Camper & Country

Click here to edit subtitle

 

2016

Trip Duitsland, Tsjechie, Slowakije, Hongarije en Oostenrijk

 

Mei


Duitsland en Tsjechië

We hebben het plan opgevat om een rondreis te maken door Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Via Duitsland, waar we Potsdam en Dresden willen bezoeken, willen we afzakken naar Tsjechië, met onder meer een bezoek aan Praag. Hoe de reis precies zal verlopen hebben wij in grote lijnen wel bedacht, maar ja, afwijken van planningen, is met een camper zomaar gedaan.

Na een weekend van “verhuizen” van de winterkleding en de zomerkleding naar en van de opslag, en “tot ziens” bij de (klein)kinderen, zijn we begin mei zover dat we aan de 1e grote trip voor dit jaar beginnen.

Eerst even afscheid op de camping waar we de afgelopen maanden hebben gebivakkeerd en daarna vertrekken we op dinsdag de 3e mei voor de 1e etappe naar Duitsland.


Zoals gebruikelijk rijden we de 1e dag over de snelweg. Kortom, A15, A50, A1 langs De Lutte en dan Duitsland in, waar we net over de grens de 1e stop houden in Schüttorf.

De 2e etappe gaat echt helemaal binnendoor. We rijden eigenlijk in een rechte horizontale lijn naar het oosten dwars door Duitsland ten noorden van Osnabrück door het noordelijke Teutoburger Wald, laten Minden rechts van ons liggen en kruisen bij Petershagen de rivier de Weser.

Onderweg zien we veel koolzaadvelden in dit golvende landschap. Dan zuidelijk van Hannover dwars door Hildesheim naar de speciale camperplaats bij de Salzgitter See.

Het is vandaag 4 mei (dodenherdenking voor ons) maar voor de Duitsers het begin van een lang weekend. Gelukkig is er nog plek genoeg op de camperplaats maar ’s avonds liep de camperplaats helemaal vol. Uiteraard hebben we bij aankomst nog een stuk gewandeld bij deze uitgegraven plas met een mooi groot park eromheen. Zittend op een bankje hebben we genoten van de vele vogeltjes en de konijntjes in het gras

5 mei, Hemelvaartdag, Bevrijdingsdag in Nederland en Vaderdag in Duitsland. Vanwege het mooie weer besluiten we om nog een dag langer te blijven. Na het ontbijt en de koffie in de zon hebben we de fietsen uit de camper gehaald, klaar voor een rondje Salzgitter See. Vanwege de vrije dag voor de Duitsers (en wie niet??) was het behoorlijk druk rondom de See. Veel wandelaars, fietsers, skeeler en jongelui met bolderkarren. Nou denk je aan bolderkarren, dus aan het strand. Nou mis. Deze bolderkaren waren gevuld met drank en als het even kan een of ander apparaat waar harde muziek uit kwam. Wat een lol, maar wel een aparte manier om Vaderdag te vieren. Maar goed we waren aan het fietsen. Rondje See inclusief een eilandje in deze See, en daarna richting Salzgitter naar het Schloss Salder, waar we een korte fotostop hielden. Er stonden allerlei marktkraampjes voor het slot vanwege het Schlossfest komend weekend. Daarna fietsten we via de velden rondom Salzgitter met een grote boog weer terug naar de camper

Op 6 mei vertrokken we verder naar het Oosten.


Weer lekker binnendoor, waar we een bord passeerden waarop stond dat Europa en Duitsland tot 11 februari 1990 nog verdeeld was. De oude DDR dus.


Met een grote boog ten noorden van Magdeburg reden we richting Stendal. Iets richting Berlijn en dan zuidelijk naar Potsdam.


De Parking tussen de touringcars vonden we niks. Wij door naar CP Am Krongut.  

Zaterdag de 7e weer een stralende zomerse dag. Korte broek aan en in de ochtend op de fiets naar het Park Sanssouci met het gelijknamige kasteel en vele andere gebouwen. Bij de info bleek dat  tickets verkrijgbaar waren met een tijd erop. Uiteindelijk kochten we tickets voor 14.55 uur, waardoor we de tijd hadden om eens rustig het grote park te verkennen. Dit is een heel groot park met Preussische Schlösser und Gärten. Nou kan ik een heel verhaal houden over het Sanssouci paleis, het Chinese huis, het nieuwe paleis etc.etc, maar ik laat liever de foto’s “spreken”.


De diverse gebouwen liggen nogal ver uit elkaar, dus een goed idee was het om dit park op de fiets te doen. Iets voor 15.00 uur begonnen we aan de audio toer in het Sanssouci paleis. Veel info over de laatste bewoner van dit kasteel  Frederik de Grote

Zondag, moederdag. Vandaag een dag om Potsdam en omgeving te bekijken. Weer een stralende zomerse dag, dus lekker op de fiets naar het centrum. De fietsen geparkeerd (en gefotografeerd) bij de Brandenburger Tor, een wat kleiner exemplaar als de grote broer of zus in Berlijn en daarna een gewandeld door een drukke winkelstraat naar de imposante Nikolai Kirche. Hier staan ook de gebouwen van de deelstaat. Dan langs het grote gebouw van het filmmuseum weer terug naar de fietsen.

