Camper & Country

Click here to edit subtitle

2010 De Loire en Bretagne

23 april     Hellevoetsluis (NL)                                                                                     Udenhout (Nl)Rond 12 uur vertrokken voor de 1e grotere trip in 2010. Eerste reisdoel is Udenhout in Noord Brabant. Vanaf huis via  de Haringvlietdam en het zuidelijkste Zuidhollandse eiland Goeree Overflakkee naar Noord Brabant. Na de Volkerak sluizen de afslag Willemstad en verder via Oude Molen, Klundert, Zevenbergen en Oosterhout richting Loon op Zand. Op naar Vekabo Camping De Zandley in Udenhout. Een voor ons bekend stekkie. Een warme ontvangst van de beheerster en al snel een goede plek gevonden. Op vrijdagmiddag nog even wat boodschapjes gedaan in Udenhout. Op de terugweg bij een boerderij wat asperges en aardbeien gekocht. Afstand 102 km.

24 april                                                                                                                      Udenhout (Nl)Eerst even zachtjes gezongen voor de jarige Gerda (heeft niemand gehoord dus) en na een lekker ontbijtje rond een uur of 12 de fietsen gepakt voor een rondje Loonse en Drunense duinen. Een fraaie fietstocht onder een stralend zonnetje met onderweg een “pannenkoekenlunch” voor de jarige. Dat is weer eens wat anders dan de picknick met bammetjes. Na een tocht van ruim 40 kilometer terug naar de camping. Inmiddels waren er nog wat meer campers gearriveerd.  Zaterdag was de jaarlijkse fanclubavond van Savannah in zaal ’t Plein in Udenhout. Wij zijn daar op de fiets naar toe gegaan (de camping ligt 3 kilometer buiten Udenhout ) en ’s nachts om 2.00 uur reden wij de camping weer op. Een verslag van de fanclubavond staat op de Country pagina.

25 april     Udenhout                                                                                                     Chamery (Fr) Om half tien uit het mandje. Ontbijtje, spullen opruimen, fietsen achterop de camper en na de koffie eerst even lekker onder de douche. We reden om half twaalf weg voor de 1e etappe richting Frankrijk. Uiteraard weer binnendoor. De Tom Tom is hiervoor toch een prima navigatiemiddel. Via Tilburg richting België. Dan langs Turnhout en Tienen en over de N 5 via Philipville en Couvin, door naar de Franse grens. Bij Rocroi over de grens om tenslotte een heel stuk over de D985 door een fraai bebost gebied via Reims naar Chamery te rijden voor onze 1e stop in Frankrijk. Een camperplaats vol met personenauto’s . De vriendelijke beheerster van de Salle Polyvalente (het Dorpshuis) waar de gratis camperplaats is, vertelde dat er een spelletjesmiddag was tot 19.00 uur. We konden toch de camper iets verderop parkeren en inderdaad rond half acht hebben wij de camper op de juiste plaats kunnen zetten. Na ruim 1 uur kwam nog een camper. Afstand 310 km.

26 april     Chamery (Fr)                                                                                             Beaucency (Fr)Weer half tien. Ontbijtje en daarna vuil water lozen. Helaas geen schoon water, de sanizuil werkte niet. Vervolgens de 2e etappe in Frankrijk gestart. Vanuit Chamery via de D951 richting Epernay. Meteen maar een stop bij Leclerc voor wat boodschapjes. Verder door de Champagnestreek naar het bos bij Fontainebleau en via de Route Ronde naar La Chapelle la Reine. De N152 via Pithiviers naar Orleans. Hier begon voor ons het gebied van de Loire. Via de rondweg bij Orleans, maar nog altijd de N152, gingen wij naar Beaugency voor de camperstop. Helaas, de gratis camperplaats op de kade aan de Loire (Quai Dunois) was helemaal vol met kermisklanten. Gelukkig was aan de overzijde de Camping Municipal de Val de Flux. Een volle camperplaats betekent wel klandizie voor de campingbeheerder, want er stonden best wel veel campers op de camping en voor de poort. Wij vonden hier een prima plek met uitzicht op de brug en de Loire. Overigens weer een prachtige zonnige dag vandaag. Eerst een welverdiende borrel na de prima verlopen reis. Uiteindelijk konden wij om 20.00 uur nog heerlijk buiten eten. Afstand 284 km.

