Camper & Country

Click here to edit subtitle

2012 Frankrijk

Onze 3e grotere trip in 2012 gaat naar Frankrijk. Een beetje door het midden van dit fraaie land afzakken via de Gorges du Tarn en Millau naar de Middellandse Zee. Een beetje relaxen, onderweg dorpjes en bezienswaardigheden bekijken. En natuurlijk fietsen. Ook weer binnendoor terug via Rocamadour en Oradour sur Glane. 

 

Frankrijk naar Hiry

Donderdag 6 september, de start van onze 3e grotere trip dit jaar, deze reis gaat naar  Zuid Frankrijk. Rond 12.00 uur was het huis spic en span, de camper geheel reisklaar (inclusief 2 alcohol testers die je in Frankrijk verplicht bij je moet hebben) en konden we op pad. Via de A15 en A29 kozen we voor de route over Bergen op Zoom naar Antwerpen. De ring van Antwerpen was zoals gebruikelijk druk, maar eenmaal richting Mechelen en Brussel was het goed te doen. Daarna rondom Brussel in zuidelijke richting naar onze 1e stop in Ronquieres. De CP is op een mix parking bij een grote scheepslift in het kanaal Brussel Charlerois. Vanaf de CP hebben we een wandeling gemaakt van ruim 1 uur naar de bovenste lift, langs de scheepshelling. Een werkelijk fraai bouwwerk, helaas hebben we geen schepen met de lift omhoog of omlaag zien gaan.

Vrijdag de 7e na het ontbijt via Charleroi en Philippeville naar Frankrijk. Vanaf Rocroi door de Franse Ardennen en de streek van Champagne Ardennes over mooie D en N wegen naar Giffaumont Champaubert aan het Lac De Der. Onderweg heel veel graanvelden en ”goudgekleurde” maïsvelden gezien. In de loop der maanden zien wij de maïsvelden groeien en als de bladeren al wat beginnen te kleuren en dan met een zonnetje erop is dat een mooi gezicht. Veel campers stonden op de CP bij het meer, maar ook op de diverse parkeerplaatsen bij dit Lac stonden her en der campers. We waren iets na vieren op deze bestemming en hebben eerst maar eens een wandelingetje richting het meer gemaakt. Het 1e ijsje van deze trip gekocht en op een bankje met uitzicht op het meer opgegeten. Toen we bij het meer aankwamen was het water zo glad als een spiegel alleen moest een jongeman zo nodig met z’n waterscooter de rust verstoren en het rimpelloze water laten golven. Ach ieder zijn pleziertje.

Op één van de camperplaatsen was een sanizuil, waar we  het toilet geleegd hebben voordat we zaterdag de 8e verder trokken. De TT route was iets anders dan de vantevoren geplande route, maar uiteindelijk kwamen we via Bar sur Aube bij Chatillon sur Seine. Langs Puits en Chissey en Morvan ging het over de N81 en D 981 naar Autun en Luzy om uiteindelijk via een klein “wit” weggetje en Savigny Poil Foll aan te komen in Hiry. Daar aan de D260 vonden we het “huis-met-de-rode-luikjes” van oude bekenden.

We kregen een hartelijk ontvangst, gevolgd door heel veel bijkletsen. Na een geweldige maaltijd met lekkere wijn, bleek er een bed voor ons opgemaakt te zijn, zodat we niet in de camper hoefden te overnachten. Nou van dit aanbod hebben we natuurlijk gebruik gemaakt.

Zondag de 9e na het uitgebreide ontbijt en de koffie in de buitenlucht en onder een heerlijk Frans zonnetje en met uitzicht op de landerijen achter het “huis-met-de-rode-luikjes” zoals ik het noemde, hebben de gastheer en gastvrouw ons meegenomen voor een ritje in de omgeving.

 

 

In dit gebied zitten wij in de buurt van het  Parc Naturel Regional du Morvan. Eerst via Luzy naar een terrein waarop een grote rommelmarkt was, en daarna via allerlei kleine weggetjes naar Uchon.

Met een stijgingspercentage van 18% kwamen we daar bovenop een berg waar we konden genieten van een fraai panorama.