We besloten naar de Nieuwe tuin te fietsen, met o.a. het Schloss Cecilienhof en het Marmor paleis. Via het schiereiland reden we naar de Gliemcker Brücke. Deze markante ijzeren brug kent een hele geschiedenis en staat op de grens van Potsdam en Berlijn. Het is vanaf deze brug nog 27 kilometer naar het centrum van Berlijn. Via het Babelsberg park met ook weer 2 wat kleine kastelen, reden we terug richting centrum om tenslotte via het Park Sanssouci weer terug te rijden naar de camper.Op de camperplaats stond een bekende camper van een even bekende (nou ja) camperaar uit Zeeland. Martin en Maddy Slingerberg, die we 2 jaar geleden bijna hadden ontmoet in Spanje stonden ook hier 1 dag op hun doorreis op hun trip. Even gezellig wat gedronken en gekletst. Zo, nu kennen we weer  2 gezichten bij namen van medecamperaars., die we via facebook en internet kenden.

Na 3 overnachtingen in Potsdam is het de hoogste tijd om weer eens wat verder te rijden. Eerst proviand aanvullen en dwars door Potsdam richting de ring van Berlijn, die we al snel verlieten om naar het zuiden te rijden. Over de rit vandaag valt weinig te vertellen, of het moet zijn dat we dit een saaie rit vonden. Weinig spectaculaire landschappen, met alleen wat saaie dorpjes. Uiteindelijk reden we rond 14.00 uur Dresden binnen, waar op de Parkplatz aan de Wiesentorstrasse 20 plekken voor campers zijn gereserveerd. Niet goedkoop hier, maar we staan aan de Elbe tegenover de oude binnenstad. Na de lunch lopen we over de Augustusbrücke direct de oude stad binnen. Eerst bij de toeristen informatie een stadsplattegrond gehaald. Aan de Neumarkt is de Frauenkirche, die in de oorlog grotendeels is verwoest en na 50 jaar pas is herbouwd en in 2005 is heropend. Dresden kreeg na meer dan een halve eeuw uiteindelijk zijn nieuwe oude stadscentrum terug. Na een lekker verdiend ijsje en een bankje op de Brühlsche Terrasse, met een prachtig uitzicht over de rivier de Elbe, was het genoeg voor vandaag.


De 2e dag Dresden op deze 10e mei. We bleven eerst aan de rechterzijde van de Elbe om foto’s te maken van een groot standbeeld van Augustus. Helemaal met bladgoud bedekt. 


Daarna over de brede Haupstrasse met aan beide zijden grote winkels. Aan het eind was de Markthalle, maar dat stelde weinig voor.


Terug over de Elbe voor de overige bezienswaardigheden.


Op de Theaterplatz staat een groot standbeeld, ruiter te paard, van Koning Johan van Saksen. Dan een heel groot paleisachtig gebouw, De Zwinger. Hierin zit o.a. een schilderijen galerij van oude meesters, een Salon en een porseleinverzameling.
Daarna steken we over naar de Altmarkt voor een lunchhapje, waarna we langs het oude raadhuis weer terug gaan naar de Frauenkirche. Deze kerk hebben we gisteren alleen aan de buitenkant gezien, dus vandaag toch maar naar binnen. Voor deze kerk op het plein staat een standbeeld van Maarten Luther.Het gebouw van de galerij van de nieuwe meesters en de kunsthalle aan de oever van de Elbe, waren de laatste grote gebouwen die we hebben bekeken.


Tenslotte hebben we zittend op een bankje genoten van de vele toeristen en het vertrek van een van de rondvaartboten van de Dampfschiffart Dresden.

Vandaag zijn we 43 jaar getrouwd. Vanuit Dresden rijden we naar onze 1e stop in Tsjechië. Ten zuiden van Dresden loopt het Ertsgebergte, waardoor we in een heuvelachtig landschap de laatste kilometers in Duitsland rijden met zelfs een helling van 12%. De grens tussen beide landen is een bergketen waar je doorheen rijdt. Zodra we de grens passeren, stoppen we eerst bij een benzinestation voor de aanschaf van een tolvignet. Voor 440 kronen mag je een sticker rechtsonder op de voorruit plakken. Dat wordt wel weer even wennen aan de vreemde valuta (De Tsjechische kroon). Voor het gemak 1 CZK = 0.037 ofwel reken maar 4 cent. Vanaf de grens rijden we richting Teplice en dan Karlovy Vary. Een paar kilometer voor die stad verlaten we de autoweg en rijden naar Autokemp Sasanka in Sadov. Een kleine rit vandaag van 160 kilometer. Er staat slechts 1 camper op deze camping maar in de loop van de middag komen er nog 2 campers bij. Een vriendelijke dame aan de receptie, checkt in, vertelt over de camping en we kunnen zelf een plek uitzoeken. De prijs is 400 kronen inclusief elektra, stroom, wifi en douche.

