Camper & Country

Click here to edit subtitle

2009 Rondje Nederland

9 april     Hellevoetsluis (ZH)                                                                                        Egmond (NH)Vandaag de eerste etappe van het rondje Nederland 2009. Deze etappe voert naar het Noord Hollandse Egmond aan Zee. Via de snelwegen en de Velzertunnel reden wij NH in, waar wij de Tom Tom op ?binnendoor? hebben gezet om naar Egmond de rijden. Tegen vier uur waren wij op de camperplaats achter appartementen ?De Egmonden? . Nadat wij waren ge�nstalleerd hebben wij een klein stukje gefietst door het plaatsje. Zwager jarig, dus even gebeld.     Afstand;  Camper  129 km.       Fiets 14 km.    

10 april                                                                                                                          Egmond (NH)

Een werkelijk stralende dag. Blauwe hemel, niet teveel wind, dus prima fietsweer. Weer  de dagelijkse routine van ontbijtje, fietsentassen, brood voor de lunch en dan op pad. De fietstocht ging door de duinen en de bossen rondom Egmond, Bergen, Schoorl en Groet richting Petten. De broodjes eerst genuttigd op de Hondsbosse Zeewering, waarna wij richting Petten fietsten. Bij de plaatselijke VVV even ge�nformeerd naar het adres van familie voor een onaangekondigd bezoek. Verrassing alom. Even wat bijgekletst onder het genot van thee en koffie met krentenbrood en na ruim 2 uur weer terug op de fiets. Forse wind tegen, geen probleem in het bos en de duinen, maar het 1e stuk langs de zeewering was knap trappen.  Via Bergen aan Zee weer terug naar de camper. Een leuke fietstocht. Afstand;  Camper 0 km.       Fiets 53 km.

 11 april                                                                                                                         Egmond (NH)Paaszaterdag, Het wordt steeds drukker op de camperplaats. Volgens de boekjes plaats voor 10 campers, maar het waren er wel een stuk of 40 geworden. Veel Duitsers ook in deze streek. Iets minder weer dan gisteren, maar ook vandaag wel een fietsdag. Nu naar de streek ten zuiden van Egmond. Ook weer een (iets lager) duingebied, maar wel fraai waterwingebied. Gefietst tot aan Heemskerk, en daarna weer naar het Noorden terug. Rond een uur of vier weer terug in Egmond en daar ons 1e Italiaanse ijsje gescoord. Afstand;  Camper 0 km. Fiets   37 km. Camperplaats; De Egmonden,Egmond aan Zee.

 

                              Natuurgebied bij Petten 

 

12 april     Egmond (NH)                                                                                              Zoutkamp (Gr)Rond 9 uur opgestaan, ontbijtje gemaakt en de camper reisklaar gezet. Toilet legen, vuil water lozen en schoon water innemen. Rond 10.30 uur vertrokken. Zoveel mogelijk binnendoor gereden via Alkmaar, langs het Noord Holland kanaal en Schagen richting Den Oever naar de afsluitdijk. Op de afsluitdijk een koffiestop ingelast en direct na de dijk weer ?binnendoor? via Zurich, Harlingen, St. Jacobi-parochie en Holwerd (Friesland) uiteindelijk richting Lauwersoog en Zoutkamp. (Groningen) Er waren geen campers bij de jachthaven (viel mij dus mee) want ja, op 1e paasdag gaan verkassen is nogal wat. Onderweg kwamen wij veel campers tegen, dus er zijn vrij veel mensen op pad. De camper aan de rand van het gras geparkeerd met uitzicht op de jachthaven. Stroom aangesloten (voortaan zelf ook snoerhaspel meenemen) Meteen maar een klein stukje in de omgeving gefietst naar Zoutkamp en plaatsjes met de namen als Houwerzijl (met theefabriek), Ulrum en Elens.  Na de welverdiende ?neut? een heerlijk diner.                  Camperplaats; Jachthaven ?t Hunzegat in Zoutkamp Afstand;  Camper 129 km.       Fiets 15 km.  

