mei                                                                                                                             Malmedy(B) Vandaag een wandeling gemaakt rond Malmedy. Er zijn een aantal wandelingen rondom dit plaatsje welke d.m.v. symbolen zijn aangegeven. Wij kiezen voor een route door het bos en heuvelachtig gebied. Klimmen en dalen over bospaadjes en langs weilanden en kleine beekjes. Totaal een wandeling van iets meer dan 10 km.  Niet al te zonnig, maar prima wandelweer. Rond 5 uur weer terug bij de camper. ’s Nachts is er veel regen gevallen.

                                             Malmedy in de Belgische Ardennen                                                        

17 mei     Malmedy (B)                                                                                                  Vianden (Lux)Een korte rit naar Luxemburg. Via  St. Vith door naar Luxemburg naar de Vallei van de Rivier de Our. Een flinke daling vanaf een hoogvlakte naar het dal van deze rivier. Een prachtige rit. Vianden door en na ca. 1 kilometer lag aan de rivier de Our Camping Le Moulin. Na de lunch naar Vianden gewandeld en daar het kasteel bezocht. Een oude burcht met o.a. een stamboom van de Nassau's. Er werd nog flink aan het kasteel gewerkt.

Camperplaats; Camping Le Moulin. Rue de Bettel, Vianden.  Afstand 76 kilometers.

18 mei                                                                                                                           Vianden (Lux)Na de gebruikelijke zaken zoals ontbijten en koffie de fiets gepakt om naar Diekirch te rijden. Fietspad vanaf de camping, langs de berghelling omhoog. Was goed te doen. Echter na ca. 7 kilometer geen fietspad meer. Langs de weg fietsen vinden wij niet echt prettig in dit soort heuvelachtige gebieden, dus dan maar terug richting Vianden. Daar in het centrum van het dorpje op een bankje langs de rivier “gepicknickt”.  Rustig aan gedaan vandaag.

Vianden en het kasteel  

19 mei     Vianden (Lux)                                                                                                  Saverne (Fr)De route vandaag gaat naar de Franse Elzas. Omdat Vianden een grensplaats is met Duitsland, voert het 1e deel over Duits grondgebied met een aantal “umleitungen”, waarbij de navigatie “van slag” raakt. Ruwweg voerde de route richting Bitburg en Trier, waar wij de Moezel overstaken. Een prachtige rit door fraai heuvelachtig gebied. Rondom Vianden nog veel dichtbeboste hellingen, terwijl verderop de panorama’s  duidelijk ruimer werden met weidse blikken over glooiend landschap. Uiteindelijk reden wij rond half vijf de camperplaats op bij het kasteel van Roan waar 10 campers stonden. Het stadje even bezocht, een ijsje gesnoept en wat gewandeld rondom het Canal Marne Rhin dat dwars door Saverne loopt.

Camperplaats; Chemin du Parc, Saverne.  Afstand 208 kilometers.  

Saverne en het kasteel van Rohan


20 mei     Saverne (Fr)                                                                                            Kaysersberg (Fr)Vanuit Saverne start de tocht over de Route du Vins door de Elzas. Begin bij Marlenheim en Monsheim, hadden wij al snel het begin van de route gevonden. Via een gedownload gedetailleerd kaartje wisten wij welke dorpjes op deze route lagen. Schilderachtige dorpjes, met veel vakwerkhuizen. Zoals ergens beschreven over deze route is dit een tocht door een “openluchtmuseum” van ca. 180 kilometer. Dorpjes met kronkelende smalle straatjes, fraaie huisjes en andere gebouwen, met in elk dorp een duidelijk aanwezig “Hotel de Ville” (gemeentehuis) met de vlaggen van Frankrijk en de Elzas. Een aantal dorpjes ging je in via een toegangspoort om aan de andere kant ook via een poort het dorpje weer te verlaten. Tussen de dorpjes was het soms slechts een afstand van 3 à 4 kilometer. Onderweg gestopt in Riquewihr, met een druk maar autovrij centrum. Veel toeristen. Een “tarte flambé” als lunch genuttigd, met daarbij uiteraard een lekkere Pinot Gris. De planning was om door te gaan tot Turckheim, maar de route ging eerst nog via Kaysersberg. Dit plaatsje hadden wij vorig jaar ook bezocht, maar toen was het slecht weer, dus wij besloten ook dit jaar weer op de camperplaats in Kaysersberg te blijven. Het dorpje bezocht en op een terras Pinot Gris Rosé gedronken. (Volgende keer maar gewoon de witte dus!!)

