Camper & Country

Click here to edit subtitle

 

Overwinteren Spanje 2017

Januari - Februari - Maart

 

voor het verslag over november en december 2016 klik hier

Na de gezellige weken op KM Zero, vertrekken we donderdag 5 januari en komen na een rit van iets meer dan 230 kilometer in Los Alcázares. In het verleden hebben we in deze plaats ook al eens overnacht op een gratis “gedoogplaats”. Sinds kort is hier echter een fraaie officiële camperplaats Area Narejos.

Na een mooie rit door een heuvelachtig gebied onder een heerlijke Spaanse zon, dalen we in de buurt van Alicante weer om op zeeniveau de reis te vervolgen. We krijgen weer zicht op zee en via Torrevieja met veel bebouwing en langs diverse meren rijden we naar onze volgende stop. Een bijna overvolle camperplaats. We kunnen nog kiezen uit 2 vrije plekken zonder stroomvoorziening. En dat terwijl er hier 90 plaatsen zijn. Hier staan ook Manfred & Ute die wij ook op Taverness hadden ontmoet. En verderop Peter en Monica en naast hun Willie. Allemaal bekenden.


Vrijdag 6 januari, Driekoningen, een feestdag hier in Spanje. Behalve een kleine fietstocht in het stadje hebben we verder niet veel gedaan. Zaterdag weer eens wat boodschappen gedaan en over de markt geslenterd. Weer veel fruit, kleding en lederwaren en een verkoopwagen met kip aan het spit en gelukkig ook een wagen met verkoop van Churos. Een heerlijke Spaanse lekkernij.

Vanaf de camperplaats horen we een paar keer per dag het geluid van startende vliegtuigmotoren van het iets verderop gelegen Aeropuerto de Murcia – San Javier. Dit is geen druk vliegveld

Zondag de 8e fietsen we in noordelijke richting langs het vliegveld naar Santiago de la Ribera. Vlak voor dit stadje ligt een grote militair terrein. Er staan veel straaljagers.

We rijden het stadje in tot aan de boulevard. Het is druk op deze dag. Aan het begin van de boulevard is een kleine markt met veel snuisterijen en een maquette van een dorp met kerststal. We fietsen de boulevard helemaal langs en genieten onderweg op een bankje van het uitzicht en de langs flanerende Spanjaarden.  Op de terugweg zien we de gevolgen van de hevige regenval van enige weken geleden. Restanten modder en troep langs de weg en deels op het fietspad. Zouden ze hier veegwagens hebben?

 


’s Avonds hebben we ontzettend lekker gegeten in het restaurant naast de camperplaats.

 

Zoals gemeld is deze camperplaats ten zuiden van een vliegveld. Het afgelopen weekend was het rustig, maar vandaag zijn de militairen weer terug van hun kerstverlof. Regelmatig overvliegende straaljagers en tussendoor (nee niet gelijktijdig) een passagiersvliegtuig. Voornamelijk Ryan Air, Easy Jet en Tui. Meestal vluchten van en naar een vliegveld in Engeland, want ja, hier in de buurt wonen veel Engelsen. De straaljagers vliegen vaak alleen in de ochtend. 2 jaar geleden toen we hier even hebben gestaan waren ze regelmatig aan het stuntvliegen met fraaie loopings en figuren in de lucht. Dat hebben we dit jaar nog niet gezien.

Dinsdag de 11e verlaten we de Deelstaat Murcia en rijden naar de Deelstaat Andalusië in de Provincie Almeria. Wederom een mooie dag in dit deels heuvelachtige gebied. Omdat we in het verleden de fraaie en bochtige kustweg via Cartagena en Mazarrón naar het zuiden al hadden gereden, kozen we deze keer toch voor de snelweg. Overigens een zeer rustige weg. Langs Alhama de Murcia, Lorca, Huércal Overa, reden we naar Vera, waar we eerst onze proviand hebben aangevuld. Buiten Vera reden we iets het binnenland in naar Cuevas del Almanzora.

Vrijdag de 13e een mooie fietsdag.Terwijl Nederland wordt geteisterd door sneeuw, windstoten en gladheid straalt hier het zonnetje. Bij de bakker, die hier rond een uur of tien op de camperplaats komt (of zoveel eerder/later, want ja, het is Spanje he) kopen we een brood voor onderweg. Na de koffie fietsen we eerst iets verkeerd en daarna richting Vera om via het industrieterrein het juiste weggetje te vinden richting kust. We komen uiteindelijk in Garrucha, waar we aan de boulevard genieten van het uitzicht op zee en het verse brood. Het brood was trouwens verser dan gisteren. Na de lunch fietsen we langs de kust via Las Marinas en Playa de Vera. Dit zijn  fraaie dorpjes met mooie bungalowparken. Ook hier staat veel leeg (vakantieverblijven), maar we merken onderweg dat hier ook veel Engelsen verblijven. Over een mooi fietspad keren we terug naar Vera en verder naar de camperplaats die een kilometer of 3 buiten Vera ligt.
De camperplaatst is gelegen bij een groot tennis en paddle park. (Paddle is een mix van tennis en squash). Ook zijn er op dit park jeu de boule banen en een groot fitness centrum en natuurlijk een restaurant. Naast het park is een camping en de modelvliegclub van Vera. Kortom een groot complex.En in het restaurant hebben we ons voor vanavond (zaterdag) aangemeld voor een 3 gangen diner met live country muziek.


We schoven aan bij een stel Duitse camperaars. Het werd een gezellige internationale avond met prima eten, lekkere wijn.


De zanger deed zijn best, we hoorden songs van Merle Haggard en Cash langskomen en op een vierkante meter hebben we kunnen dansen.