27 april     Beaucency (Fr)                                                                                                                  Alweer een fraaie zonnige dag. Dus lekker buiten ontbijten. Vandaag een fietstocht naar Orleans. Op de beschrijving van "La Loire à Vélo" hadden wij gezien dat het 1e stuk van de fietsroute vanaf Beaugency en na Meung sur Loire nog in ontwikkeling was. Na het klimmen en klauteren over de kermis in opbouw in Beaugency (daar begon de route) verder naar het oosten. Nou dat klopt dat van die fietsroute in ontwikkeling!!  Grindpad en zandpad wisselden elkaar af, maar uiteindelijk werd het een goed geasfalteerd fietspad (deels over een dijk inclusief autoverkeer) tot aan Orleans. Aan de oever van de Loire geluncht en daarna de binnenstad bezocht voor wat foto’s van o.a. de kathedraal en het standbeeld van Jeanne D’Arc . De stad was al aardig versierd met vlaggen voor de feesten rondom Jeanne D"Arc. De terugtocht was langs dezelfde route. Totaal 61 kilometer gefietst onder een stralende zon.  En na terugkomst op de camping weer lekker buiten kunnen eten.

28 april     Beaucency (Fr)                                                                                                   Blois (Fr)Na het vertrek van de camping Municipal in Beaugency, eerst even getankt bij Leclerc en daarna door het bos van Chambord naar het “beroemde” kasteel, oorspronkelijk een jachtslot. Dit kasteel is geplaatst op de wereld erfgoedlijst van de Unesco. De parking kent een apart gedeelte voor bussen en campers (overigens mag je hier ook overnachten). Een rondgang door het imposante kasteel gemaakt (met audio toelichting in het Nederlands). Een wandeling van iets meer dan 2 uur over de diverse verdiepingen, door grote vertrekken met grote schilderijen en allerlei uit die tijd stammende meubels. Wij zijn dus nu helemaal op de hoogte van de bewoners en overige prominente figuren van het kasteel. Voorop natuurlijk Frans I (1494-1547), koning van Frankrijk en opdrachtgever voor de bouw van het kasteel. De foto’s van het kasteel en de interieurs in het album van deze reis spreken voor zich. Nog even wat cijfertjes over Chambord:  156 meter lang, 56 meter hoog, 77 trappen, 282 schoorstenen en 426 vertrekken. We hebben ze niet allemaal nageteld, maar imposant is het zeker. 

 

Daarna de TomTom ingesteld op de camperplaats in Blois. Toen wij echter de brug bij Blois overgingen, zagen wij onder aan de brug een aantal campers geparkeerd staan. Daar heen gestuurd en gelukkig was er nog plaats. De camper geparkeerd en toen het stadje in voor een welverdiend ijsje. ’s Avonds bij een Italiaans restaurant lekker zitten eten. Terug bij de camper nog een koffie met uitzicht over de rivier. Afstand 46 km.

29 april     Blois (Fr)                                                                                                                           Vandaag de 2e dag in Blois voor een bezoek aan het kasteel en de kathedraal van Blois. Het kasteel, te bereiken via heel veel trappen, ligt boven het stadje. Dit kasteel, verdeeld in diverse afdelingen, kent veel dezelfde namen van de bewoners als uit Chambord. Na ruim 2 uur hadden wij het wel gezien, dus op naar de kathedraal, met onderweg eerst nog een lunchstop. De kathedraal was dicht, maar vlak erachter lag het Hotel de Ville met grote tuin. Dus daar maar even wat gewandeld en wat foto’s geschoten. Begeleid door een paar regendruppels liepen wij terug naar de camper. Rond acht uur wat het weer droog en zonnig. Overigens de eerste regen tijdens deze trip.

30 april     Blois (Fr)                                                                                                     Villandry (Fr)Na het ontbijt vertrokken naar de andere camperplaats in Blois (P2). Dit parkeerterrein was echter “fermé” voor campers. Wij konden wel het toilet legen op de serviceplaats. Via Amboise (vanuit de camper foto’s van het kasteel gemaakt) gingen wij naar Chenonceau voor een bezoek aan het kasteel daar. De campers werden verwezen naar een aparte parkeerplaats bij de bussen.  Prima geregeld dus. Bij de ingang werd netjes naar je nationaliteit gevraagd, zodat je bij de tickets een boekje kreeg in de eigen taal. Een duidelijke plattegrond in de bezoekersgids gaf een prima looproute weer. Weer een mooi kasteel, met rondom een slotgracht en met fraaie tuinen. O.a. Catharina de Medici (1519-1589 wie kent haar niet??) heeft in dit kasteel geleefd. En ook Frans I (je weet wel, die uit Chambord) had hier zijn verblijven. Ook hier ruim 3 uur gewandeld. Opvallend in het kasteel zijn in de diverse vertrekken de "wapens" van de diverse bewoners.  