Camperplaats; Air camping P 1, Kaysersberg. Afstand 98 kilometers.

 

21 mei                                                                                                                     Kaysersberg (Fr)Ondanks een hevig noodweer in de nacht, was het weer een stralende dag. Vandaag de wandelschoenen aan voor een wandeling rondom Kaysersberg. Een wandeling via de ruïne van het kasteel en door de wijngaarden verder bergop richting Riquewihr. Volgens de bordjes een tocht van ca. 2 uur. Vanwege de toenemende donkere lucht hebben wij de tocht halverwege afgebroken en zijn via Kintzheim weer terug gegaan naar de camperplek. ’s Avond een pizza gegeten op een terrasje in het dorp. Toen brak er weer een flinke bui los, dus na het eten naar binnen. Kopje koffie, maar toen weer terug naar de camper. De eigenaar van het restaurant had nog wel een paraplu voor ons. Was vergeten door vorige gasten. (Merci!).

Riquewihr  

 

Kaysersberg

22 mei     Kaysersberg (Fr)                                                                            Xonrupt Longemer (Fr)

Vandaag het vervolg van de wijnroute. Eerst naar Turckheim met een bezoek aan dit dorpje. De Elzas staat bekend om zijn ooievaars. In dit dorp waren nesten met jonge ooievaars te bewonderen. Fraaie foto’s van gemaakt. (zie ook het fotoalbum) Via het laatste stuk van de Route du Vins richting Cernay en Thann om daar de Elzas te verlaten en verder te gaan door de Vogezen. Het landschap verandert daar flink. De Vogezen is een hoger gebied dan de Elzas met flinke heuvels/bergen. Reisdoel vandaag Camping Municipale in Le Thillot. Daar aangekomen echter niemand bij de receptie. Zag er verlaten uit. Toen besloten om door de rijden naar Xonrupt Longemer. Via La Bresse en Gérardmer richting de camping. Was even zoeken maar rond 6 uur stonden wij op de camping op 20 meter van het meer.  Wij besloten om hier 3 nachten te blijven.

 

Camperplaats; Camping Les Jonquilles, Xonrupt Longemer  Afstand 153 kilometers.

23-24 mei                                                                                                      Xonrupt Longemer (Fr)Zaterdag de 23een rustige dag. Beetje luieren, het is prachtig weer vandaag. Na de lunch in de loop van de middag de wandelschoenen aan voor een rondje om het meer. Een mooie tocht van iets meer dan 2 uur, deels langs het meer en deels langs de weg, maar ja, dit is Frankrijk, dus niet overal wandelpaden. Aan de drukte rondom het meer kan je zien dat het weekend is. Onderweg lekker ijsje gescoord bij één van de picknickplaatsen aan de oever van dit meer.

Zondag de 24e weer een zonnige dag. Wij op de fiets naar Gérardmer. Voor het grootste deel bergafwaarts, waarvan een klein stukje apart fietspad, maar de rest langs de weg. Geluncht op een terras aan het meer van Gérardmer. Er waren daar roeiwedstrijden. Terug aan de noordkant van het meer, waar het minder steil was. Totaal toch bijna 20 kilometer gefietst. ‘s Avonds lekker frituur gehaald bij de friterie van de camping. 

Camping in Xonrupt                                          Gérardmer           

 

25 mei     Xonrupt Longemer (Fr)                                                                                   Charmes(Fr)Via Gérardmer richting Epinal, waarna wij de bergen van de Vogezen verlieten. Een fraaie tocht binnendoor in noordwaartse richting. Het bergachtige gebied gaat langzaam over naar heuvelachtige omgeving. Al snel de camperplaats gevonden (een prachtige uivinding toch die Tom Tom) De camperplaats aan de Moezel staat vermeld in een brochure over camperparken in Europa met plaats voor 100 campers. Na aankomst even langs de lokale grutter om wat eten en drinken in te slaan. Weer een prachtige dag vandaag.