Na een rustige zondag klommen we maandag weer op de fiets. Vanaf de camperplaats reden we over een stoffige weg door de landerijen naar het dorpje Cuevas. De camperplaats ligt eigenlijk tussen Cuevas en Vera in. Aangekomen in het dorp reden we richting de Ayuntamiento  (gemeentehuis) en het Castillo del Marqués de los Vélez. Dit dorp kent een aantal bezienswaardigheden waaronder deze gebouwen en natuurlijk een paar kerken die wij niet bezocht hebben. Het kasteel is een groot gebouw met binnenplaats en openluchttheater. In een van de vele parkjes in dit dorp hebben we geluncht om daarna weer terug te fietsen naar de camperplaats. Op de terugweg hebben we een paar foto’s genomen van de grotwoningen.

Dinsdag de 17e duikelen we verder naar het Zuiden. Via een rustige A7 zien we links en rechts van de weg bergjes van de Sierra Cabrera en de Sierra Albamilla en heel in de verte op een wat hogere berg ligt sneeuw. We rijden naar het Parque natural de Cabo de Gata – Nijar. Een groot gebied waarin de “glazen stad” van Spanje. Nou ja, in dit geval de plastic stad. Eindeloos veel kassen met plastic overkapping. Vanaf de A7 nemen we de afslag naar de AL3108. Nog een kleine bergweg en we dalen naar de CP Cabo de Gata. Er kwamen 6 campers tegelijk aanrijden, dus drukte aan de poort, maar nog plaats genoeg. We werden vriendelijk ontvangen. Aan het eind van de middag ging de wind harder waaien. Een voorbode voor iets minder weer de komende dagen?


In Spanje zie je de meest vreemde wolken. Heeft dat iets te maken met de luchtstromingen hier? Het blijft wel een fascinerend gezicht.

Nou en dat mindere weer is het ook geworden. Regen en hardere wind. Maar gelukkig hier GEEN SNEEUW. Want in noordelijke delen is wel sneeuw gevallen. Sneeuw In Torrevieja voor het eerst sinds 1924 en zelfs op Mallorca was het wit. Ja, het is winter ook hier in Spanje, maar dit is wel uitzonderlijk allemaal. We vermaken ons prima hoor, maar ja je zit niet op dit soort slechte weer te wachten. Duurt een paar dagen. Wel het gebruikelijke servicen. Vuil water lozen, schoon water innemen, toilet legen, ja dat moet allemaal gebeuren. En de website bijwerken.

Op de 19e met onze jarige schoonzus gebeld en de rest van de week voornamelijk binnen doorgebracht. Puzzeltjes gemaakt, tv gekeken en zitten internetten. Het gratis internet hier is redelijk. Als het wat slechter weer is maken veel  camperaars gebruik van internet met als gevolg een tragere verbinding. Maar ach, we hebben alle tijd en met de Wifi versterker op de laptop valt het allemaal wel mee. De camperplaats hier ligt aan de ene kant naast een (plastic) kassencomplex maar aan de westkant heb je uitzicht op de deels besneeuwde bergen van de Sierra Albamilla. Het is nu zondag de 22e en bewolkt, maar vanaf morgen moet het weer beter worden. De afgelopen dagen is het rond Benidorm en Alicante zeer slecht weer geweest met storm en veel regen.

En nu is het morgen (23-1) en inderdaad mooi weer. Helder blauwe lucht en een mooi zonnetje. Na het ontbijt eerst richting receptie voor het ophalen van het bestelde brood. En wie zien we daar? J&G, medecamperaars uit Heerenveen. We hadden elkaar al ontmoet in Palamos en in de Ebro Delta en nu weer hier. Nou eerst maar eens koffie en even bijkletsen. Daarna gingen we op de fiets (eindelijk weer eens fietsen!) naar San José. Geheel langs de AL 3108. Dit is de weg langs het camperpark die tot aan de kust loopt. Iets meer dan 7 kilometer. Heen bergaf maar terug bergop. Nou zijn het vrij lange stukken dus dat is met een beetje ondersteuning goed te fietsen. Onderweg komen we nog een ander klein dorpje, maar al gauw zien we San José liggen. We rijden langs de vrije camperplaats in dit stadje en komen uiteindelijk op de Calle del Puerto waar we met uitzicht op zee het brood verorberen. Op de terugweg wonnen de wolken het van de zon, maar het is wel droog gebleven.

Ook vandaag weer langs 2 doorgaande wegen op de fiets. De AL3201 en de AL3115 om in de zuidelijkste punt van dit gebied te komen. Als we langs doorgaande wegen fietsen (liever een fietspad, maar dat kan niet overal) hebben we altijd veiligheidshesjes aan en de helm op. Langs deze wegen staan borden waarop automobilisten geattendeerd worden op fietsers en minimaal op 1,5 meter de fietser moet passeren. Nou en dat doen ze allemaal netjes hebben we gemerkt. Met een ruime bocht rijden ze langs je.

We rijden naar het dorpje Cabo de Gata en verder langs het strand en een klein kerkje bij La Almadraba de Monteleva. Onderweg passeren we een aantal “gedoogplaatsen” waar campers staan.  Op de terugweg rijden we nog langs het Salinas (het zoutmeer) en kijken vanuit een vogelkijkhut naar de vele flamingo’s die hier in het meer staan

Vandaag kleindochter Elin jarig. Gefeliciteerd via een video verbinding. Altijd leuk om te doen.  