 

 

 

De 12e relaxen op deze camping en vrijdag de 13e gaan we Karlovy Vary bezoeken. De bushalte is 200 meter voor de camping, dus wij met de bus naar de stad een kleine 5 kilometer verder en dat voor  18 kronen (ca. 70 ct.) We hadden bij de receptie van de camping al een plattegrond gehaald. Altijd handig in een vreemde stad. Het was er behoorlijk druk. De stad Karlovy Vary staat bekend om zijn geneeskrachtige bronnen. Vandaar dat hier veel wellness hotels zijn. Opvallend in Karlsbad zoals deze stad ook wel wordt genoemd, is het onderhoud van de gebouwen. Het ziet er allemaal piekfijn en keurig onderhouden uit. In het voetgangersgebied zijn veel watertappunten, waaruit de mensen hun speciale bekertjes vullen, om dit water te drinken. Overigens een heel toeristisch gedoe. Veel verkooppunten met deze drinkbekertjes met speciale tuit. Bij een van de gebouwen stond een zandsculptuur van Keizer Karel IV, die hier ooit eens was geweest.  

De meeste bezienswaardigheden liggen in het grote wandelgebied naast de rivier, maar iets van het centrum af ligt de kerk Petra a Pavla.


Een fraai gebouw met mooie gouden koepels. Binnen veel iconen en orthodoxe muziek. Geen foto’s!!  Terug door een wijk met grote villa's.Na dit bezoek gingen we terug richting busstation, waar we in gesprek raakten met een aardige Tsjechische dame die ons even hielp bij het vinden van de juiste bus terug. Van haar hoorden we onder andere dat de keurig onderhouden gebouwen er tijdens het communisme niet zo fraai uitzagen.
Om 17.00 uur reden we weer terug naar Sadov.

Na een Pinksterweekend luieren, verlaten we de eerste camping in Tsjechië, (onze 400e camperplaats/camping tijdens de campertrips vanaf 2008) en rijden naar het Oosten richting Praag. Over een deels 4 baans autoweg  (E481 of de 6), rijden we door een mooi heuvelachtig en bebost gebied. Het is vrij rustig op de weg en alleen bij wat asfalteringswerkzaamheden ontstaan er  files. Vlak voor Praag stoppen we in Hostevice om de proviand aan te vullen. Daarna rijden we over de ring langs Praag naar Vrané nad Vltavou. We rijden nu in het dal van de rivier De Moldau. Op Camp Matyas worden we vriendelijk verwelkomd, krijgen uitgebreid uitleg waar we alles kunnen vinden, en met een nieuwe plattegrond van Praag op zak zoeken we een plek op deze camping langs de rivier De Moldau. Er staan al een paar caravans en campers. De goulash smaakte voortreffelijk ’s avonds in het restaurantje. Lekker gegeten en dat voor slechts 495 kronen (ca 19 euro).

Dinsdag hadden we het plan om Praag te bezoeken, maar wij luilakken, waren pas rond 10.00 uur wakker. Nou dan haal je de trein van 10.25 niet hoor. Dus dan morgen maar. Nou vermaken we ons wel hoor een dag op de camping. Dus wat foto’s van deze fraai onderhouden camping gelegen aan de rivier De Moldau.

Dus op woensdag de 18e, hadden we voor alle zekerheid wel de wekker gezet. Maar ja, net als met een schoolreisje ben je dus gewoon (te vroeg) wakker. Dan 10 minuten lopen naar het kleine stationnetje van Vrané en daarna met de trein naar Praag. Je bent al na 10 minuten in Praag, maar na heel veel (7 stuks) kleine stationnetjes ben je pas na een half uur op het centraal station. Met behulp van de stadsplattegrond ben je al snel in het centrum van deze grote en vooral drukke stad. Heel veel historische gebouwen, kerken en standbeelden. Op het wat wel het mooiste plein van Tsjechië genoemd wordt zien we het raadhuis met astronomische klok, de Onze Lieve Vrouwe kerk, en de Sint Nicolaaskerk. Fraaie gebouwen. Daarna liepen we door de Joodse wijk, waar we een bezoek hebben gebracht aan de Oude Nieuwe Synagoge.  Langs het Operagebouw en de rivier de Moldau, die dwars door Praag heen slingert, gingen we naar de Karelsbrug. Een brug met veel beelden aan weerszijden maar ook veel, heel veel toeristen. Aan de overkant eerst een terrasje gepakt, om daarna langs het Kampa museum over de Legii brug weer terug te gaan naar het oude centrum. Via een kleine markt kwamen we tenslotte op het Wenceslasplein. Ook hier veel oude architectuur op deze historische plek. We hebben stilgestaan bij het monument ter nagedachtenis aan Jan Palach met op de achtergrond het Nationaal Museum. Na een vermoeiende maar indrukwekkende dag waren we blij dat we een halfuurtje rustig in de trein konden zitten.

En ja, na 1 dag slenteren, volgt 1 dag luieren om de volgende dag, we zijn nu bij vrijdag de 20e weer naar Praag te reizen voor het vervolg van onze trip. Vandaag een bezoek aan de burcht. Vanuit de oude stad zie je de gebouwen van dit complex hoog boven de stad uit steken. Nou dat klopt ook wel. Via het centrum en de bijna overvolle Karelsbrug liepen erheen door een steile straat. Eerst koffie met apfelstrudel en daarna de mensenmassa in. Het is een stuk drukker dan afgelopen woensdag.  Naast een groot paleis, met ieder uur wisseling van de wacht en diverse kerken zijn er een aantal binnenpleinen waarop je een mooi zicht hebt op de fraaie en keurig onderhouden gebouwen. We kochten tickets (met seniorenkorting) en bezochten een aantal van de bezienswaardigheden. Opvallend was hier trouwens de beveiliging met militairen en veel politie.