Na een verfrissing terug richting La Boulaya naar de Temple des Mille Boeddha’s. In het landschap staat een reusachtige tempel. Binnenin wel 3 grote Boeddha beelden en vele kleintjes, maar of het er 1.000 waren???  Door een golvend landschap weer terug. Onder het genot van een hapje en een dranje en in de loop van de avond de BBQ hebben we nog volop gekletst. Het ontbrak ons aan niets.

 

Van Hiry door de Gorges du Tarn naar Millau

Maandag het vervolg van onze reis naar Zuid Frankrijk. Na het ontbijt in de buitenlucht en de koffie hebben we afscheid genomen (J&T REUZE BEDANKT!!) en vervolgden we onze reis. Ook nu verliep de reis iets anders dan gepland,maar ach met de TT kom je er wel. Eerst wat kleine ?witte weggetjes? maar uiteindelijk via de wat grotere D wegen ging het richting St. Etienne. Onderweg gestopt voor wat boodschappen en daarna over de rondwegen bij deze grote stad richting Firminy en over de N88 (deels 4 baans en deels 2 baans) richting Le Puy en Vellay. Vlak voor deze grote stad verlieten we de autoweg en reden over de D32 langs de Loire naar Coubon.

Onder aan de brug over de Loire (hier slechts een klein riviertje) op de parkeerplaats naast de kerk mag je met de camper overnachten. We stonden pal aan de rand van de parking met naast ons het gekabbel van het water in de rivier. Een geweldige plek. Dinsdagmorgen eerst vers brood gekocht bij de plaatselijke Patisserie (pain complet coup�) en na het ontbijt en de koffie weer richting de N88, een lange weg met iets voorbij Langogne een mooi uitzicht op de Barrage de Naussac. De N 88 hebben we gevolgd tot iets voorbij Mende.

 

 

Met een forse klim begonnen we aan de route over de D986 tot aan Sainte �nimie, het begin van de Gorges Du Tarn (D907B). Deze weg langs de Tarn is een bochtige, smalle weg met een aantal tunneltjes en smalle doorgangetjes. Soms helemaal geen zicht op tegemoetkomend verkeer en ook nog eens aan de rechterzijde overhangende rotsen. Kwestie van rustig aan en goed opletten. Iets na het begin van deze weg hebben we de camper aan de kant gezet, stoeltjes uit en met zicht op de rivier de botterhammetjes verorberd.

 

Bij de splitsing naar de Gorges de la Jonte, vervolgden wij onze weg over de D907 naar Millau. Dat we onderweg nog een boze blik van een motorrijder kregen nemen we maar op de koop toe. Hij kan makkelijker uitwijken als wij met die overhangende rotsen rechts naast ons. De weg naar de CP in Millau was snel gevonden. Het was bijna helemaal vol op deze gratis plek. Overigens wel smalle plekjes voor de campers. Voor het eten nog even het stadje bezocht. Dat stadje vonden wij niet zo bijzonder. Eigenlijk niks aan. Waarom dan naar Millau?? Nou om het viaduct dus. Vorig jaar op de terugreis over het viaduct heen en nu zicht op het viaduct. Een hoog bouwwerk.

 

Van Millau naar de kust

De nacht van dinsdag op woensdag een klein beetje regen.

 

We vervolgden onze weg over de D809 met een schitterend uitzicht op het Viaduct van Millau.

We reden nu in het Parc Regional des Grands Caussus. Deze weg ging parallel aan de A75 richting Le Caylar en Lodève.

Een facebook vriendin had ons getipt over het Cirque de Navacelles. Dat lag iets naast onze geplande route, maar ja, dat is het voordeel van een camper, je kan zo de route aanpassen.

Vlak voor Lodève  namen we de D25 richting St. Maurice Navacelles, dan linksaf over de D130 naar La Baume Auriol. Daar heb je een schitterend uitzicht op deze Cirque. Een expositie geeft precies aan hoe de loop van de rivier La Vis is omgelegd.

Hierdoor is deze Cirque onstaan. 

Van bovenaf zie je een "piep" klein dorpje". 

 

 

 

 

 

 

 

  

Terug via de D130 en over de D25 richting Ganges. Vlak na het dorpje St. Maurice begon een spectaculaire afdaling met veel haarspeldbochten naar het dal van de rivier La Vis.