                      Harlingen                                   Jacobi parochie                    Theefabriek in Houwerzijl  

 

3 april                                                                                                                         Zoutkamp (Gr)Vandaag een flinke fietstocht gepland. Via de haven van Lauwersoog over de Zeedijk richting Pieterburen voor een bezoek aan het zeehondencentrum. Het 1e deel van de tocht via het gebied rondom het Lauwersmeer was veelal over fietspaden dwars door het bos. In een van de vele restaurantjes rondom de haven koffie gedronken en daarna over de zeedijk naar het oosten. Deels aan de binnenkant van de dijk, met uitzicht over de Waddenzee (maar ook veel wind en schapen met lammetjes) en deels aan de landzijde met beschutting van de dijk. Het is wel uitgestrekt daar in Noord Groningen met oneindig veel akkerland. Uiteindelijk in Pieterburen aangekomen en daar het zeehondencentrum bezocht. Was redelijk druk. Overigens niet al te groot. De tocht ging terug via allerlei kleine dorpjes met soms niet meer dan 3 huizen. Afstand;  Camper 0 km.       Fiets 58 km.

                                   Langs de Waddenzee, het Gronings polderland en Pieterburen 

14 april     Zoutkamp (Gr)                                                                                            Veendam (Gr)  Rond 10 uur weer vetrokken vanuit de jachthaven met bestemming de camperplaats in Veendam met een tussenstop in Uithuizen voor een bezoek aan de Menkemaborg. Een landhuis welke nog geheel in oude staat is ingericht. Naast een kleuterklas met ?juffen?? was er niet veel bezoek. Vanwege de aparte expositie over de kinderen van de bewoners (in vroegere tijden) zal dit wel een leerzaam bezoekje voor de kleuters geweest zijn. Na de ?borg? nog even door de tuinen gewandeld. Door naar Veendam. De camperplaats is in een groot recreatiegebied. Camper ge�nstalleerd, wat boodschapjes gedaan. In het centrum van Veendam IJsje gescoord!!. ?s Avonds vanwege het lekkere weer buiten ?gescottelbraaid?. Camperplaats; Borgerswold Veendam. Afstand Camper 79 km.    Fiets 9 km.

                                                               De Menkemaborg in Uithuizen 

Veendam  

15 april     Veendam (Gr)                                                                               Barger Compascuum (D)Vanuit Veendam slechts een klein uurtje naar de volgende bestemming namelijk het Veenpark met mogelijkheid tot overnachten op een camperplaats bij het park. Na aanmelding bij de receptie voor de camperplaats het park bezocht. Dit bestaat uit een aantal authentieke huisjes e.d. uit de tijd van de veenkolonie. Was toch allemaal erg klein en zeer bekrompen. Woonkamertjes inclusief bedstee en zelfs nog een ?plaggendorp? Een schril contrast met de Menkemaborg van gisteren. Ook nog even met een ?veentreintje? naar een afgraving gereden. Daar kregen we uitleg over het turfsteken. Geen fietstochtje vandaag. Camperplaats; Nationale Veenpark, Barger Compascuum.              Afstand;  Camper  48 km.       Fiets   0 km.

Het Veenmuseum  

16 april     Barger Compascuum (D)                                                                                  Gouda (ZH)Voor vandaag de planning aangepast. Wij hadden het plan verder te reizen naar Winterswijk. Echter omdat wij vrijdag de 17e een crematie hebben, gaan wij terug naar het Groene Hart. Dus maar een toeristische tocht gekozen vanaf Drente naar Zuid Holland. Tegen vier uur op de camperplaats in Gouda gearriveerd, wat boodschapjes gedaan en ?s avonds in een restaurantje aan de markt in Gouda gegeten.                                                                          Camperplaats; Klein Amerika. Afstand 225 km. Afstand;  Camper 225 km.       Fiets   0 km.