Daarna weer op pad via Tours naar Villandry voor de volgende overnachting. Ook hier is op een parkeerplaats voor het kasteel een overnachtingsplaats voor campers. Vriendelijke dames bij het VVV kantoor bij het begin van de parkeerplaats gaven wat verdere informatie. Even een ijsje “gescoord” in het dorpje en foto’s van het kasteel gemaakt. Na drie kastelen bezichtigd te hebben,  besloten wij dit kasteel niet te bezoeken. Afstand 94 km.

1 mei     Villandry (Fr)                                                                                                                         Vandaag licht bewolkt, maar toch de fietsen van de camper gehaald voor een fietstocht naar Tours. Tot aan de stadsgrens van Tours gefietst, maar de stad zelf niet bezocht (wat gemist??). Prima fietspad, waarvan een groot deel autovrij, tussen de landerijen en langs het water. Overigens gaat dit gedeelte van de fietsroute “La Loire à Vélo” niet langs de Loire, maar langs de rivier De Cher. Deze rivier stroomt iets voorbij Villandry weer in de Loire. Opmerkelijk was een aantal grote zigeunerkampen langs het fietspad. Op het fietspad een aantal fietsers tegengekomen die waarschijnlijk de hele route langs de Loire reden, gelet op hun bagage. Na terugkomst bij de camper hebben wij bij het kasteel maar weer eens een ijsje gesnoept en wat lekkere dingetjes gehaald bij de plaatselijk patisserie.

 

2 mei     Villandry (Fr)                                                                                            Bouchemaine (Fr) Na 2 nachten Villandry zijn wij vertrokken richting Saumur. De camperplaats bij het stadion vonden wij niks voor een overnachting. Wij konden wel schoon water innemen en het toilet even legen. Ook lag deze plek nog een aardig stukje wandelen van het centrum af, dus zijn wij naar het kasteel gereden en hebben daar de camper geparkeerd. Even wat foto's van het kasteel en de omgeving gemaakt, en via een wandelpad langs het kasteel lopend naar het centrum van stadje. Ja dooie boel op zondag en weinig bijzonder, maar ja, dat kon je wel verwachten.

 

Op naar de volgende stop in Bouchemaine. Daar is een mooie (gratis in deze tijd van het jaar) camperplaats op de voormalige camping aan de rivier de Maine. Een fraaie plek met mooi uitzicht over de rivier en de brug bij Bouchemaine. Alle campers stonden op een asfaltstrook met daarnaast een eigen grasveldje. Er was die zondag feest geweest. Iets met Portugese invloeden. De vlaggetjes van Frankrijk en Portugal hingen er nog en er klonk nog wat Portugese muziek. Alleen de verlaten feesttent stond er nog en verder helemaal niets. Afstand 103 km. 

3 mei     Bouchemaine (Fr)                                                                                          Paimboeuf (Fr) Vandaag maar 15 graden, heel wat anders dan aan het begin van onze Frankrijktrip.  Het plan om vandaag langs de rivier naar Angers te fietsen lieten wij voor was het was. Dan eerst maar naar Angers met de camper voor wat boodschapjes. En de stad even bezoeken. Nou, boodschappen doen ging prima, maar het stadsbezoek werd niks. Wegwerkzaamheden en veel "deviation".  Nou, dan maar geen stad. Terug naar Bouchemaine. Daar overlegd hoe nu verder. Gelet op het weer besloten wij maar te gaan rijden richting de kust. De keuze viel op de camperplaats bij St. Viaud. We wilden weer eens aan de stroom om de diverse accu’s (foto/filmcamera en laptop) op de laden, want op de tot nu toe bezochte camperplaatsten was geen elektra beschikbaar. Via de D723 en de brug over de Loire bij Chalonnes sur Loire, door over de D 961 en D756 naar Beaupréau.  Dan zuidelijk van Vallet een deel van de N249 richting Nantes. Via de zuidelijke périphérique van Nantes uiteindelijk weer terug op de D 723 naar St. Viaud. Een fraaie maar helemaal verlaten camperplaats en geen stroom. Wij door naar Paimboeuf aan de Loire. Camperplaats, met een vijftal campers, naast de VVV en direct aan de Loire. De neus van de camper in de wind met een fraai uitzicht over de rivier. De wind had uiteindelijk wel de lucht helemaal wolkenvrij geblazen. Vanavond maar weer verdere plannen maken voor het vervolg. Afstand 165 km.

4 mei     Paimboeuf (Fr)                                                                                                Quiberon (Fr)We vervolgen onze route en gaan nu richting Bretagne. Vanuit Paimboeuf richting Saint Nazaire.  