 

Na Ganges ging het over wat kleine cols richting Montpellier. Je kon merken dat je door een van de dunstbevolkte gebieden van Frankrijk reed. Dwars door de stad naar Palavas les Flots waar bleek dat de CP aan de haven (200 plekken!!) vol was. Er stonden zelfs nog een stuk of zeven campers buiten de poort te wachten. Oké, dan naar de volgende bestemming Frontignan Plage. Een korte rit langs een aantal etangs naar Camping Les Tamaris direct aan zee. Helaas, ook hier het bord "complet". Hoe druk wil je het hebben?? Dus even de TT bekeken en door via Sète langs het Bassin de Thau, waar veel kite surfers hun kunsten vertoonden, naar Marseillan Plage.

Gelukkig was er op Camping Robinson beaucoup plaats, zoals de receptionist zei. Deze camping, naast het kanaal, em met een uitgang naar het strand, ligt direct aan de Middellandse Zee. We merkten wel dat er hier aan de kust redelijk veel wind stond.

Omdat twee tussenstops op onze route vol bleken, besloten we wat langer op deze camping te blijven.

Woensdag de 12e met belangstelling de verkiezingen in Nederland gevolgd. Ook dat gaat dus door als we er niet zijn. Donderdag lekker geluierd en in de middag een stukje gefietst. Vers fruit gekocht. Vrijdagmorgen  op de fiets naar Marseillan Plage (ligt voor ons aan de andere kant van het kanaal) voor wat kleine boodschappen. Het was redelijk druk in de “winkelstraatjes”. Ook ansichtkaarten gekocht voor de kleinkinderen. Omdat we ook via Facebook regelmatig laten zien waar we zitten, sturen we geen ansichtkaarten meer, maar ach voor de kleinkids maken we een uitzondering. Vanwege de harde wind viel het niet mee op de fiets. Na de lunch in de loop van de middag wandelend naar Marseillan Plage op zoek naar La Post om de kaarten op de bus te doen. En ja hoor, gevonden en daarna naar een lokale ijssalon.

Even over de harde wind, het waait eigenlijk vanaf woensdag flink hier: de mistral, dat zoeken we op. Volgens Wikipedia is dit een “meesterlijke” wind uit het noordwesten, die meestal 3 tot 4 dagen aanhoudt met soms windstoten van 100 km per uur. Ook vorig jaar op de Plage de Piemanson hebben we deze wind flink om de oren gehad. Maar de verwachting is dat het minder gaat worden. En ja hoor, op vrijdag nog wind van ruim 30 km per uur met windstoten van 55 km. En vandaag, zaterdag 15  september, is het een stuk rustiger.

Vanmorgen meteen de nieuwe dongel van T mobile op de laptop aangesloten en via Travel & Surf het internet op. In de middag vanaf de camping het strand op. Zaterdagavond helmaal geen wind meer. In plaats van het ruisen van de wind door de bomen op de camping, horen we nu het ruisen van de branding. Een stuk prettiger.

Langs de Middellandse Zee kust.

Zondag de 16e, windstil. Na de verse croissants en de koffie gaan we op de fiets richting Marseillan.

 

Deze plaats ligt ongeveer een kilometer of 6 vanaf Marseillan Plage. Er loopt een mooi fietspad met uitzicht op het Bassin De Thau.

  

Gefietst door het centrum van het dorpje, met zo hier en daar een terrasje vol met Fransen, en daarna iets noordelijker langs dit grote binnenmeer. Hier zijn veel oesterverwerkende bedrijfjes. Doet een beetje rommelig (Frans?) aan. 

 

 

 

 

 

Terug langs de haven vol met plezierbootjes en de vele volle terrasjes. Het was druk op deze zonnige dag.

Uiteindelijk besloten we terug te gaan. Langs een binnenmeer hebben we genoten van een zestal witte reigers die hier aan het vissen waren. Sommige al huppelend achter de visjes aan.  Een leuk gezicht.  Terug bij de camper hebben we geluncht en zijn daarna weer het strand op gelopen. Stoeltje mee, lekker luieren in het zonnetje.

   

We vertrekken vandaag (de 17e) van de camping. Spulletjes ingepakt, vuil water geloosd, afgerekend bij de receptie en eerst naar de Carefour Supermarkt in Marseillan voor het aanvullen van proviand.

 

Via Bessan over smalle weggetjes met hier en daar wat overhangende bomen, reden we richting Béziers. We rijden hier door een wijngebied en dat was goed te zien aan de vele wijnhuizen links en rechts van de weg. Ook door allerlei kleine dorpjes, met smalle straatjes, en dan lijkt soms bijna alles één richting verkeer. 