De terug route ging via een lange trap naar “normaal” stadsnivo en over een brug via het centrum langs een Joodse synagoge richting station.

En ja hoor, ook op zaterdag gold na 1 dag slenteren volgt 1 dag rusten. Is er dan helemaal niets spannends gebeurd??  Ja hoor, 2x een stoomtrein langs gekomen.

 


Ook de zondag was een prima, hete zomerdag. Ook weer geen activiteiten, of je moet de sociale contacten met de “buren” onder een activiteit willen indelen. Wij vinden het goed.


Want ja, een stukje fietsen had gekund, maar in het weekend zijn de fietspaden vol met mountain bikers, skaters en wandelende Tsjechen al of niet met kinderwagen.

Na 7 dagen op deze gezellige camping reden we naar de volgende stop en wel 80 kilometer naar het Oosten.

Op Camping Santa Barbara in Kutna Horna konden we een plek uitzoeken. Het was er helemaal leeg, maar in de loop van de avond kwamen er tentkampeerders bij.

Nadat we waren geïnstalleerd en hadden geluncht, liepen we in 10 minuten naar het centrum waar we eerst bij de VVV een plattegrond van het stadje hebben gehaald. Er is veel te zien hier, Vandaag een bezoek aan de St. Barbara kathedraal. Voordat we de kerk bezochten hebben we eerst genoten van een verfrissing op een klein terras.

Dan de kathedraal bezoeken en een wandeling langs het Jezuïetenklooster. Nou dat waren weer genoeg kilometers en indrukken voor vandaag.

 

 

We hadden gisteren een combi ticket gekocht met entree in nog 2 bezienswaardigheden.


Deze gebouwen liggen bijna 4 kilometer van het centrum, dus wij met de trein van station Mesto naar Sedlec. Retour voor 2 personen liefst 28 kronen.


 


Het 1e bezoek is aan de Kostanice Ossuary. Deze kapel is helemaal “gedecoreerd” met menselijke botten. Een aantal piramides van schedels en botten  is in 1511 door een half blinde monnik gemaakt. We vonden het wel een beetje bizar allemaal.Na een lichte lunch hebben we nog een grote kathedraal bezocht. Weer veel pracht en praal en wat hier bijzonder was is dat je via een trap onder het dak van deze kerk kon komen en op een “balkon” met een mooi overzicht in deze kerk.Weer terug met de trein, waarna we na een verfrissing op een terras weer terug gingen naar de camper. Inmiddels was het een beetje gaan regenen.

 Maar weer eens verder richting het zuiden.


Eerst over binnendoor weggetjes richting de E55 een deels 4 baans weg, waar nog hard gewerkt wordt. Ook dit deel van Tsjechië is een mooi golvend heuvelachtig landschap. Met een afwisseling tussen landerijen met veel koolzaad (zeker een populair gewas in Europa) en veel bos. We rijden bijna dwars door Ceske Budejovice. Een drukke stad met heel veel (oude) trolleybussen.


Daarna verlieten we de grotere weg om echt binnendoor naar onze bestemming te rijden het kleine plaatsje Chvalsiny met een grote camping.

De 26e een relax dag op de camping en de 27e de fietsen tevoorschijn gehaald voor een ritje naar het 11 kilometer verderop gelegen Cesky Krumlov.


Na een instructie voor de route vanaf de camping is het ons toch gelukt om verkeerd te rijden. Na de kerk in het dorpje linksaf en dan op een T splitsing naar links om parallel aan de grote weg naar de bestemming te rijden. Bleek dus dat we naar links waren ( na ca. 2 kilometer) gegaan dat we op een ATB route terecht kwamen. Nou E bikes of niet, dit was geen route voor ons.Dus wij onverhoopt terug. Volgende keer beter.

De 27e opnieuw op de fiets, maar nu verder doorrijden. Pas na ongeveer 6 kilometer naar links en zo kwamen we,  mooi parallel rijdend, langs de grote weg in Cesky Krumlov. Onderweg nog wel een flinke regenbui op de kop, maar toen we in Cesky kwamen was het droog en dat is het de hele dag geweest. En ja, het centrum in. Vanwege het ontbreken van een fietsen-stalling hebben we de fietsen maar een boom vastgezet, foto gemaakt van de fietsen en toen het centrum in. Cesky Krumlov is een leuk plaatsje. De rivier de Vltava kronkelt hier rondom het toeristische stadje.

Een heuvelachtig stadje met vele bezienswaardigheden waaronder een kasteel. We kochten tickets voor een rondleiding en apart voor een beklimming van de toren bij het kasteel. Vanaf grote hoogte heb je een mooi panorama over het stadje met z’n mooie rode daken.