Camperplaats; Camperplaats Parc de Port de Plaissance de Charmes. Afstand 76 kilometers.

 

26 mei     Charmes (Fr)                                                                                                    Stenay (Fr) Bewolkt vandaag, niet zo heel erg als je een rit voor de boeg hebt. Ons eerste plan was om naar Millery aan de Maas te rijden. Dat was echter slechts 75 kilometer. Dus besloten wij om iets verder naar het noorden te koersen. Uiteindelijk viel de keuze op Stenay, met iets meer kilometers. Weer via allerlei binnendoor wegen uiteindelijk de Vogezen verlaten om nu Lotharingen (Lorraine) in te rijden. De camperplaats in Stenay oprijden moest door een slagboom welke via een code ontgrendeld werd. Melden bij de plaatselijke Capitainerie. Via een “mede camperaar” kregen wij toch de code om alvast het terrein op de rijden. Na aanmelding ook de code gekregen. In de loop van de middag begon het echt te regenen.

Camperplaats; Camperplaats Parc de Port de Plaissance . Rue de Port Stenay  Afstand 176 kilometers.

 

27 mei                                                                                                                             Stenay (Fr)Een rustige dag vandaag. Beetje veel bewolking, maar wel droog. Rond een uur of twaalf even wat brood klaargemaakt en op de fiets gestapt om een ritje langs de Maas te maken. Nou dat viel bar tegen. Het eerste stuk langs het canal du est, was te doen, en daarna mooi niets meer. Geen fietspas o.i.d. Toen maar terug en langs de weg naar een volgend dorpje gereden en daar op het plein bij de kerk de boterhammetjes opgepeuzeld. Dit alles begeleid door oorverdovend lawaai van overvliegende straaljagers. Zeker een kleine oefening in de buurt. 

 

          Watermolen in Stenay                           Dorpje in de buurt van Stenay  

28-29 mei      Stenay (Fr)                                                                                                 Durbuy (B)

 

Rond negen uur opgestaan om rond elf uur, na de noodzakelijke service acties (vuil water lozen, chemisch toilet), vandaag verder de rit naar het Noorden te beginnen. Via Sedan en Mouzon reden wij Frankrijk uit en de Belgische Ardennen in. Allemaal via route National wegen. Deze zijn in Frankrijk prima te rijden. De chaussee déformée wegen in België zijn al genoeg aan de orde geweest. Gelukkig niet overal slecht. Richting Dinant en daarna naar Durbuy, onze volgende stop op de camperplaats aan het riviertje de Ourthe. Het dorpje bezocht, wat gevist en een leuke wandeling langs de Ourthe gemaakt naar Barvaux.         

Camperplaats; Camperplaats Mobilhome Le Vedeur, Rue de Vedeur, Durbuy . Afstand 126 kilometers.

 

 

Durbuy. De camperplaats langs de Ourthe en het kasteel

30-31 mei     Durbuy (B)                                                                                                   Reusel (Nl)De 30e zijn wij binnendoor vanuit de Ardennen naar Reusel in Brabant gereden. Dat (pinkster)weekend was daar het jaarlijkse C&W festival. Voor ons een leuke onderbreking op de terugweg en weer de combinatie van camperen en country. Bij de muziektent op het festival terrein was de mogelijkheid om te overnachten. Wij stonden daar op een pas gemaaid grasveld. Het mooie weer en de muziek was weer genieten. Overigens is er in het pinksterweekend overal veel te doen. Wellicht daardoor een tegenvallende publieke belangstelling. Afstand 146 kilometers.

1 juni     Reusel (Nl)                                                                                                Hellevoetsluis(Nl)Op 2e pinksterdag weer terug naar huis. De navigatie weer op “binnendoor”.  Afstand 143 kilometers.

           

Totaal   1.468 camper kilometers en 50 fiets kilometers. (Wandel kilometers niet genoteerd)