Na een dag rusten besluiten we om in de middag naar Almeria te rijden om proviand aan te vullen. Toch een ritje van bijna 60 kilometer, want ja, dichterbij is geen supermarkt. Hier is weinig over te vertellen hihihi. Als we de volgende dag wakker worden, het is donderdag de 26e, merken we een diesellucht en wat dieselsporen in het grind voor ons linker voorwiel. Na onderzoek door een medecamperaar, want ja ik-heb-geen-verstand-van-auto’s, bleek de dieselfilter te lekken. Om een lang verhaal kort te maken, reden we aan het eind van de middag, achter een sleepauto aan, naar een Fiat garage in uercal ded Almeria. Hue

 Huercal de Almeria. We werden meteen geholpen en het filter werd vervangen.

Snelle service. Geweldig. Rond kwart voor zeven reden we terug. In het pikkedonker over smalle weggetjes. Eenmaal terug op de camperplaats hadden we geen zin meer om eten te maken, maar gelukkig was het restaurant naast de camperplaats nog open

We hebben daar prima gegeten.

Vrijdag de 27e is onze jongste kleindochter jarig. Esmee, alweer 3. Het is alweer 3 jaar geleden dat we in januari terugvlogen voor de geboorte van 2 kleinkinderen. Times flies. (Vliegtuig ook). Ook nu weer online gefeliciteerd. Toch wel ideaal hoor die Facebook-Whatsapp-Skype toepassingen.  Zoals verwacht hier een regenachtige dag. Vandaag werd ook een postpakketje bezorgd dat wij uit Nederland hadden laten opsturen. We besluiten het weekend hier nog te blijven en trekken maandag verder.

 

We nemen afscheid van Manuel de vriendelijke Portugese eigenaar van de camperplaats, tanken bij een Repsol station en rijden richting Almeria. We naderen een bergketen die hier tot aan de kust loopt, rijden door een tunnel en daarna een lichte stijging, waardoor we een mooi panorama hebben op de kuststrook. Na ca. 70kilometer verlaten we de weg en rijden bergafwaarts naar een vrij nieuwecamperplaats in Almerimar. Hier worden we vriendelijk ontvangen door Pedro. Op een mooi plek in de zon met uitzicht op de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada achter ons zetten we de camper neer. ’s Avonds nog eten gekookt, maar na de afwas merkten we dat de Spaanse gasfles leeg was. Er zat nog wat gas in een van de lichtgewicht gasflessen, dus de koelkast kon op gas blijven staan. We staan hier namelijk niet aan de stroom.

En ja, een lege gasfles, betekent de volgende dag een nieuwe volle scoren. Ik vroeg aan Pedro of hier ook een auto met gasflessen langs komt. Ja, maar dat is pas a.s. vrijdag. Dus wij zelf met de camper naar het dichtstbijzijnde Repsol tankstation om een nieuwe fles te kopen.


Opvallend de verschillen in prijs van de gasfles. Goedkoopste was Euro 10,--- en de duurste tot nu toe Euro 15,--. Dit tankstation was op 8 kilometer van de camperplaats en tegenover de Lidl. Dus meteen wat boodschappen gedaan. Om een uur of een de fietsen gepakt om langs het strand naar de haven van Almerimar te fietsen. Almerimar is een leuk plaatsje, met een mooie verscheidenheid aan fraaie (vakantie) gebouwen. Kleurrijk en omgeven met heel veel palmbomen.


Op de terugweg op een van de vele terrassen aan een van de haventjes een glaasje gedronken. Ze hebben hier een mooie tapas kaart dus we moeten hier nog maar eens terug.In tegenstelling tot de vele kustplaatsjes onder Valencia, waar heel veel dorpen echt verlaten zijn, is het hier levendig en zijn er veel (eet)tentjes geopend. Vandaag tot bijna 18.00 uur in het zonnetje gezeten. Je merkt dat de temperatuur beter wordt.

Op donderdag wandelen we (waaien we uit dus) langs het strand. Er is sinds vandaag een flinke wind opgestoken, dus even geen lekker fietsweer. Zodra de wind hier opsteekt zie je ook meteen veel kite surfers. Altijd een fraai gezicht de verschillende kleurrijke zeilen. Deze wind zal wel een paar dagen aanhouden. En ja hoor, ook op vrijdag de 3e en zaterdag de 4e waait het behoorlijk. We zijn wel op de fiets naar de Mercadona (supermarkt) gereden en voor de rest van de dag hebben we geluierd.

De nacht van zaterdag op zondag nam de wind sterk toe waarbij voor de zondag windsnelheden werden verwacht van tegen de 70 kilometer per uur. Nou die hebben we ook gehad. Maar aan het eind van de middag zal de storm voorbij zijn. En ja hoor, zoals de weersverwachting al aangaf, om 19.00 uur is de wind helemaal verdwenen. Lekker, je wordt die wind echt zat.

Maandag de 6e weer een fietsdag. Vanuit Almerimar rijden we langs de zee in westelijke richting naar Balerma. We krijgen een mooi uitzicht op de baai vanaf Almerimar naar Balerma. We rijden onderlangs het kasteel en zien langs de zee hier en daar vrije campers staan. Na een lunch op het strand rijden we Balerma binnen. Bij een van de restaurantjes langs de wandelboulevard stoppen we voor een verfrissing alvorens we weer terugrijden naar de camperplaats.

En dinsdag en woensdag vermaken we ons op de camperplaats met een praatje met diverse camperaars. De Franse, Engelse en Duitse taal komen allemaal voorbij. En veder luieren we wat in de Spaanse zon.