Na de rondleiding door het kasteel zochten we de fietsen weer op (en gevonden) en reden de 11 kilometer naar de camping weer terug.
Om 18.00 uur hadden we afgesproken op de camping te dineren. In de rookkast werd forel gerookt en voor de niet vis liefhebbers was er gerookt varkensvlees. Tezamen met de aardappels, een salade en een overheerlijk ijsdessert en dat alles onder het genot van een wijntje of roseetje, was dit een prima afsluiting van deze zaterdag

En zondag de 29e weer relax, met in de middag een wandeltochtje naar het

dorpje Chvalsiny

En weer een nieuwe week. We nemen afscheid van een aantal mensen op de camping, groeten de eigenaars en zetten eerst koers naar Cesky Krumlov. Zowel de brandstof voor de auto als onze brandstof moet worden aangevuld. De diesel is vandaag 1.01 euro, en de volle kar bij de Lidl is iets meer. We rijden vandaag weer geheel binnendoor (ja makkelijk hè hè geen snelweg te bekennen hier) naar het oosten. Ook in dit deel is Tsjechië een mooi groen bebost heuvelachtig land. Door allerlei kleine dorpjes rijden we naar Telc. Op een mix parking, waar ook veel toeristenbussen kunnen staan, zijn we de enige camper. De parkeerautomaat werkt niet, maar een hulpvaardige Engels sprekende Tsjech heeft naar de gemeente gebeld. Het probleem zal worden opgelost, maar wanneer dat weet niemand. Laat de camper maar staan zonder ticket was het advies van de gemeente. Nou we zien wel. Overigens had ik wel 150 kronen in de automaat gedaan. We lopen binnen een paar minuten het fraaie stadje in. De foto’s spreken voor zich. Uiteraard ook hier weer groepjes toeristen (inclusief de altijd aanwezige Japanners of Chinezen). Na een ietwat tegenvallend ijsje (we hebben ze beter gegeten) lopen we weer terug naar de camper.

De laatste dag van mei. Na het ontbijt kregen we eerst nieuwsgierige blikken van veel Chinezen bij de camper. We stonden op een mix parking met toeristenbussen en een hotel. Nou kwamen er veel Chinezen uit het hotel naar de bus, maar eerst eens even kijken bij dat voertuig. Net schapen, als er 1 over de dam is enz. Nou de eerste kwam, duim omhoog en hij een selfie maken met de camper op de achtergrond. Schoorvoetend kwamen er anderen achteraan. Met handen en voeten, want ze spreken echt geen Engels of zo, waren ze toch wel nieuwsgierig. Staande op de treeplank wierpen ze snel een blik naar binnen. Ik heb maar visitekaartjes uitgedeeld met daarop onze website. Wellicht kijken ze. De visitekaartjes leken wel een collectors item want iedereen wilde er een. Toen het circus was vertrokken kwam een Tsjechische mevrouw eens informeren naar het parkeer ticket. Het probleem van gisteren uitgelegd en in “slowly english please” (vroeg zij) werd het haar duidelijk. Okay enjoy the trip

De trip vandaag bracht ons van Tsjechië naar Slowakije. Een trip waarvan het 1e deel best wat vervelend was. Veel weg opbrekingen en regen. We reden eerst richting Brno voordat we eindelijk op de snelweg naar Bratislava(Slowakije) kwamen. Het was gelukkig droog geworden en dat bleef het ook de rest van de dag. Vlak voor de grens stopten we om onze laatste Tsjechische Kronen om te wisselen in Euro en voor het kopen van een tolvignet.


Voor Tsjechië hadden we een echt vignet, maar nu kregen we een e-ticket, dus helaas geen “plakplaatje” op de voorruit. Dit e ticket moet je kunnen tonen als men erom vraagt. Na de grens ging het richting Bratislava, waarna we over de ring van deze grote stad iets zuidelijker reden naar Samorin naar de camperplaats in het plaatsje Samorin Cilistov

Juni


Hongarije en Oostenrijk

1 juni vandaag. We laten de maand mei en Slowakije achter ons en laten het plan om door Slowakije te toeren voor wat het is en koersen naar Hongarije. Vanaf de camperplaats in Cilistov rijden we vrijwel parallel aan de Donau. Een mooie binnendoor weg, waar we uiteindelijk nadat we over een aantal bruggen de Donau en haar zijarmen zijn overgestoken, in Hongarije komen. Eerst bij een voormalige douanepost gestopt voor een tolvignet, maar helaas de computer weigerde. We werden doorverwezen naar een benzinepomp een paar kilometer verderop. In Hongarije kennen ze de HUF, ofwel de Hongaarse forint. Nou 4.780 Huf armer ( ofwel € 15,--) reden we Hongarije in. Op naar de snelweg richting Budapest. Vandaag een rit van totaal 180 kilometer. Onderweg nog even geluncht en daarna door naar stadscamping Haller in Budapest. De naam zegt het al, een stadscamping, dus dwars de stad door. We hebben nogal wat steden doorkruist met de camper de laatste jaren dus Budapest kan ook bij dit lijstje.

Een uiterst vriendelijke jongeman aan de receptie van de camping, stond ons in prima Engels goed te woord, gaf veel informatie over de toeristische mogelijkheden in Budapest, en nadat we de camper op een plaats hadden gezet gingen we eerst op zoek naar een geldautomaat om wat van de Hongaarse flappen te tappen. In het restaurant bij de camping hebben we na deze “reisdag” lekker zitten eten

2 juni van de “reis modus” in de “relax modus”. Dat betekent dus helemaal niks doen. Nou ja niks, beetje puzzelen, beetje kletsen, beetje reisverslag bijwerken.


