Camper & Country

Click here to edit subtitle

 

2018 Zweden

Op maandag 4 juni vertrekken we voor een langere trip richting Zweden en Noorwegen. Scandinavië is, met uitzondering van Denemarken waar we 2x zijn geweest, geheel nieuw voor ons. Gelet op de enthousiaste verhalen en beschrijvingen moeten (nou ja) wij daar ook maar eens heen.
Tijdens de trip hebben we de plannen gewijzigd en zullen we alleen door Zweden zwerven.

Eerst langs de gasleverancier voor een nieuwe gasfles en langs de pomp voor de nodige brandstof, waarna we de 1e etappe starten, en zoals gebruikelijk doen we de 1e etappe geheel over de snelweg. Dus daar komt tie; A15 Rotterdam-Nijmegen, A50 met nog een stukkie A12 richting Arnhem, A50 richting Apeldoorn, A1/E30 richting Hengelo, waarna we bij de Lutte de grens met Duitsland passeren. Bij knooppunt Schüttorf verlaten we de A1 naar de A31. Afslag Lingen over de 213 naar de mix parking bij het Erholungsgebiet am See in Haselünne. Overigens hadden we hier een kleine omleiding vanwege werkzaamheden in het centrum van dit stadje. De CP is op een mix parking bij een meertje en een hotel restaurant.

We vervolgen onze weg dwars door Duitsland. Onze koers is Noord Oost. We hebben de navigatie ingesteld op “binnendoor” dus geen snelwegen meer en kiezen een alternatieve route om in ieder geval niet via Bremen te rijden. Nou dat is gelukt hoor. Veel wegen dwars door het groene Duitsland. Bossen, asperge-, graan- en maisvelden. We hebben het allemaal gezien onderweg. Via Lunenburg, iets ten oosten van Hamburg, rijden we naar Scharnebeck. Achter de grote P is een aparte Wohnmobil stellplatz. Deze plek is vlakbij de scheepslift in het Elbe-Seiten kanaal. We hebben dit machtige bouwwerk bezocht en gezien hoe de grote schepen in een grote bak omhoog werden gehesen. Of omlaag, ligt er maar aan waar ze vandaan komen. Door het mooie weer hebben we tot laat in het zonnetje buiten gegeten en gezeten.

En dat mooie weer blijft voorlopig nog wel. Ook vandaag vertrekken we in en lekker zonnetje verder naar het noorden. We rijden bij Lauenburg ten oosten van Hamburg en ten westen van Lübeck naar Neumünster waar we wat inkopen doen. Via Schleswig en Flensburg rijden we naar de Duits-Deense grens. Het laatste stuk door Duitsland was een mooie route door glooiend landschap, veel bossen en vooral rustige wegen.

In Denemarken verlaten we de wat grotere binnenwegen en rijden over een smalle landweg met het laatste stuk een onverharde weg naar een fraaie camperlocatie bij een particulier in Tinglev.

Vanaf de camperplaats , het is inmiddels 7 juni, rijden we naar de E24 (snelweg). Niet bepaald ons ding, maar als je binnendoor wilt rijden, is dat heel ver om, of een stukje veerboot.  Wel weer eens wat anders een stukje veerboot. ??

We gaan namelijk van (Zuid) Jutland richting Funen om dan over de brug over de Grote Belt op Seeland te komen.

Vlak voorbij Kolding verlaten we Jutland en over de E20 rijden we langs Odense. We stoppen op de Rasteplads Knudshoved bij Nyborg, vlak voor de oprit van de brug. We lunchen eerst en wandelen daarna richting het water om wat foto’s te schieten. Nog 60 kilometer te gaan, eerst de tolbrug over en dan nog een stukje naar Ringsted, een stadje langs de E20. Op een grote parking bij het zwembad en een sporthal zijn 6 gratis aparte camperplaatsen inclusief electra.

We strekken de benen, lopen het stadje in voor een lekker ijsje en wandelen rustig terug

Nog een laatst stukje Denemarken. We “feliciwhatsappen” een vriend van ons, en rijden eerst naar een grote super (L) voor aanvulling van de koelkast waarna we de weg vervolgen over de E20 richting Kopenhagen. Eigenlijk wel een drukke weg, maar ja het is de enige snelweg van west naar oost.