De ringweg rondom Béziers over en dan onder Narbonne door over de D32 richting Gruissan. Het was behoorlijk druk op de Aire de camping cars des 4 Vents. Een populaire plek voor de camperaars. 

 

Eerst geluncht en toen de fietsen van de camper voor een tochtje in de omgeving. Rondom Gruissan, langs het water, reden we over een lange weg naar Gruissan Chalet. Een “schiereiland” vol vakantiewoningen. Nou ja, meer paalwoningen. Zou dit ’s winters overstromen? Het was redelijk uitgestorven en deed heel erg desolaat aan. Veel huizen helemaal potdicht en op het strand een paar mensen. Wel veel vissende mannen, maaltje bij elkaar vissen voor ’s avonds?

Toen wij ’s avond na het eten nog even een stukje langs de jachthaven gingen lopen, zagen we dat de CP helemaal complet was. Ik heb ze niet geteld, maar zeker meer dan 130 campers.

Ondanks het wat bewolkte weer, gaan we ook de 18e een stukje fietsen vanaf de CP. De afgelopen nacht heeft het geregend en ook de morgen begint met een beetje miezerig weer. Maar na de lunch was het droog en gingen we in noordelijke richting over een fraai fietspad tot aan de boulevard van Narbonne Plage. Je kon zien dat het flink had geregend hier. Uiteindelijk dezelfde route terug. Onderweg kwamen we een aantal Fransen tegen die onder het struikgewas en naast het fietspad de grond liepen af te zoeken. Een ijzeren mandje erbij en ja hoor, slakken erin “escargots”. Hoe vers wil je ze hebben??

Terug naar het centrum van Gruissan.Wij hebben onze fietsen naast de kerk gezet en zijn naar de ruïne van het chateau gelopen. Vanaf deze ruïne heb je een mooi zicht op de omgeving, met de zoutpannen op het Ile St. Martin en de diverse havens van Gruissan.

 

In de late avond begon het weer flink te waaien en ’s nachts ging het behoorlijk tekeer.

 

 

We vervolgen de 19e onze tocht verder naar het zuiden. Eerst service op de CP. Vuil water eruit, toilet leeg en schoon water erin. Nou keek ik altijd op de metertjes om te zien of de schoonwatertank vol was. De Franse manier is echter veel simpeler. Gewoon slang erin, de kraan open en als het water naar buiten gutst is de tank vol. Ja ja, milieubewust??

Via Narbonne en over de D6009 ging het parallel aan de snelweg met hier en daar een fraai uitzicht over de zee en het Étang de Bages et de Sigean en verderop het Étang de Lapalme.

 

Dan de D627 richting Leucate met aan de rechterkant het grote Étang de Leucate ou de Salses (met veel kite surfers) en links de diverse kleine dorpjes en de Middellandse Zee en recht voor ons de bergen van de Pyreneeën . Na La Barcarès de D31 op langs Canet Plage en St. Cyprien Plage naar Argelès sur Mer. We kozen voor Camping Les Pins, maar ja, als je om half twee ’s middags in Frankrijk bij een camping komt is de receptie gesloten. De camper geparkeerd bij de ingang van de camping en alvast een rondje gelopen om een plekje uit te zoeken. Daarna richting de zee. We zijn hier zo’n 25 jaar geleden ook al geweest en om nou te zeggen, herken je dit?? Nee dus. Wellicht in de volgende dagen meer punten van herkenning. O ja, natuurlijk niet te vergeten, we herkenden wel het toeristentreintje op de hoek bij een kleine kermis. Bingo!!

Nadat we ons hadden gemeld bij de receptie hebben we de camper neergezet, luifel uit en met stormbanden vastgezet, stoelen buiten, windscherm voor wat privacy, maar ook vanwege toch weer een flinke bries. Zo zijn we weer klaar voor een paar dagen relaxen.

Donderdag de 20e zijn we op de fiets gestapt voor een ritje in de buurt. Eerst richting de boulevard en daarna door op een apart fietspad richting de jachthaven. Toen wij hier jáááááááren geleden waren , was dit (jacht)haven gebied nog in ontwikkeling. De meeste appartementen waren nog in de afbouwfase. Nu is het compleet afgebouwd met vele winkeltjes en restaurantjes met terras nog open op deze mooie zonnige dagen en heel veel jachten en bootjes in de haven.