We verlaten Almerimar en rijden via de kustweg langs Roquetes de Mar naar Almeria. We gaan nu weer in noordelijke richting en nemen een stukje snelweg om bij afrit 494 de N341 op te rijden richting Carboneras. Het wordt nu echt binnendoor. We rijden naar de nieuwe camperplaats iets buiten Carboneras. Omdat de camperplaats vol was, konden we nog een plekje aan de zijkant krijgen, tussen wat bootjes, maar dat vonden we niks, reden we verder naar het noorden langs de fraaie kust over de bochtige AL5105. Een mooie kustweg met fraaie panorama’s over de Middellandse Zee.

.

Via Mojacar, Garrucha en San Juan de Los Terreros  met onderweg veel mooie witte huizen, rijden we naar Aguilas. Op een mooie, ruime en vrij nieuwe camperplaats zetten we onze camper neer.

Achter ons staan bekenden die wij 2 jaar geleden zijn tegengekomen in Cartagena.

’s Middag drinken we gezellig een borrel met elkaar om wat bij te kletsen

Vrijdag op de fiets naar Aguilas. Langs de camperplaats loopt een weg met fietspad richting het stadje. Maar ja, vlak voor de rotonde houdt het fietspad op (bijna normaal in Spanje) en fiets je langs de weg. Gelukkig begon het stadje vlak na de rotonde. We fietsen over de wandelboulevard (foei!!) langs de jachthaven richting het kasteel en daarna langs de vissershaven naar een volgende rotspunt. Hiervandaan heb je een mooi uitzicht op de stad. Terug nog even een terrasje gepikt.

Zaterdag de 11e begon zoals voorspeld bewolkt. Prima weer dus om de website bij te werken. Dat was alweer een paar weken geleden. Gerda kon meteen de stofzuiger door het huis halen, totdat deze er mee stopte. Nou niet alleen de stofzuiger, maar alle stroom was eraf. Aardlekschakelaar in de camper gevonden, maar helaas. Bleek de centrale aardlekschakelaar voor onze plaats ook uitgeschakeld. Nou gelukkig alles doet het weer. En de stofzuiger? Die hebben we in de kliko gedumpt. Maar gelukkig, via internet heeft Gerda al een nieuwe gevonden. Nou nog een Media Markt vinden.

Wandelen op de zondag. Vanaf de camperplaats langs een rotonde, de weg over en je bent aan zee. Een mooi rotsachtige kust hier, met vele baaitjes. Vanaf de rotsen staan veel vissers hun geluk te beproeven. Je hebt vanaf deze hoogte een mooi zicht op de aanrollende golven die luid spetterend op de rotsen uit elkaar slaan. In de loop van de middag hebben we buiten een hamburger gebakken. Lekker zo in het zonnetje.

Toen wij hier aankwamen hebben we voor 4 dagen geboekt en betaald. Dus vandaag, maandag de 13e zouden we vertrekken. We besluiten nog 2 dagen langer te blijven. Bij de receptie dus bijgeboekt en via card betaalt. Dat ging fout, dus voor de 2e keer de card erdoor en betaald. Bij controle op de bank app. zag ik echter dat het bedrag toch 2x was afgeschreven. Dus ik terug naar de receptie en aan de vriendelijke jongedame uitgelegd wat er was gebeurd. Zij kon het checken en heeft meteen een  Devolucion (ofwel een terug storting) gemaakt. Is toch handig als je tijdig de zaken kan controleren. Overigens hebben we vannacht een licht regenbuitje gehad met als gevolg vanmorgen allemaal Sahara zand op de campers.

Vandaag Valentijnsdag. De halve wereld is hier blijkbaar mee bezig, maar ze vergeten even dat het elke dag Valentijnsdag is. Even checken en jawel hoor, de dubbele boeking van gisteren was gecorrigeerd. Altijd fijn te weten dat het allemaal goed gaat.Vandaag op de fiets naar Aguilas voor o.a. een bezoek aan het kasteel en het centrum van dit stadje. Het kasteel ligt op een hoge rotspunt.

Onderaan hebben we de fietsen geparkeerd en konden via een aantal trappen en een steile weg naar het kasteel klauteren. Vanaf dit kasteel, gebouwd in 1739 heb je een prachtig zicht op de zee, de stad met z’n havens en de bergen in het achterland. Zoals bijna gebruikelijk in Spanje zijn ook hier de toegangskaarten voor pensionada’s gratis.We hebben leuke foto’s kunnen schieten en nadat we de terugweg hadden afgelegd zijn we naar de Plaza España gefietst.

Een niet al te groot plein met mooie oude bomen op iedere hoek van het plein en vele terrasjes rondom. Op een van de terrasjes hebben we geluncht. Daarna terug naar de camper en de fietsen alvast opgeborgen. Morgen gaan we iets verder.
Dat waren 6 leuke dagen in en rondom Aguilas. Tijd om weer eens verder te gaan. Eerst de lege gasfles geruild voor een volleen daarna verder naar het noorden. We rijden door een heuvelachtig landschap naar Lorca waar we een mooi zicht hebben op het fort op de bergen.
Iets voor Lorca is een Media Markt die we eerst gaan bezoeken. Nou een veelheid aan stofzuigers, maar ja, wat je zoekt voor de camper is natuurlijk een niet al te grote en als het kan snoerloze stofzuiger. Zeg maar een formaat kruimeldief en dan iets grote. En ja hoor gevonden. Een Bosch met 2w jaar garantie. Daar hebben we wel wat aan. Hihihi.

Dan richting Murcia. Een stad die we willen bezoeken. Buiten Murcia is in het dorpje Zeneta Camperplaats Casablanca waar we de komende dagen zullen verblijven. En dat iets verder is uiteindelijk 142 kilometer geworden.

Op vrijdag de 17e in de middag een stukje gefietst om de omgeving een beetje te verkennen. Nou dat is gelukt. De dag begon een beetje bewolkt maar tegen de middag kwam het zonnetje flink door.