Aan het begin van de tolweg genieten we van de dalende vliegtuigen naar het vliegveld van Kopenhagen. We rijden eerst ruim 4 kilometer door een tunnel, voordat de grote brug tussen Denemarken en Zweden voor ons opdoemt. Weer een prachtig bouwwerk deze Øresundbrug. Aan het eind van deze 19 kilometer lange tolweg aan de grens met Zweden is er controle van onze paspoorten.

Na de brug rijden we linksaf naar Malmö. We gaan naar een jachthaven in Limhamn, een voorstad van het grote Malmö. We parkeren de camper, met uitzicht op het water en melden ons in een lokale grill, want de havenmeester is blijkbaar afwezig vandaag.

Vandaag een korte rit van bijna 100 kilometer. Na de lunch verkennen we de grote jachthaven, zien de bedrijvigheid rondom ons heen van vertrekkende boten en het te water laten van zeilboten. Dan hebben we aan het eind van de pier een prachtig uitzicht op de grote brug en de contouren van Kopenhagen aan de horizon.

 

Zaterdag de 9e. Vandaag fietsen we naar Malmö. Vanuit Limhamn rijden we langs nieuwbouwprojecten naar een voor auto’s doodlopende weg, maar met de fiets kan je wel verder.

Langs de Ribersborgstranden rijden we richting de Turning Torso. Dat is een hoge toren, gebouwd in een draai vorm. (zie de foto’s). Daarna fietsen we richting het centrum.

De fietspaden hier zijn trouwen prima en goed aangegeven. Eerst op zoek naar een geldautomaat. Bij het centraal station is een automaat en In het oude deel van het stationsgebouw zijn veel diverse eettentjes. Daar genieten we van lekker smörrebröd.

Verder naar het centrum waar de finish is van een grote sportieve run. We wandelen door een aantal straten, genieten van een lekker ijsje en fietsen langs het Malmøhus weer richting de camper. Het is vandaag weer een prachtige zonnige dag geweest.

De laatste dag van onze 1e week van deze trip brengt ons weer op de fiets naar Malmö. We fietsen eerst richting de oude haven, zien daar een paar Ferry schepen liggen en gaan daarna, aangetrokken door muziek en veel gejuich, richting het centrum. Daar is een Gay Pride aan de gang. Dit hele weekend stond in het teken van dit event. We lunchen bij de Moosehead bar, eten geen Moose, maar wat anders lekkers, en fietsen daarna langs het Malmøhus richting de kust. Eerst stoppen we nog bij een historisch trammetje dat hier vanaf een museum vertrekt, en komen dan middenin (nou ja) de halve marathon van Malmö. We fietsen wat om, rijden een nieuwbouwwijk in en scoren daar een ijsje, voordat we weer terug gaan naar de jachthaven waar onze camper staat. Het was vandaag niet zo zonnig en warm als gisteren, maar wel prima fietsweer

Opvallend bij de jachthaven is dat er veel Zweden eventjes hierheen komen voor een koele duik. Met de auto of op de fiets. Recht tegenover onze staanplaats is aan een kant een trap gemaakt zodat je makkelijk het water ingaat en eruit komt. Nou ja makkelijk, eerst klimmen over de rotsblokken en dan ben je bij het trapje. Even een klein stukje zwemmen en dat was het dan. Dan volgt een verkleedpartij en ze vertrekken weer.

Na 3 dagen jachthaven wordt het tijd om te vertrekken. We lozen het grijze water, legen de toiletcassette, nemen vers water in en rijden dan eerst naar de supermarkt.

We vervolgen onze route en rijden zuidelijk van Malmö richting Falsterbo, waar we op de grote parkeerplaats bij het Strandbad genieten van de koffie. Daarna rijden we over de kustweg via Trelleborg, met de vele Ferry schepen, Böste en Skateholm naar Ystad. We parkeren de camper op de Reningsverket waar 30 gratis camperplaatsen zijn. Zonder voorziening, maar wel met uitzicht op de Oostzee.