Kortom, zoals wij tegen elkaar zeggen “wat we niet meer hebben is haast” en daar vullen we dus onze dag mee.


Even wat over de camping. Deze stadscamping ligt pal naast een ziekenhuis, dus regelmatig horen we sirenes langs komen. Verder eigenlijk geen last van het overige verkeer.Wel lekker dicht bij de tram en de metro.


Op deze ACSI camping is de 4e dag gratis.Dus je staat al voor een korting tarief en daarnaast ook nog eens een gratis dag. De perfect werkende Wifi hier is ook inclusief. En zelfs het gebruik van de wasmachine en droger is gratis.

Maar vrijdag de 3e gaan we op pad. Ongeveer 10 minuten lopen naar het dichtstbijzijnde metro station en dan na 4 haltes zijn we midden in Budapest. O ja, het openbaar vervoer hier is gratis voor 65+. Boffen wij even.

Vanaf de metro lopen we eerst richting Elisabeth brug waar we een mooi zicht krijgen op de Donau. Langs de Donau promenade met z’n vele rondvaartboten en grote cruiseschepen, stoppen we eerst bij een café voor de koffie, waarna we verder wandelen naar de Ketting brug. Een aparte ijzeren brug. Vanaf deze kant van de rivier heb je een prachtig zicht op het Koninklijk Paleis, het Kasteel en iets verder de Matthias kerk en Fisherman’s Bastion. Het is een hele klim naar boven, dus we maken gebruik van de Siklo Funiclar, een oud baantje met 2 oude “wagons””. Was wel een half uurtje in de rij staan, maar ach, we hebben geen haast. Eenmaal boven hebben we uitgebreid de reeds genoemde gebouwen bekeken. Vanaf deze hoge plek heb je een prachtig panorama over de stad en de Donau. En met name het Parlementsgebouw langs de rivier. Voor ons het mooiste gebouw van Budapest.

 

Slide show 1e dag Budapest

 

Zaterdag de 4e met de Hop On Hop Off bus on tour. De dichtstbijzijnde halte was een kwartiertje lopen en 5 minuten zoeken, maar uiteindelijk hebben we de halte gevonden. We kozen voor de “gele” route in de rode bus naar de Citadel. Even opletten, want bij de “gele route halte 10” (Rode bus)  moesten we eruit en overstappen op de “rode route halte “12. (Ja, reizen betekent ook opletten, want voor je het weet zit je verkeerd. Vanaf de citadel heb je een geweldig uitzicht op Budapest en de Donau. Terug via een grote hangbrug op weg naar het “Heldenplein”. Onderweg zagen we echter in een park een optreden van Hongaarse folkloristische groepen, dus wij de bus uit. We hebben wat Hongaarse dans en zangcultuur gesnoven en besloten toen om via een groot plein richting het parlementsgebouw te lopen. Dit fraaie parlement hadden we gisten al uitgebreid bewonderd vanaf de overkant van de Donau, maar zo dichtbij zie je pas echt de schoonheid van dit gebouw.

Uiteindelijk liepen we terug naar het park en naar een metro station om weer terug te gaan naar de camping. Een vermoeiende dag met veel nieuwe indrukken van deze mooie stad.

Slide show 2e dag Budapest

En ook op zondag gaat het weer richting stad. We lopen eerst naar de metro en tuffen ondergronds 5 stations verder. Nou staan er bij de ingang altijd controleurs bij de poortjes die kijken of er wel ingecheckt wordt. Wij groeten altijd vriendelijke en lopen door. Maar nu werden we bij de uitgang voor het eerst gecontroleerd of we inderdaad wel 65+ waren. ID, paspoort of rijbewijs het maakt niet uit. Maar goed vanuit het metro station liepen we naar een vertrekplaats van de “rode route”. We reden over een lange brede weg naar het Plein van de Helden. Een groot plein met grote standbeelden. Eerst koffie met wat lekkers en daarna het park in. Helaas een forse regenbui plensde neer en we moesten een tijdje schuilen. Vanuit het park terug naar het plein, dat vanwege de regen behoorlijk leeg was. We besloten daar om niet met de bus de toer te vervolgen, maar met de metro terug te gaan naar het centrum. Dit bleek de 1e metro lijn te zijn op het vasteland van Europa. In 1896 was Budapest een voorloper. Rond 1980-1990 hebben ze deze oude metrostations helemaal gerenoveerd in de oude stijl. Het ziet er werkelijk geweldig uit. Aangekomen in het centrum was het droog en besloten we met de bus de hele “gele route” te rijden. Lekker makkelijk, zitten, kijken, fotograferen. Zo kregen we een completer beeld van deze grote stad. We kunnen zeggen dat Budapest een stad is die de moeite waard is, ondanks dat we nog niet alles gezien hebben. 

Met een laatste blik op de Donau verlaten we de 7e Budapest en rijden naar het Balatonmeer. We hadden het plan om eerst nog een paar dagen het binnenland in te trekken, maar na al het stedengeweld en het gewandel, zijn we wel weer toe aan een paar dagen fietsen. Nou waar kan dat beter als langs het Balatonmeer. (hebben we ons laten vertellen).