 

Zaterdag de 18e naar Murcia. Vanaf de camperplaats eerst een stukje langs de weg richting het dorpje Alquerias naar het fietspad langs het kanaal naar Murcia. Een fraai fiets- en wandelpad waarover de rechtstreeks het centrum van Murcia in fietst. Vlakbij de kathedraal hebben we de fietsen gestald en zijn toen het oude centrum ingewandeld. Eerst maar eens koffie op het gezellig met terrasjes gevulde plein voor de kerk. Uiteraard zijn we even de kerk in geweest, maar ineens kwam er iemand aanwijzen dat we allemaal naar buiten moesten. Tja, Spanje, siësta tijd, dus kerk dicht!. Daarna een wandeling door de smalle en drukke winkelstraatjes.Tijd om te lunchen. Genoeg keuze uit de vele eettentjes.


In ieder geval een terras in de zon. We gingen terug naar het plein bij de kathedraal waar op de hoek een prima tapas restaurant bleek te zitten.


Veel keuze uit de lekkere gerechten Salades, kip, garnalen, etc. etc.

Lekker glaasje erbij en na deze uitgebreide lunch weer terug op de fiets.Het was inmiddels behoorlijk warmer geworden. Dus de jas in de fietstas en onder een lekker zonnetje weer terug.

Toen wij vanmorgen op het punt stonden om te vertrekken kwam een bekende camper het terrein op rijden. Ja hoor J & G uit Heerenveen. Jullie zaten toch in Portugal? Ja dat wel, maar daar was het weer de laatste week beroerd, dus toch maar terug in Spanje. Nou in de middag bij terugkomst hebben we even wat bijgepraat.

Nog wat fietsen in de buurt op de zondag en de maandag. Dinsdag de 21e namen we afscheid van onze buurtjes en gingen vandaag voor een korte rit (plm. 37 km) verderop naar het noorden. Vanaf de camperplaats reden we eerst naar Beniel voor een tankbeurt en dan richting Orihuela voor aanvulling van onze proviand. Nou toen begon het gehannes, we moesten op een gegeven ogenblik linksaf onder de snelweg door, maar ja, een hoogtebeperking van 2.50 meter. Oké, verder rijden dan maar. We kwamen volgens de navigatie rotondes tegen die er nog niet waren, en wegen die wel klaar leken maar toch doodliepen. Nog niet klaar dus. Tja, dit is ook Spanje. Uiteindelijk eerst maar een broodje gegeten, de navigatie gezet op snelwegen en ja hoor, het ging bijna vlekkeloos. Vlak na een oprit naar de snelweg was een kleine weg waar wij dus heen moesten, (ik geloof de 5e afslag op een rotonde), maar ja, ik was te snel en nam blijkbaar de 4e afslag. Dus ja, extra kilometers over de snelweg. Gekeerd bij de volgende afslag, en ja hoor na totaal 83 km kwamen bij onze bestemming. We hadden gekozen voor camping Marjal in Crevillente.

Op woensdagmorgen de camping verkent. Dit is wel een heel grote camping met ong. 1.000 plaatsen. Er staan hier veel overwinterende caravanners en camperaars. Mooie grote plaatsen met aansluiting voor koud water, electra en afvoer grijs water. Zo af en toe staan we weleens op een camping en zeker in het voor- of naseizoen is dit met de ACSI kortingskaart redelijk betaalbaar. Maar ja, je hebt er wel wat voor. Zwembad, winkeltjes, restaurant, tapas bar, geldautomaat, kapper en farmacie. De camping heeft ook een uitgebreid entertainment programma. Vanmorgen gelijk maar een afspraak bij de kapper gemaakt.

In de middag hebben we onze 1e fietstocht in de buurt gehouden. Op een kleine 3 kilometer is het natuurpark El Hondo. Een waterrijk gebied met veel meertjes en poelen. De 1e grote plas was nagenoeg verlaten, maar bij de 2e plas hebben we  veel flamingo’s gezien, eenden en ook nog steltkluten. Het bezoekerscentrum was helaas gesloten vanaf 14.00 uur.

Daarna hebben we in het kleine dorpje San Felipe de Neri in een lokaal barretje nog wat gedronken voordat we weer terug gingen naar de camping.

Afgelopen nacht heeft het geregend. En niet zo maar regen. Nee, een Afrikaanse stofwolk met modder en zand. Deze regen wordt “lluvia con barro” genoemd. Ofwel regen met modder. Nou we hebben het gezien hoor. Een aantal weken geleden hadden we ook al eens een regenbui met Sahara zand, maar nu was met veel bruiner en dikker. Dus dat werd de camper wassen.

‘s Middags zijn we bij de kapper geweest. Het was weer eens nodig.

Dat was een lekker fietstochtje vandaag. Weer naar het Natuurpark. Dit wordt aangegeven als El Hondo maar ook als El Fondo. We vinden het best. Bij de eerste grote plas waren nu wel veel flamingo’s te zien. Witte met zwart en in de verte een aantal roze flamingo’s. Bij het binnengaan van het park hadden we al gezien dat het veel drukker was als een paar dagen geleden. Logisch het is weekend en denk ook wel vakantie voor veel Spanjaarden. Bij de 2e grote plas met uitkijk hut was het een stuk rustiger met vogels. Wel hebben we een Spotted Crake gezien (een porseleinhoen) en gefotografeerd. Gelukkig wist een Engelse vogelaarster ons te vertellen wat het was. Na veel foto’s en een volgend bezoekje aan een uitkijktoren reden we met een grote boog om het natuurgebied heen. Eerst langs de weg richting Elche, en later weer het “binnenland” in langs heel veel palmbomen. In de verte zagen we Crevillente weer liggen en na ruim 30 kilometer waren we weer terug op de camping. ’s Avonds een heerlijk 5 gangen diner gegeten in het restaurant op de camping.
Een eenvoudig doch voedzaam etentje. Salade, kaasblokjes, gefrituurde groenten, sardientjes en inktvisringen en een hoofdgerecht met varkensvlees en kabeljauw en garnaaltjes en tot slot een klein grand dessert. Het was voortreffelijk.