Via de fraaie hoge brug, met schitterend uitzicht over de monding van de Loire, gingen wij richting La Baulle over de D 92 en dan door een prachtig gebied met zoutpannen en een zoutmuseum richting Le Croisic. De route ging wel over een smalle weg maar we werden met vele mooie vergezichten verrast. Dan via Piriac sur Mer, waar je een heel stuk over de boulevard langs de Atlantische Oceaan rijdt, binnendoor richting Muzillac en Vannes. Vervolgens een stuk N 165 naar Auray en de D768 richting het Presqui'Île de Quiberon. Rond 14.00 uur kwamen wij daar op de camperplaats voor de camping van Kermé (5 euro voor 24 uur in de parkeerautomaat, stroom gratis). Vanaf de camperplaats heb je een mooi uitzicht over de Atlantische Oceaan.  Hier houdt “de –wereld-op”, want dit is een echt schiereiland. De lege batterijen konden weer opgeladen worden. In de namiddag nog even naar het stadje gewandeld. Afstand 162 km. 

5 mei     Quiberon  (Fr)                                                                                                                     Vandaag rustig aan. Eerst koffie, daarna de de camper nog even verplaatst op de camperplaats en toen een wandeling gemaakt vanaf de camperplaats langs de zuidpunt van het schiereiland. Langs de oceaan en de rotskust (de Côte Sauvage) naar Quiberon. Veel wind, maar wel droog. Op een bankje aan het strand geluncht en daarna via het stadje weer terug naar de camper.

6 mei     Quiberon  (Fr)                                                                                      Plonévez-Porzay (Fr)Eerst even wat water ingenomen (gisteren werkte dit nog niet aan de sanizuil, maar ja dat kom je in Frankrijk vaker tegen) en daarna richting het noorden vertrokken. Bedoeling was verder langs de kust van Bretagne. Via Lorient en Pont Aven (D783) richting Concarneau. Een leuk plaatsje met haventje. Onderweg mooie doorkijkjes op de oceaan. Via de D44 op naar Pont l’Abbé en langs Audierne naar de Pointe du Raz. De camper geparkeerd en een flinke wandeling gemaakt naar het uitzichtpunt. Helaas een bewolkte dag vandaag.

 

  

Daarna via Douarnenez naar de fraaie camperplaats in Plonévez Prozay.  Een mooi aangelegd grasveld met sanizuil en picknicktafels. Inmiddels was het gaan regenen. Opvallend van deze dag is de diversiteit in landschappen. Heuvelachtig en landerijen en vele kleine dorpjes (met evenzoveel kleine rotondes).  In de avond een vriendin in Nederland gebeld voor het adres van wederzijdse vrienden die in Bretagne wonen. Afstand 225 km.

7 mei     Plonévez-Porzay (Fr)                                                                                     Poullaouen (Fr) Vandaag besloten wij “even” langs te gaan bij “oude bekenden” uit onze vorige woonplaats. In het verleden (meer dan 15 jaar geleden) hadden wij regelmatig contact met elkaar. Nadat zij zijn gaan “rentenieren” hebben zij eerst 4 jaar met een camper door Europa gezworven . Inmiddels wonen zij ruim 7 jaar in Poullaouen in Bretagne. Vanuit Plonévez was dat ongeveer 70 km. Dus wij erheen, met een adres zonder huisnummer, maar gelukkig wel een telefoonnummer. Nou stonden er langs die weg maar 2 huizen (van een boer=de burgemeester van het dorp en van onze vrienden). Uiteindelijk toch maar even gebeld. Gelukkig waren zij thuis. Wij werden hartelijk verwelkomd, want ja, onaangekondigd bezoek uit Nederland komt ook weer niet zo vaak voor. De “koffiebreak” werd uiteindelijk een gezellige dag met een diner van fish & chips in een door Engelsen gerunde pub in een nabij gelegen dorp. Het was giga druk in deze kleine pub (2 tafels voor maximaal 15 personen). Er wonen vrij veel Engelsen in Bretagne en de vrijdagavond is traditioneel fish & chips avond. Wij hebben overnacht in de camper voor het huis van onze vrienden. Afstand 68 km.  