Dinsdag de 12e lunchen we in de camper en fietsen dan naar Ystad. Een alleraardigst stadje. Eerst fietsen we langs de haven met daarin een Ferry die vanuit Ystad een verbinding onderhoud met een stad in Polen. Ook wer er nog een vrachtschip geladen met koren.

In het stadje verder fraaie oude houten huizen, een klooster en een leuk plein met rondom diverse gebouwen. Er was een kleine markt (nou ja fruit en aardappelen) en er stond een kiosk met overheerlijk ijs. Dat kunnen we niet aan ons voorbij laten gaan.

Halverwege de week vervolgen we onze weg langs de zuidkust van Zweden. We stoppen onderweg bij een mooi kerkje in de buurt van Simrishamn. Onderweg richting Kristianstad worden we nog getrakteerd op een grote hoosbui, maar die was gelukkig snel over. Over een klein stukje snelweg rijden we naar Nogersund, waar we op de Stallplats aan de haven een plekje vinden. Voor ons de Oostzee, en achter ons de ingang van het kleine vissershaventje.

We lopen nog een rondje in het havengebied, waar een visser net zijn gevangen vis aan het uitladen is.

 

Na de lunch op donderdag de 14e, fietsen we een klein rondje over de zuidpunt. Vanaf Nogersund rijden we langs een groot sportcomplex (flink voetbalstadion) langs de haven van Hällevik door een bosrijk gebied met veel verschillende mooie en in allerlei kleuren geschilderde houten huizen. Onderweg kom je op diverse plaatsen centraal postbussen tegen. Heel bijzonder zo in het bos. We rijden richting Stiby langs een natuurreservaat. Daarna dezelfde weg terug (overigens een fietspad) waar we bij de haven van Hällevik stoppen voor een verfrissing en wat foto’s. Een leuk tochtje op een zonnige maar wel met flinke wind gepaard gaande donderdagmiddag.

We trekken iets verder naar het oosten hier aan de zuidkust van Zweden. Over de E22 rijden we met een stop bij Karlshamn voor de gebruikelijke boodschapjes voor de komende dagen. De E22 is een “snelweg” maar met wisselend 2x2 en 1x1 en 1x2 rijstroken. Duidelijk? Nee dus. Wel, je rijdt op een 2 baans weg en aan de andere kant is het slechts 1 baan. Na een aantal kilometers wordt jouw kant 1 rijbaan en de andere kant 2 rijbanen. Zo wisselt dat regelmatig. Overigens is de maximum snelheid (110km) in Zweden lager dan in Nederland en op veel binnendoor wegen 70 of 80 kilometer. Er wordt hier ook rustig gereden. Dat is wel een verademing met het “Wilde Westen”.

We vervolgen de E22, houden nog een koffiestop en rijden na 94 kilometer naar de marinestad Karlskrona. De camperplaats bij de Marina staat bijna vol, maar gelukkig hebben nog een plekje. Het havenkantoor is een klein eindje lopen. Daar kunnen we een ticket kopen en tevens informatie verzamelen van de stad en de omgeving. Hier is ook een servicestation met sanitair, douches, wasmachines en drogers. Niet alleen voor de camperaars maar ook voor de vele bezitters van de bootjes die hier in de haven liggen.

Zaterdag de 16e wordt de was gedaan en fietsen we in de middag een rondje door het leuke marine stadje. We rijden eerst richting het Marine museum, en dan langs veel “oude” imposante gebouwen met hier en daar een groot standbeeld van een vroegere zeeheld. Karlskrona ligt op een schiereiland waardoor je al snel weer aan een zeekust verschijnt. Aan een enorm plein bij het oude centrum staan een aantal gebouwen, zoals een muziektheater, het stadhuis en een grote kerk. En in het midden een standbeeld. Dit is een druk stadje met zelf een toeristentreintje.

Ook op zondag fietsen we een stuk. Vanaf Karlskrona in noordelijke richting naar een van de vele schiereilandjes. We raken aan de praat et een Zweedse fietser die belangstellend informeert waar wij vandaan komen. O, Holland, ja Rotterdam dat kende hij wel. Hij had veel gevaren. En nu genoot hij van zijn vrije tijd hier. Maar goed, wij weer verder door een bosachtig gebied. Wel prima fietspaden hier. Beetje naar het westen, onder de weg door en langs een spoorlijn. Kaartje erbij, maar een Zweeds wandelend echtpaar begon meteen te vragen waar we heen moesten. Hij had ook nog wel nog wel wat goede tips. Uiteindelijk wij weer terug naar Karlskrona voor een bezoek aan het Marine museum.