Zondag de 26e. Eerst broer Tom gebeld en gefeliciteerd met zijn verjaardag (62 zei hij, maar wie dat gelooft??) De middag gebruikt voor een klein fietstochtje naar het natuurpark. De afgelopen week hebben we een aantal plekken nog niet bezocht en omdat we de vorige keer in een grote plas steltkluten hadden gezien, wilden we deze nog wel eens voor de lens krijgen. Nou dat is gelukt. Het was vandaag een uitermate zonnige dag dus fraai weer om plaatjes te schieten. Het is gelukt. Tevreden konden we weer terug naar de camping.Vandaag vanaf de camping richting San Isidro gefietst en daarna door een half ondergelopen tunneltje onder de Autopista naar Catral, waar we eerst een paar foto’s hebben gemaakt van de kerk en het gemeentehuis, waarna we in een parkje de verse broodjes hebben gegeten.
’s Middag hebben we met dank aan de Luxemburgse achterbuurman het dak van de camper schoongemaakt. Wij mochten zijn uitschuifladder gebruiken. En met de lange waterslang en een lang veger was het dak weer snel schoon. Er lag behoorlijk wat zand op.

Dinsdag, de laatste februari dag, hebben we de fietsen e.d. opgeruimd en zijn ’s middag naar de Plaza geweest voor de Hollandse middag. Nou een kleine braderie met o.a. een kleine viskraam (lekkere haring volgens Gerda), en een stroopwafelbakker. Ja, veel Hollandse muziek en wat Engelstalige jaren 70 hits. Was wel gezellig zo in het zonnetje met een vol terras.

 

Vandaag 1 maart. De 5e maand van onze overwintertrip. We verlaten de toch wel erg grote camping en rijden via de ons bekende buurtsuper in Crevillente richting Aspe. Na 2 jaar willen wij wel eens zien hoe de vorderingen zijn bij Ton en Mariëtte die hier een nieuw leven zijn begonnen. Wij zijn hier 2 jaar geleden geweest en er moest nog veel gebeuren. Hierover later meer.

Via een heuvelachtige en bochtige weg reden we vandaag een afstand van wel 32 kilometer. Wel mooie kilometers. Na een niet al te lastige klim kom je bovenop de berg met een mooi uitzicht op Aspe, Novelda en omgeving. We werden hartelijk onthaald door Ton en zochten een mooi plekje op het mini camperpark. Later kwam ook Mariette, terug van een fietstochtje. Ook hier weer een warm onthaal.

In de vroege avond werd er gevraagd of wij ook in de centrale ruimte zouden komen voor een avond gezelligheid. Nou dat werd het absoluut samen met de mede camperaars.

Donderdag lekker geluierd in het zonnetje en vrijdagmiddag met de hele club camperaars die hier stonden zijn we gaan eten in Arco Isis. Aan de buitenkant stond cafetaria, maar in dit restaurantje hebben we heerlijk gegeten. Genoten van het 4 gangen menu, de wijn en van elkaars gezelschappen. Veel gesprekken en reiservaringen. En dat alles voor 9 Euro p.p.  Later nog een afzakkertje gehaald op een terras in Aspe.

’s Avonds een forse regenbui met windstoten. Ach ja, dat kan allemaal in Spanje. Overdag  prima zonnig en dan ineens een weersomslag.

 

Zaterdag op de fiets naar Novelda. Een stadje iets ten westen van Aspe. Autovrij kunnen fietsen naar de markt. Deze was gelegen rondom de Centrale vaste markt. In de centrale markthal wordt vooral fruit, vlees en vis te koop aangeboden, terwijl buiten de marktkramen waren voor kleding, schoenen e.d.

Op de heenweg was het wel bewolkt, maar iets na het middaguur begon het toch zachtjes te regenen. De temperatuur is vandaag flink gedaald.

Nadat we van een rustige en zonnige zondag hebben genoten, zijn we maandag weer op de fiets richting Novelda gegaan. Behalve de zaterdagse markt moet er toch meer zijn. En jawel, Novelda is een leuke stad met vele smalle straatjes.
We zochten eerst naar het gemeentehuis en de kerk. We vonden de locatie via de wirwar van smal eenrichtingsverkeer straatjes. Gerda heeft de kapel bij de kerk nog bezocht maar helaas geen foto’s kunnen maken. Ze wilde de rust van een aantal biddende Spaanse vrouwtjes niet verstoren.Daarna reden we naar een van de vele parkjes in de stad en vandaar naar het 3 kilometer buiten de stad gelegen kasteel. Via een rotsachtig wandelpad kwamen we een eind in de goede richting, maar gelet op de ligging van het kasteel (boven op een berg) besloten we om vanaf dit wandelpad enige foto’s te maken en niet naar boven te fietsen.

Met een lekker windje in de rug reden we terug naar Aspe.

Vandaag, dinsdag de 7e weer marktdag in Aspe. Omdat we nog wat leuke dingetjes voor de kleinkinderen willen kopen reden we naar het centrum, waar de markt is. Uiteindelijk niet gevonden wat we zochten, maar we komen ongetwijfeld nog wel wat tegen. Na een bezoek aan de lokale bakker voor een kop koffie met wat lekkers zochten we de camperplaats weer op. Lekker geluierd in het zonnetje, daarna de fietsen weer in de camper gezet en tot slot een afscheidsborrel met de aanwezige camperaars. Morgen vertrekken we.