 

Zoals gewoon lopen wij Nederlanders met de fiets aan de hand als je een voetgangersgebied in gaat, maar die Fransen, ach, die crossen overal tussendoor. Verder op de fiets voorbij de haven richting Collioure, langs een groot parkeerterrein waarop onder de bomen weer volop gepicknickt wordt. Iets verder gingen we met de fietsen het strand op, badlakentjes uit, en ook wij aan de picknick in een stralend zonnetje. Zo lekker plat en even niks. Terug bij de jachthaven hebben we de fietsen geparkeerd en zijn de pier opgelopen. Waarom halverwege deze pier een gesloten hek met verbodsborden voor voetgangers staan weet ik niet, iedereen gaat gewoon langs het hek verder de pier op. Wij dus ook! Terug bij de camper, wijntje erbij en lekker buiten gegeten. De afgelopen dagen hebben we regelmatig het geluid van vallende eikeltjes op de camper gehoord (met een fraai PLING als zo’n eikeltje op de tv schotel terechtkomt) en vandaag de vrijdag, zien we ook regelmatig eekhoorntjes (mooi zwarte) in de bomen rondom ons heen. Het is rustig op de camping, dus de beestjes kunnen hun gang gaan. Zoals verwacht vandaag een bewolkte dag met een aangename temperatuur van 21 graden. Mooie gelegenheid om dit verslag bij te werken onder het genot van een kopje koffie. Vanmiddag maar even wat winkelen. Kijken of er nog leuke dingen voor de kleinkinderen te koop zijn. En in de loop van de avond dit verslag even afgemaakt. Verslag van niks? Want ja, zoveel hebben we niet gedaan. Even langs de toeristenwinkels en de vele restaurantjes. Wat leuke kleine dingetjes gekocht voor de kleinkids en een horloge voor Gerda waar ze op kan zien hoe laat het is (zonder bril dus). Kost bijna niks, slechts 5 euro, met ook nog een extra batterijtje. Ze zijn zeker blij dat ze er van af zijn?? Op de terugweg bij de receptie nog 2 nachten bijgeboekt. Het schijnt mooi weer te worden dit weekend, dus dat pikken we maar even mee. Na een fantastische Chinese maaltijd van de chef-kok himself komen we deze vrijdagavond ook wel weer door.

Ook het weekend hebben we mooie fietstochtjes gemaakt. Zaterdag naar het noorden  richting St. Cyprien. Een stuk langs de weg en daarna een groot deel over de boulevard.  

Ook hier fraaie havens, veel zeil- en motorjachten en redelijk wat volk op de been. Bij het restaurant van de Yacht club zat de tuin helemaal vol met etende en vooral druk pratende Fransen. Het gaf een gezellige indruk. Dezelfde weg terug en voor Argelès sur Mer richting Argelès Village. Dat ligt nog een behoorlijk stuk uit elkaar. De oude binnenstad bekeken en toen weer terug naar de camper. Ondanks de wat grijze dag een prima tocht. Op de zondag een beetje binnendoor gefietst om de camping te zoeken waar wij 25 jaar geleden met de jongens zijn geweest. Je krijgt dan een goede indruk van de hoeveelheid aan campings in deze buurt. Uiteindelijk hebben we de camping gevonden. De ingang was een herkenningspunt, maar de toegangsweg was o.i. aardig opgeknapt. Foto’s gemaakt en terug naar de camper. In de loop van de middag alvast e.e.a. ingepakt, windscherm en grondzeil opgeruimd. Na de douche zijn we Argelès sur Mer ingelopen en hebben bij een restaurant heerlijk gegeten. Het viel niet eens tegen hoeveel mensen nog in de diverse restaurants zaten zo aan het einde van het seizoen. Vele campings sluiten in de 3e of 4e week van september.

Vanaf Argelès sur Mer naar het noorden.

Maandag de 24e hebben we de kust verlaten en zijn een stuk over dezelfde route als de heenreis richting Narbonne gereden. Het waaide flink onderweg en dat was goed te merken.

 

 

Vlak voor Narbonne, met een mooi zicht op de hoog boven deze stad uitstekende kathedraal,  reden we richting het westen over de D607 naar de D610 naar Carcassonne.