Een museum met gratis entree, met de geschiedenis van de Zweedse marine door de jaren heen. Binnen o.a. 2 onderzeeboten, waarvan de grootste te bezichtigen was. Daarnaast een overzicht van historische houten schepen en van een aantal zeeslagen uit de 17e of 18e eeuw. Buiten lagen een torpedobootjager, een mijnenveger en een oude driemaster. Alle schepen waren te bezoeken.

Dag Karlskrona, op naar Kalmar. Weer via de E22. Het plan is om met de camper op de P te gaan staan bij het kasteel. Ja, nou dat hadden meer camperaars bedacht. Helemaal vol dus, en die andere 2 camperplekken in Kalmar ook helemaal vol. Nou dan de brug over naar het grote eiland Öland. Daar zijn best veel camperplekken. We rijden over de 136 naar Borgholm in het noorden. Aan de Gästehamn is nog plek genoeg. We halen een ticket bij het kantoortje van de havenmeester, lunchen en gaan op de fiets naar het Borgholms Slott en Sollidens Slott. De 1e is een oude ruïne en de 2e is een slot van het koninkrijk paar van Zweden. Hiervan zijn alleen de tuinen te bezichtigen. Nou om daar nou 120 kronen voor te betalen vinden we wat overdreven. Er zijn zat gratis parken hier in dit land. Op de terugweg hebben we in het centrum van Borgholm ons bijna traditionele ijsje gesnoept.

Vanuit Borgholm rijden we weer over de 136 naar het noorden van het eiland. Het is rustig op de weg, er wordt rustig gereden, en verder naar het noorden wordt het al wel drukker met campers. Veel, heel veel Zweedse campers, een enkele Duitse en sporadisch een Nederlandse camper. We rijden naar de Gästehamn in Byxelkrok, drinken koffie en maken wat foto’s, Daarna maken we een klein rondje en komen weer op de 136 en nu naar het zuiden. Vlak na Södvik gaan we links een andere weg op (een weg zonder nummer). Deze loopt zeg maar aan de oostkant van het eiland, terwijl de 136 over de hele westkant loopt. We passeren een aantal kleine dorpjes, houden een fotostop bij een rijtje met kenmerkende windmolens van dit eiland, en gaan dan richting de Oostzee naar het kleine vissersplaatsje Hagby-Bläsinge. We staan eerst op een kale vlakte bij het Strand maar besluiten door te rijden naar de CP aan de haven. We hebben daar een mooi uitzicht over de Oostzee. En ter informatie, we staan nu aan de oostkant van het eiland Öland met aan de overkant van de Oostzee Litouwen.

We maken vandaag via de oostkant en de zuidpunt het rondje over het eiland Öland af , zien onderweg nog een hertje door de landerijen, en gaan weer over de grote brug naar het vasteland. Weer naar Kalmar. Eens kijken of er nu wel een plekje is op de Stallplats bij het kasteel. En ja hoor, we treffen het en parkeren de camper tussen de anderen. Daarna wandelen we naar het kasteel. Een robuust gebouw met een aantal interessante kamers. Ook is er een expositie over het leven en werken van Leonardo Da Vinci. Veel van zijn toen futuristische bouwwerken zijn al dan niet op schaal nagemaakt door Italianen. Er lopen wat groepen rond met een Zweedse gids. Buiten hebben we nog een mooi uitzicht vanaf de kasteel wallen. Beetje bewolkt vandaag.

In het park naast het kasteel gebruiken we de lunch.

21 juni laten we de zuid oostkust van Zweden achter ons en trekken het land in. Onderweg vooral veel bomen, en lange wegen. We rijden over de 25 richting Växjö, waar we zien dat de camperplaats helemaal vol staat en op de grote parking nog een aantal campers staan. Omdat het vandaag in de loop van de dag steeds bewolkter is geworden, besluiten we verder te rijden. We speuren naar een leuke camperplaats en rijden via Vetlanda en Eksjö naar Hult. Hier is langs de weg en in het bos de fraaie Ställplats Lyckarp.