Met alweer een fantastische zonsondergang en een rood gekleurde hemel sluiten we af.

Afscheid van Ton & Mariette. Het was een leuke week met gezellige camperaars om ons heen. Dus weer iets verder naar het noorden. We gaan richting Alicante, welke stad we doorkruisen, en dan via El Campello langs de kust naar Villajoyosa. Een trip van slechts 72 kilometer. We kiezen voor Camping Alicante Imperium, een nieuwe ACSI camping met speciale prijs en 7=6 tarief. Uh 7=6?? Wat is dat??  Nou zeven dagen staan en 6 dagen betalen. Mooi meegenomen toch. Villajoyosa ligt tussen Benidorm en Alicante.

En donderdag markt hier in Villajoyosa. Nou wij op de fiets erheen Hopelijk hebben ze nu wel wat we zoeken en gelukkig een kraam met voldoende keus voor ons. We vonden geschikte spulletjes in de juiste maat (hopen we) en nadat we eerst een jasje en nieuwe pet en ook nog een bakje knoflook olijven hadden gescoord gingen we eerst terug naar de camper om de spulletjes op te bergen. Daarna richting boulevard. Eerst over een brede drukke straat en daarna door een smalle straat zijn we afgedaald naar zeeniveau. Altijd een leuk gezicht als het zonnetje schijnt. Wandelende en fietsende toeristen en volle terrassen. Op een van de vele terrassen hebben we heerlijk geluncht.

Een “hittegolf” in Spanje dit weekend. Tsja, het is tenslotte nog winter en de temperatuur loopt op tot ruim boven de 25˚. Nou ja, daarom zijn wij ook hier. Ook vandaag weer op de fiets naar de oude binnenstad om daar wat foto’s te maken. Na een glaasje fris op een van de vele terrassen vloog ook deze dag weer voorbij. Morgen willen we de chocoladefabriek bezoeken.

Op tijd ontbijten en na de koffie naar de chocoladefabriek. Helaas, lekke voorband. Dat wordt plakken. Nou jammer dan, het gat in de band (zelfde als de vorige keer) was niet meer te plakken.  Bij de receptie gevraagd waar de fietsenmaker zit, en met voorwiel en al reed ik erheen. Jammer, niet te vinden, maar gelukkig was er wel een Chinese bazar waar ze ongetwijfeld binnenbanden verkopen. Jawel hoor. Maar ja. Welke? Dan maar maat 24 en 26 meegenomen. Allebei niks natuurlijk. Gelukkig kwam een aardige Nederlandse buurman te hulp en die had nog wel een binnenband bij hem. En die paste. Dus ik de binnenband overgenomen en wij op de fiets toch naar het centrum. Broodjes gekocht en op de boulevard opgegeten. En na een drankje op een ander terras weer terug naar de camper. En die chocoladefabriek? Die staat er volgende week ook nog.

Zondag de 12e maart. Vandaag helemaal niets bijzonders gedaan. Lekker luieren en genieten van de hittegolf. Nou dat moet wel, want her weer gaat omslaan. En inderdaad in de loop van de avond al onweer en een beetje regen. Nou dat werd een beetje veel regen. En deze regen duurt de hele maandag ook nog. Dus weer tijd om de website bij te werken.

Winter in Spanje. 2 dagen hittegolf met temperaturen van ca. 30 graden. Dan 1 regen dag, waarbij de temperatuur daalt naar 12 graden. En ook nog forse windstoten. In Alicante gingen de hemelsluizen helemaal open. Gevolg weer veel wateroverlast. En vandaag weer een zonnige dag met nog wel regelmatig windvlagen, maar we konden weer n aar buiten. ’s Middags wandelend naar de super en in een parkje de verse broodjes opgegeten. Vandaag ook aan het inpakken geweest, want morgen gaan we er weer vandoor.

Na 7 dagen camping nemen we afscheid van de Engelse buren naast ons en de Nederlandse aan de overkant en vervolgen we onze trip naar het noorden. We rijden naar El Saler, een klein plaatsje net onder Valencia. Langs Benidorm, Oliva en Gandia gaan we verder. Helaas alle plekken gereserveerd op het camperpark La Marina. Ja, ik had even niet stilgestaan bij de grote feesten in Valencia komend weekend, waardoor alles hier in de buurt volstaat of is volgeboekt. Nadat we eerst hebben geluncht, rijden we dwars door Valencia richting Castellon. Ook daar zijn een aantal camperplekken. De officiële camperplaats (14 plekken) stond vol en de gedoogplaats iets verderop leek ons helemaal niks. Dus nog iets verder naar Benicassim, waar een aantal gratis plekken zijn voor campers. Je mag hier maximaal 1 dag staan. Aan het eind van de middag trekt een kudde schapen langs de camper.

En hoe omzeilen we Barcelona weer. Nou simpel. We rijden de N340 langs de kust naar het noorden en bij de Ebro Delta rijden we het binnenland in richting Tortosa. Dit was een tip van mijn vaste navigator Gerda. Je rijdt dan over een fraaie weg door de Ebro vallei richting Mora D’Ebre. Iets voorbij het plaatsje Fix buigt de rivier naar links en wij vervolgen de weg richting Lleida. Dit is een mooie toeristische route. Na Lleida rijden we over de A2 en later de C25 naar Manresa. Het vervolg van Manresa naar Vic is een mooie 4-baansweg door een bergachtig gebied met de bijbehorende mooie uitzichten. Na bijna 400 kilometer rijden we de pas opgeknapte camperplaats in Vic op.