8 mei     Poullaouen (Fr)                                                                                Le Mont St. Michel (Fr) Vandaag Bevrijdingsdag in Frankrijk. Wij hebben daar trouwens niets van gemerkt. Na het ontbijt en de koffie afscheid genomen en de reis voortgezet. Een rit van iets meer dan 200 kilometer richting Le Mont St. Michel. Eerst een deel door het Park Regional Naturel D’ Amourique en het Forret de Beffou naar de N12 richting St. Brieuc en daarna via de N 176 tot de afslag Le Mont St. Michel. Aan de overkant van de weg bij de Camping du Mont Saint Michel is een mooie camperplaats. Na eerst te hebben geluncht (eindelijk weer eens buiten in het zonnetje) zijn wij gaan wandelen naar Le Mont St. Michel. Wat een drukke toeristische toestand. Busladingen vol (uiteraard met Chinezen/Japanners). De parkeerplaats vlak bij het stadje stond bomvol. Veel bussen, auto's en tientallen campers.  

Aan het einde van de weg was men druk bezig met de opbouw van de finishplaats voor de marathon, welke op 9 mei wordt gehouden. De drukke straatjes doorgewandeld, foto’s geschoten en wat lekkers verorberd in een creperie. In de avond na het eten dit reisverslag op de laptop weer bijgewerkt. Afstand 185 km. 

9 mei     Le Mont St. Michel (Fr)                                                                                       Calais (Fr)Om half tien vertrokken. Vandaag een lange rit voor de boeg. Wij besloten om via de snelwegen verder naar het noorden te rijden. Via de N17 en N 13 richting Caen en dan naar de A 29 en bij Honfleur over de Pont de Normandie. Een werkelijk imposante brug over de Seine bij Le Havre. Daarna nog een brug over "Canal de Le Havre"

 

Dan na Neufchatel en Bray over de A28 richting Abberville om uiteindelijk via de A16 langs Boulogne sur Mer naar Calais te rijden. Deels peage over deze route, maar wel een rit met zeer afwisselende landschappen. De camperplaats aan de Avenue R. Poincare was snel gevonden. Een plek met  fraai uitzicht over de oceaan en tevens een drukte van in- en uitvarende ferry's. Langs het strand gewandeld (weer veel wind trouwens). Doordat een camper die naast ons stond wegging, kwamen wij vol in de wind. Nou dat slaapt niet lekker, dus ook wij de camper maar even verplaatst en uit de wind gezet. Afstand 464 km. 

10 mei     Calais (Fr)                                                                                              Hellevoetsluis (Nl) Naar huis. Vanuit Calais via de Belgische kust vanaf De Panne tot en met Knokke Heist over de N 34. Een leuke route door diverse kleine dorpjes, grotendeels langs de trambaan en ook grote delen langs de zee. Met uitzicht op zee de camper geparkeerd om de bij een warme bakker gekochte verse broodjes te nuttigen (bent  u weleens een koude bakker tegengekomen??).  Via Zeeuws Vlaanderen en door de Westerscheldetunnel (Tarief Camper=Tarief Toeringcar=Tarief Grote vrachtauto=Schande dus!!) richting Westkapelle. Altijd als wij via Zeeland naar huis rijden willen wij langs Westkapelle voor een overheerlijk visje. Onderaan die dijk met die tank erop, kun je prima vis kopen. Nou wisten wij wel dat de Giro D'Italia vandaag een etappe had naar Midelburg. Maar goed, we zien wel hoever we komen. We kwamen inderdaad wat omleidingen tegen en vlak voor Westkapelle was de weg afgesloten. Nou de camper maar aan de kant van de weg gezet en toen wij buiten waren hoorden wij al het geluid van een aantal helikopters. Nog geen tien minuten later kwam de hele karavaan voorbij. Toch wel leuk om dat eens mee te maken. Foto's en film gemaakt en vrij snel nadat de karavaan was gepasseerd werden de hekken weggehaald en konden wij door naar de vis. Daarna via Domburg en Oostkapelle (daar hadden ze hele straten in de roze kleur van de Giro geschilderd) over de Oosterscheldekering richting de Brouwersdam. Vlak voor de dam, tijdens een flinke rukwind en het passeren  van een tegemoet komende vrachtauto, hoorden wij een flinke knal. Nou was in het verleden weleens een van de kleine dakluikjes door de wind en tegemoet komend vrachtverkeer open gegaan, maar nu waren beide kleine dakluikjes (boven het bed en de douche) inklusief de handgrepen finaal van het dak afgeblazen. Met een flinke schrik en  gelukkig geen schade achter ons konden wij onze weg vervolgen. Wij waren bijna thuis en het was gelukkig droog. Even na zessen reden wij onze woonplaats weer binnen. Afstand 293 km.

                   

Totaal 2.480 camperkilometers en 101 fietskilometers. 

 

 

 

 

Foto album De Loire en Bretagne 2010