Na een rustige rit van  146 kilometer kwamen we met een proviandstop onderweg, aan in het dorpje Balatonszemes. Op Camping Vadvirag hadden we keus genoeg. We staan met direct uitzicht op het meer onder de bomen. (maar nog wel satellietontvangst

Heerlijk wakker worden. Zonnetje, uitzicht op een rimpelloos meer en ontbijtje onder de luifel. Op de fiets voor onze 1e fietstocht. Vanuit de camping linksaf met het meer constant een de linkerkant. Nou rij je niet het hele stuk langs het meer, maar ook door kleine dorpjes langs het meer. Een prima fietsdag en lekker rustig op de weg. Weinig fietsers en op sommige stukken waar geen apart fietspad was, gelukkig weinig auto’s. We zijn doorgereden tot het stuk waar een veerpont naar de overkant van het meer gaat. Daar lekker geluncht en toen nog een stuk verder tot een stop voor een lekker ijsje. Ja ja, we laten het ons weer goed smaken. Tezamen met de koffiestop was deze ijsstop in HUF een behoorlijk bedrag. 1.260 forinten. Maar ja omgerekend slechts 4,05 Euro.


Terug op de camping hadden we 45 fietskilometers achter de rug

En na 1 dag fietsen volgt 1 dag ……………………relax. In de loop van de middag werd regen voorspeld, dus lekker in de buurt van de camper, maar zaterdag de 11e weer op de fiets. De 1e fietstocht ging vanuit Balatonszemes, onze camperplaatsop de camping, in Noordelijke richting en nu kozen we voor het zuiden. We reden nu door een aantal kleine toeristische plaatsen zoals Balatonlelle, Balatonboglar en uiteindelijk naar Fonyod. Lunchtijd in Fonyod. Daar hebben we aan “terrashoppen” gedaan.  We konden op het 1e terras niet bestellen wat we wilden, dus dan maar naar het terras van de buren. Na een heerlijke lunch hebben we nog op een bankje aan de haven zitten genieten van de vele bootjes en de ferry die hier aan kwam varen. Daarna terug. Helaas, lekke achterband. Nou is dit niet zo gek hier met de staat van de wegen. Soms flinke kuilen, dus ja, helaas zo gebeurd. Maar goed terug maar gaan lopen, want ja, wel bandenplakspul maar helaas geen pomp bij ons. Maar ach, na een forse wandeling (iets van een kilometer of 12) kwamen we moe en net voor de bui weer bij de camper. We hadden nog wel een pomp mogen lenen, maar helaas, ded lucht was er eerder uit dan erin. Ook kwam een vriendelijke medecamperaar (laten we hem Karel noemen), die van Gerda het lekkebandenrelaas had gehoord, nog met onze pomp naar mij toe, maar ja, toen was ik al bijna op de camping.

Dus op zondag de 12e in ieder geval een klusje te doen (bandenplakken). Na het gebruikelijke servicen, vroeg onze medecamperaar (voor het gemak maar weer Karel), of de band al geplakt was. Nee, antwoorde ik hem, wil je soms helpen? Nou dat was niet tegen dovemans oren gezegd. Kortom , Karel heeft de band geplakt en ik heb een beetje geholpen. Gelukkig bleef de band heel. De rest van de zondag maar verder niks uitgevoerd. Karel met z'n meissie op de borrel gevraagd als dank voor de geboden hulp.

Op maandag de 13e besloten we het Balatonmeer te verlaten en op zoek te gaan naar een SVR Camping van een facebook vriendin. Eerst de voorraad proviand aangevuld en daarna binnendoor naar Tapzony, een klein dorpje met bijna 900 inwoners, met een camping. We waren daar rond 1 uur. Briefje aan het hek. “Ben zo terug”. Nou weten we niet hoelang “zo” duurt, maar we moesten nog lunchen, dus de camper voor het hek en wij aan de boterham.Rond een uur of drie, kwam een stel aan, die met hun vouwwagen op de camping stonden. Zij waren “gebombardeerd” tot campingeigenaars, want de Nederlandse eigenaresse zelf was dat weekend naar Nederland en wel inmiddels op weg naar Hongarije. Maar goed wij konden de camping op.

Dinsdag de 14e hebben we kennis gemaakt met de echte eigenaresse van deze camping. Vol enthousiasme heeft zij veel verteld over de omgeving van haar camping.


We hebben die dag vooral veel gekletst, van de zon genoten en ’s avonds bij een kampvuur nog gezellig zitten borrelen. (het was wijn, maar wijnen is niet een echt goed werkwoord, alhoewel borrelen nou niet bepaald werken is, maar dat even terzijde)

Na 2 nachten Tapzony, verlieten we Hongarije.Weer een stuk langs het Balatonmeer en daarna in Noordelijke richting langs Sopron Oostenrijk in. Onderweg nog een paar stevige buiten op het niet al te beste Hongaarse wegennet.


We hadden een paar maanden geleden een artikel gelezen over de Neusiedler See in het Burgenland. Een voor ons onbekend deel van Oostenrijk. Een mooi wijngebied rondom deze See. Op de camping iets buiten Oggau was nog plaats. ’s Middags hebben we een klein stukje gefiets naar het dorpje en ’s avonds in het restaurant bij de camping een bord vol schnitzels gegeten. (niet normaal meer zoveel!!)