17-18?19 april   Gouda (ZH)        ---  Alphen a.d. Rijn (ZH)     ---                              Udenhout (NBr) Om negen uur richting Alphen vertrokken voor de crematie welke om 10.00 uur zou plaatsvinden. Om 12.00 uur vertrokken naar Udenhout naar de Vekabo camping De Zandley, aan de buitenkant van Udenhout tegen de Loonse en Drunense duinen. Evenals vorig jaar hebben wij daar veel gefietst en op de zaterdagavond de fanclubavond van Savannah bezocht. Was weer prima, met dit jaar een optreden van Dick van Altena. Totaal 3 nachten op deze camping. Afstand; Camper 132 km.       Fiets   36 km. en 35 km

Onderweg in Brabant  

 20 april     Udenhout (N Br)                                                                                      Reijmerstok (L)Vanuit Udenhout eerst naar het zuiden om daarna door Belgi� richting Limburg te rijden. Was weer een mooie zonnige dag, dus prima om te rijden. De binnenwegen in Belgi� vallen toch wel tegen. Slechte bestrating. Uiteindelijk vanuit het westen dwars door Maastricht richting Margraten en verder naar Reijmerstok. Toch weer leuk om het Limburgse heuvellandschap te zien. Het afgelopen weekend was het hier een ?gekkenhuis? vanwege de Amstel Gold race. Na het aanmelden en installeren van de camper het eerste stuk gefietst in dit heuvelland. Wij hadden hier gekozen voor een camping uit de Vekabo gids. Camping De Puthof. Dit is een Limburgse boerenhoeve. Door een poort kom je op een binnenplaats met rondom de gebouwen van de woningen en de ?voormalige? stallen. Achter de hoeve was op een terrasvormig grasland ruimte voor caravans en campers. Het was rustig, slechts 3 caravans. De 1e fietstocht ging richting Gulpen wat overigens een plaatsje van ?niks? is. Terug een stukje van de plateau route (met hier en daar een stuk dat vanwege de helling wel lopend moest worden afgelegd).  Afstand;  Camper 135 km.       Fiets   14 km.

21 april                                                                                                                      Reijmerstok (L)Vandaag eerst even terug naar een van de knooppunten borden om aldaar een route te bepalen. Lengte niet zo van belang, meer de moeilijkheidsgraad zal bepalen hoeveel kilometers er vandaag inzitten. Uiteindelijk vanuit Reijmerstok eerst gekozen voor de richting Slenaken (koffie met vlaai) en daarna weer terug naar de Plateau route. Het is vandaag een warme zonnige dag. Geen wolkje te zien. Na een stuk dalen en klimmen door allerlei kleine dorpjes uiteindelijk ook weer richting Gulpen. Het laatste deel via een bospad terug naar Reijmerstok. Afstand;  Camper 0 km. Fiets 34 km.

22 april                                                                                                                     Reijmerstok (L)Iets meer bewolking dan gisteren, maar prima fietsweer. Via Margraten richting Maastricht. En dan rechtstreeks af op de Maas, brug over en op naar het Vrijthof. Was aardig druk.  Terrasjes gevuld. Aan de rivier even een boterhammetje ?gepicknickt? om daarna de tocht voort te zetten via Cadier en Keer (boodschapjes) en Margraten weer terug naar de camping. Alvast e.e.a. opgeruimd voor de tocht van morgen.                                                                                        Camping De Puthof. Afstand;  Camper 0 km.       Fiets 40 km.