Zowel Narbonne als Carcassone zijn steden die we in de toekomst eens moeten bezoeken. Op de route naar Carcassonne  hebben we regelmatig het Canal du Midi gekruist. We rijden hier in het gebied van de Katharen. In dit gebied staan ook veel burchten van de Katharen.

Daarna naar het noorden over de D118 door het park Naturel Regional du Haut Languedoc naar Mazamet. Het laatste stuk van 25 kilometer naar Mazamet is een prachtige weg met een mooi panorama op Mazamet.

Door naar Castres via de N112/D612 en daarna naar Albi. Aangekomen in Albi vonden we al snel de weg naar de mix parking onder de Kathedraal Sainte Cécile met de CP voor 10 campers, nou helemaal vol dus. Verderop op deze parking stonden nog meer campers dus wij ook maar geparkeerd. Vanaf de parking zijn we naar de kathedraal gelopen. Een werkelijk imposant bakstenen gebouw uit 1265. Uiteraard zijn we binnen geweest. Ook binnen een imposant bouwwerk. Naast deze kerk staat het paleis de la Berbie (=Bisschop) met een fraaie tuin en uitzicht op de rivier de Tarn met oude bruggen. Een leuke wandeling door dit parkje en langs de rivier.  

 

 

 

 

Dinsdag de 25e zijn we  naar Rocamadour gereden. Een mooi heuvelachtig gebied. Vlak na Albi en rijdend op de D600 heb je zicht op het fraaie plaatsje Cordes sur Ciel. Een dorp met steile straatjes met klinkers. Ook een dorp “tegen” een heuvel aan gebouwd.  

 

 

Eenmaal aangekomen in Rocamadour hebben we de camper geparkeerd op de Parking bij het Chateau. De wandelschoenen aan en het Chateau en het dorpje bezocht. Het was nog redelijk druk met toeristen en eenmaal terug bij de camper zagen we dat ook deze plek helemaal vol stond.

 

Op deze camperplek liepen aardig wat zwerfkatten. Ook hele jonkies. Dat er mensen zijn die deze diertjes voeren is wellicht te begrijpen, maar of je hier gelukkig mee moet zijn? De volgende camperaars hebben dan weer "last" van deze "bedelende beestjes".   

Zoals werd verwacht heeft het in de loop van de nacht flink geregend.

 

De volgende dag was het redelijk weer. Klaar voor de volgende etappe. Onderweg hebben we op de CP in Lanouaille water getapt, grijs water geloosd en het toilet geleegd en verderop in St. Yrieix la Perche bij de CP geluncht.

We komen nu in het Departement Limousin (met de karakteristieke bruine Limousin koeien) en rijden via een ringweg om Limoges naar Oradour sur Glane. Hier de camper geparkeerd op de CP vlak bij het sportpark.

Daarna lopend naar het indrukwekkende monument van de ruines. Het zgn. Village Martyr. Alle 650 inwoners, ook vrouwen en kinderen, van dit dorpje werden in juni 1944 in de kerk gedreven, mishandeld en levend verbrand door leden van de SS. Na de oorlog werd een muur om deze ruines gebouwd. Dit monument is een stille getuige van de gruwelijkheden uit die tijd. Lopend tussen de restanten van huizen en uitgebrande auto’s en ook in de kerk, waarvan het dak is ingestort en alleen de muren nog overeind staan, is nauwelijks te bevatten wat zich hier heeft afgespeeld. Het maakt een diepe indruk.

 Naast de ruines ontstond een nieuw dorp.

Terug in het dorp, staat naast de kerk nog een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de oorlog 1914-1918. Terug bij de camper zagen we dat de hele CP inmiddels weer vol stond.  

Vanaf Argelès sur Mer naar het noorden.

Het is inmiddels donderdag de 27e, alweer 3 weken onderweg. We vervolgen de route naar het noorden. We rijden door het Parc Naturel Regional de la Brenne. Een streek met vele meertjes en heidevelden. Via St. Gemme, waar we een koffiestop houden op het plein voor de kerk, en een wirwar van kleine, soms heel erg smalle weggetjes (geel en wit volgende de Michelin gids) stoppen we in Selles St. Denis op een parking bij het stationnetje voor de lunch. Daarna door over de D948 naar Sully sur Loire. Langs het kasteel en aan de Loire is hier een aparte camperplaats. Soms heb je mix parkings, maar dit is echt een aparte CP. Alleen de toegang tot het terrein is al bijzonder. Geen grote oprit, maar een “kronkel” tussen paaltjes door. We zijn langs het kasteel het dorpje ingelopen. Dit kasteel hebben we niet bezocht, want kastelen hebben we inmiddels genoeg gezien tijdens onze trip langs de Loire in 2010. Door het fraaie park met hele grote, oude en  hoge bomen zijn we teruggewandeld.