De 4 dagen die we hebben doorgebracht op de Camping in Oggau kunnen we kort samenvatten. Relaxen, en kletsen. We hebben op vrijdag nog wel een fietstocht gemaakt over de Neusiedlerradweg. Het deel dat wij hebben gefiets ging door een redelijk vlak landschap.Landbouwgrond met wuivende gewassen en op de achtergrond de contouren van het Lethargebergte. Ook op zaterdagmiddag wilden we gaan fietsen, maar helaas weer een lekke achterband. Nog wel geprobeerd te plakken, maar het gat wat erin zat van Hongarije is te groot. Dus dat wordt een nieuwe band. Is er dan niets gebeurd?. Ja hoor een vreemde geur in de camper. Dooie muis of zoiets??  Na veel gezoek waar de stank vandaan kwam, merkten we dat de huishoudacccu erg heet was geworden. Mmeteen de electra aansluiting van de stroompaal gehaald zodat de accu niet verder warm zou worden. Contact gehad met de leverancier. Nou die accu is op dus. Maandag een afspraak maken voor vervanging. Gelukkig valt dit allemaal nog binnen de garantie. ‘s avonds besloten we de spullen in te pakken en verder te reizen

Op zondag de 19e (Vaderdag) verlieten we na een regenachtige nacht de camping om geheel binnendoor onze reis te vervolgen.


Vanaf de camping (in het noord oosten van Oostenrijk) reden we een stukje door het Lethargebergte via Baden naar St. Polten, waarna we bij Melk de Donau overstaken. Hierna reden we via Linz vrijwel geheel langs de Donau met veel (cruise) schepen en de vele fietsers, naar het Duitse Passau.We zijn hier weleens meer geweest en kozen nu voor de Mix Parking bij de Winterhafen om daar te overnachten

En zo tuffen we weer door het groene heuvelachtige land van onze Oosterburen. Iets meer dan 260 kilometer en wij zijn beland in Nördlingen, een alleraardigst stadje aan de Romantische Strasse.


Bij onze rit in 2009 over de Romantische Strasse hebben we dit stadje overgeslagen. Nu zijn wij wel in de Altstadt geweest. Een stad vol vakwerkhuizen en leuke geveltjes, en dat alles omringd door een oude muur met torens.


De CP achter op een groot parkeerterrein koste slechts € 3,--.

En na een dag binnendoor, kozen we dinsdag de 21e om vandaag wel de snelweg te nemen. Een flinke etappe vandaag, dus over de snelweg schiet iets meer op. Nou ja, meer? Wel weer veel wegwerkzaamheden en de nodige vertraging.


Via Aschaffenburg en Mainz hebben we bij Bingen de snelweg verlaten, om langs de Rijn te rijden. Dit blijft een mooie omgeving. Wel zagen we dat het water nog behoorlijk hoog staat in de Rijn, waardoor een aantal camping deels ontruimd waren.


Via Koblenz staan we voor de overnachting nu in Neuwied. Een CP bij de jachthaven met uitzicht op de Rijn

Ook voor vandaag (woensdag) een rit geheel binnendoor. Eerst een stukje langs de Rijn en daarna naar het westen, waarna we bij Sittard de Nederlandse grens overstaken, om vrij snel bij Maaseik de Belgische grens te passeren.


We gingen dwars door het land van onze Zuiderburen richting Mol en Geel ( om maar eens een paar aparte plaatsnamen te noteren) om iets onder Bergen op Zoom weer Nederland binnen te rijden.


Na een etentje aan de plas bij de camperplaats, besloten we toch om alvast richting de camperdealer te rijden, waar wij de volgende dag een afspraak hadden voor de accu en een kapot dakraam.

Het wachten op de reparatie op de donderdag was wat langer als gedacht, maar dat betekende wel dat het dakraam op voorraad was en vernieuwd werd. De accu was flink doorgemeten en volgens het reparatie team nog oké. Wel kregen we het advies mee om de accu verder op te laden. ’s Middags reden we via de Westerscheldetunnel eerst naar Hulst en in het begin van de avond gingen we de grens weer over naar Stekene, waar wij een uiterst gezellige avond hebben beleefd met K&L.

Toen we echter na de koffie en de vele bubbeltjes (overheerlijke champagne) weer terug in de camper kwamen, roken we weer dezelfde geur en bleek de huishoudaccu weer flink warm te zijn.

Dus, op vrijdag eerst maar weer terug naar de camperdealer, waar nu wel een nieuwe huishoudaccu kregen. Nadat dit was gefikst, reden we naar camping De Witte Plas in Schijf voor het jaarlijkse Country & Western Festival van Countryclub Moonshine. Een verslag hiervan vindt u op de country pagina. (klik hier)

 

Op maandag de 27e reden we terug naar onze vaste verblijfplaats op Camping ’t Weergors in Hellevoetsluis

Na 4.271 kilometers gereden te hebben door Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Oostenrijk, Duitsland en België, kunnen we terugkijken op een mooie trip. Veel steden bezocht , leuke ontmoetingen gehad en veel nieuwe indrukken opgedaan. Niet zoveel gefietst deze keer.

Am Krongut, Potsdam
 
Wiesentorstrasse, Dresden
 
Karlovy Vary
 
Praag
 
Kutna Hora
 
Cesky Krumlov