Vic, een grote universiteitsstad met een mooie oude middeleeuwse binnenstad. Een wandeling van ongeveer een kwartier bracht ons in de binnenstad waar we eerst een terrasje namen voor de koffie. Daarna naar de toeristen informatie voor een brochure met beschrijving van een stadwandeling door het oude centrum. Wandelend door de smalle straatjes kwamen we langs alle 28 beschreven bezienswaardigheden zoals oude gebouwen, kerken en oude muren. Tijd voor de lunch op het grote plein (Plaça Major). En vandaag weer in een heerlijk stralend zonnetje.

Via een camperende facebook vriend kreeg ik een bericht dat er vanuit Vic ballonvaarten worden georganiseerd en deze vertrekken naast de camperplaats. En jawel hoor we hoorden s ’morgens om 8 uur al het geluid van de gasbranders die ze gebruiken om de lucht in de ballon te verwarmen. Dus wij snel naar buiten om wat foto’s te maken van dit vroege spektakel. Totaal 4 ballonnen vanaf het veld naast de camperplaats en 1 ballon wat verderop.

Na de koffie weer naar het oude centrum van Vic voor de week markt. En wat voor een markt. De Plaça Major stond stampvol  met voornamelijk kleding en aan de buitenrand veel kramen met fruit. Ook stond een van de grote winkelstraten helemaal vol met marktkramen.  In een van de kleine barretjes hebben we koffie gedronken. Want ja, markt op zaterdag betekent wel hele kleine en daardoor drukke terrassen dus wij naar binnen. Na de terug wandeling hebben we de rest van de middag lekker in het zonnetje buiten gezeten. In de loop van de middag zagen we nog een bekende camperaar rondlopen. Laten we hem Bert noemen. Wij kenden hem van een paar jaar gelden in Alfaz del Pi en van het camperforum. Later ook nog even met zijn vrouw gebabbeld.

’s Avonds om een uur of negen kregen we “gasalarm”. De gasfles was leeg, dus morgen omruilen voor een nieuwe volle

Na 3 dagen op de gratis camperplaats in Vic te hebben gestaan verkassen we naar de laatste stopplaats voor ons in Spanje. Het is Palamos, waar wij ook aan de Spanje trip zijn begonnen. Even wat huishoudelijke klusjes doen daar (was b.v.) en meteen een volle gasfles kopen.  Vic ligt op een hoogte van bijna 600 meter. Via een fraaie rit over de C25 vanuit Vic en door een bosrijk en bergachtig terrein reden we naar Palamos. O ja, vandaag is het zondag 19 maart Vaderdag in Spanje.

 

En inderdaad op maandag hoe ouwerwets ook was het maandag. Zal-wel-zo-zijn-uitgekomen hihihi.


Dit is onze laatste stop in Spanje van deze trip. Morgen gaan we over de Franse grens.


Dag Spanje, Hallo Frankrijk. We zijn begonnen aan de terugreis en starten met een toeristische route langs de Middellandse Zee kust. Vanaf Palamos gaan we naar Figueras om dan via de N260 richting de kust te rijden. Tot aan Portbou nog in Spanje en daarna over de N114 langs Banyuls, Collioure en Argeles naar St. Cyprien Plage. Aan de grens stond trouwens de Frans politie samen met een aantal militairen te controleren. De Spaanse auto voor ons moest identiteitspapieren laten zien, maar wij konden gewoon door. In St. Cyprien hebben we geluncht en zijn daarna langs bekende Etangs (Leucate e.d.) verder langs de kust naar Gruissan gereden.

Door Frankrijk gaat de 1e etappe vanaf Gruissan richting Narbonne en Beziers over de A75 door het centraal massief richting Millau. We verlaten hier even de snelweg om onder het viaduct door te rijden en dan via Millau weer naar de snelweg te klimmen. Vandaag kiezen we voor de camperplaats in Massiac, een klein dorpje aan een snel stromend riviertje. Met het kabbelende water achter ons vallen we in slaap om de volgende morgen met hetzelfde gekabbel weer wakker te worden.  


Het is donderdag de 23e maart als we de snelweg weer opzoeken richting Clermond Ferrand. Vanaf deze stad rijden we binnendoor in noordelijke richting naar Vierzon. Nog wat bijzonders gebeurd vandaag?  Nou in de ochtend vooral veel regen en in een stadje ineens een eekhoorntje huppelend over de weg. Ho Ho roept mijn navigator in plaats van het fototoestel te pakken. Dus helaas geen eekhoorntjesfoto deze reis. Wel hebben we vandaag wel weer het geruis van vallend water achter ons. Maar ja, dat is heel rustgevend.

Vrijdag de 24e rijden we naar Pont de L’Arche waar we ‘s avonds heerlijk hebben gegeten in een Marokkaans restaurant, waarna we zaterdag de 25e koers zetten naar Tournai. Ook wel Doornik genoemd. Helaas de camperplaats en bijbehorende parking was overvol vanwege het carnaval  hier. Nou, omdat het toch nog redelijk vroeg was, zijn we maar in 1 ruk België doorgereden en hebben overnacht bij de haven in Sas van Gent. Waarna we zondag nog een kleine rit door Zeeland hebben gemaakt om weer terug te keren op onze thuisbasis in Hellevoetsluis

Tijdens deze overwintertrip hebben we 6.419 kilometer gereden. In totaal zijn we 146 dagen op pad geweest, waarbij we op 31 verschillende locaties hebben overnacht. Hierbij hebben we 3x op een camping overnacht (30 dagen) en de rest op camperplaatsen. Wij hebben totaal 825 kilometer gefietst.