Wakker worden met een zonnetje, en dat eind september. Prima weertje voor onze verdere trip naar het noorden. Via Bellegarde met een fraai kasteel gaan we richting Fontainebleau en dwars door het Forêt de Fontainebleau rijden we door Melun en Voulangis naar Crecy la Chapelle. De TT even naar een Intermaché laten zoeken. Hier zitten we op de hoogte van Parijs. Via de D 1 rijden we naar Soissons. We hadden de CP uitgezocht aan de Quai de St. Waast aan de rivier de Aisne. Helaas, er waren feestelijkheden geweest, en de kade aan de rivier was afgesloten. Via de TT en nuttige plaatsen besloten we na een korte blik in het boek met beschrijving van de CP naar Beautor te rijden. Daar was een kleine (3 plekken) camperplaats met service mogelijkheden. En voor een aantal batterijen was het nodig om die eens aan de stroompaal te hangen. Er stond nog 1 Nl camper. We hebben met het echtpaar van deze camper even gezellig zitten kletsen.  

 

We verlaten Frankrijk nog even 2 daagjes in Zeeuws Vlaanderen

Op zaterdag de 29e rijden we vanuit Beautor richting St. Quentin. Getankt bij de Cora (een giga winkel, waar Gerda ‘eventjes’ een brood ging kopen. Volgende keer toch maar bij de lokale patissier, kost minder tijd). Een lange rit volgt door het noorden van Frankrijk met zo hier en daar oorlogsgraven  uit de eerste wereldoorlog van soldaten uit  diverse landen.

 

Voorbij Bavay en Honelles reden we Frankrijk uit en België in.

Nou dat was te merken. CHAUSSEE DEFORME….. ERRUG!!.

Uiteindelijk kwamen we in het gebied van de Vlaamse Ardennen en daar waren de wegen beter net als de uitzichten. Via Oudenaarde ging het over de Schelde naar de R4 rondom Gent. Na Zelzate en over het kanaal was de N252 afgesloten en werden we omgeleid om uiteindelijk via Westdorpe naar Sas van Gent te rijden. Aan de Oostkade is er Parking voor campers. Officieel 2 stuks, maar toen wij aankwamen stonden er al 10. Netjes aangeschoven in de rij. Overigens schijnt het hier gedoogd te zijn, want noch de havenmeester of iemand anders maakte zich er druk om. Nadat de camper was geïnstalleerd (even blokken onder de voorwielen) hebben we nog lekker in het zonnetje zitten genieten van de pleziervaartuigen in de haven. Daarna het (stille) dorpje ingelopen.

Het was zondag de 30e zulk mooi weer, dat wij besloten om hier in de buurt te gaan fietsen. We kozen voor de richting Terneuzen. Over dijkjes en door kleine dorpjes (een met de naam Schapenbout) reden we langs de Otheense Kreek bij Terneuzen naar de dijk met uitzicht over de Westerschelde. Op een bankje in de zon de broodjes gegeten. Het was daar druk met bootjes, wandelaars en fietsers. Verder in Terneuzen over een aantal sluizen, maar nu met tegenwind, over de smalle weggetjes de polder in. Links en rechts veel landbouwactiviteiten met het rooien van aardappels en uien en regelmatig tegemoetkomende tractoren. Uiteindelijk reden we Sas van Gent weer binnen. Tijd voor een borrel en ’s avonds lekker zitten smullen van de snacks van een lokale snackbar.

Maandag 1 oktober alweer. De laatste dag van deze reis. Vanuit Sas van Gent reden we via de Westerschelde tunnel en de N57 weer naar huis, met een koffiestop op een parkeerplaats bij Neeltje Jans. Iets voor enen waren we weer thuis.

Een reis van 2.871 (camper) kilometers en 178 (fiets) kilometers.  

 

                                                      De Route

Foto album 2012 Frankrijk