Het Limburgs heuvelland en De Puthof in Reijmerstok 

 

23 april     Reijmerstok (L)                                                                   Groede (Zeeuws Vlaanderen)Rond een uur of tien waren wij klaar voor de ?oversteek? van Limburg dwars door Belgi� naar Zeeuws Vlaanderen. Een geplande tocht, welke volgens de navigatie ca. 4 uur in beslag zou nemen. We reizen immers binnendoor, dus niet over snelwegen. Via Maastricht, St. Truiden, Leuven, Mechelen en St. Niklaas, reden wij bij Hulst in Zeeuws Vlaanderen Nederland weer binnen. En nogmaals, wat een slechte wegen in ons buurland.  Ook in Zeeuws Vlaanderen weer rustig binnendoor naar Groede. Dit is een klein plaatsje ongeveer 5 kilometer onder Breskens. De camperplaatsen liggen voor de ingang van de camping, maar je kan wel gebruik maken van de faciliteiten van de camping. ?s Avonds wordt het gehele terrein afgesloten, dus je staat niet zomaar langs de weg. Afstand;  Camper 208 km.       Fiets   0 km.

24 april                                                                                                Groede_(Zeeuws Vlaanderen)Vandaag de verjaardag van Gerda. Veel telefoontjes en sms?jes voor haar. Zoals (bijna) gebruikelijk stond ook vandaag weer een fietstocht op het programma. Vanuit Groede ging het door het Zeeuwse polderland richting Breskens voor een koffiepauze. Daarna langs de Westerschelde over de dijk langs de Noordzee richting Nieuwvliet en Cadzand Bad. Van de kust af ging het door het natuurgebied ?De Zwin? naar Retranchement en verder via allerlei kleine dorpjes weer terug naar de camper. Een zeer fraaie tocht in een stralend zonnetje. We treffen het wel weer. Vandaag geen kookbeurt voor mij. Verjaardags etentje. Rondom het kerkje in Groede was een pleintje met een aantal restaurantjes. Wij kozen voor Restaurant In den Engel. (Had zeker iets met het kerkje te maken). Een restaurant dat volstond met allerlei beelden uit de RK Kerk. Dit bleek een verzamelwoede van de eigenaar te zijn. Hij had een jaar of vijf geleden de supermarkt van het dorp gekocht, er een restaurant van gemaakt en ingericht met zijn verzameling.                     Afstand;  Camper   0 km.       Fiets   46 km.

25 april                                                                                                 Groede (Zeeuws Vlaanderen)De fietstocht vandaag (ook weer mooi weer, maar iets meer wind) ging richting Oostburg (tegenwind) en daarna met een grote boog richting Breskens. Ook hier kleine dorpjes, veel landerijen en iets meer fietsers dan in de voorgaande dagen. In Breskens de haven bekeken, wat gedronken en wat kleine boodschapjes gedaan. Geen eten voor vanavond, want wij zouden vanavond lekker gaan ?snacken? . Er stond namelijk een snackkar op het parkeerterrein voor de camping. Lekker patat met sat�, een garnalen kroket en nog meer van die overheerlijke vette handel. Moet kunnen en is ook lekker makkelijk. Na het eten de fietsen alvast op de camper en zoveel mogelijk ingeladen omdat morgen de reis naar huis zou gaan. Afstand;  Camper 0 km.       Fiets 35 km.

Op de dijk langs de Noordzee in Zeeuws Vlaanderen.  

  

 

26 april     Groede_(Zeeuws Vlaanderen)__                                                        Hellevoetsluis (ZH)De terugreis naar huis. Via de Westerschelde tunnel ,Westkapelle, de Oosterscheldekering en Haringvlietdam reden wij rond drie uur Hellevoetsluis weer binnen. Wij kunnen terugkijken op een rondje Nederland van 17 dagen, met prachtige fietstochten en waarin wij delen van ons land hebben bezocht waar wij nog niet eerder waren geweest. Een heel ander rondje dan in 2008. Afstand;  Camper 149 km.

 

 

Totaal  1.270 camper kilometers en  427 fiets kilometers

 

 

 

  

 

Foto album Rondje Nederland 2009   

                                            

                                                                                                                                                    terug naar de reizen