Vandaag feest in Zweden. Midzomernacht. Veel Zweden zijn vandaag op pad naar de camping of familie. We merken er niet zo veel van. Eerst rijden we naar Eksjö om eens wat brandstof in de camper te gooien en kopen gelijk wat brood voor de komende dagen. Onderweg een heuvelachtig parcours met leuke uitzichten op meren. Wij rijden vandaag noordwaarts naar Tranås. Een paar kolometers buiten dit plaatsje ligt aan het Sommen meer Hätte camping. Op goed geluk zijn wij hierheen gereden en geluk hebben we. Er zijn nog 2 plekken vrij. Dus keus genoeg voor ons. We zetten de camper aan het eind van een “straatje” Zweedse caravans. Een korte rit vandaag van slechts 62 kilometer. We hebben eigenlijk niks van een Midzomernacht feest gemerkt. Rustige Zweden in hun caravans.

Op zaterdag de 23e is het weer een zonnige dag. De temperatuur is niet zo hoog, maar prima om buiten de koffie te drinken en na de lunch te gaan fietsen. Vanaf de camping rijden we in noordelijke richting naar Tranås, en dan langs een spoorlijn naar de oevers van het Sommen meer. We genieten van het uitzicht, strijken op een bankje neer bij een van de vele jachthaventjes en rijden op de terugweg naar het centrum van Tranås. Vanwege de feestdag, en wellicht ook omdat het zaterdagmiddag is, is de grote winkelstraat bijna uitgestorven. We vinden nog wel snackbar om op het terras een glaasje fris te drinken. Dan terug richting de camping, waar we aan de oevers van het meer bij een restaurant nog een ijsje kopen. Vandaag een korte (20 kilometer) maar afwisselende fietstocht gemaakt

Op de zondagmorgen vertrekken al heel veel gasten van de camping. Voor vele het weekend weer voorbij blijkbaar. Wij blijven nog, fietsen in de middag een rondje rondom de stad en maken na terugkomst nog een praatje met de Oostenrijkse buurman achter ons en later met de Zweedse caravanner naast ons. Die woont dus het hele jaar daar op de camping. Ja ook dat kan in Zweden, maar niet officieel als woonadres. Een vergelijkbare situatie met ons land. In de avond gaan we dineren in het restaurant aan het meer. Het was rustig in het restaurant. We hebben lekker gegeten met uitzicht op het Sommen meer.

We beginnen vandaag aan onze 4e week en rijden verder naar het Noorden. Na Mjölby verlaten we de 32 en rijden over de E4 richting Stockholm. We komen langs Linköping, Norrköping en bij Nyköping verlaten we de weg. Nog bijna 2 kilometer en we komen bij de haven. Van de 10 camperplaatsen is er nog 1 vrij. Overigens staan op een parkeerplaats bij de haven nog meerdere campers. Dit wordt hier gedoogd.

Na de lunch wandelen we langs de haven naar het centrum van dit stadje. We slenteren wat door de winkelstraat, drinken een glaasje fris, maken de nodige foto’s en wandelen weer terug naar de camper.

Vandaag een ritje van 103 kilometer over de E4 naar Stockholm, waar we om half een aankwamen op Långholmens Husbilcamping op een eiland. Er was nog 1 plek vrij (wat boffen we weer) van de 80 camperplaatsen, maar de aanwezige camperaar zou pas om 14.00 uur vertrekken. Uiteindelijk was het half twee en konden wij de camper parkeren. Na de lunch gingen we op de fiets naar het centrum van de stad. Een prima fietspad, wat last van verbouwingswerkzaamheden, maar goed te doen hier in deze grote stad. We stalden de fietsen tegen een hek, en liepen naar het Koninklijk Paleis. Wel groot, maar eigenlijk foei lelijk vinden wij. We bezochten het paleis, liepen door een groot aantal vertrekken. Een van de vertrekken stond vol met vitrines met decoraties en Koninklijke onderscheidingen. Ook bezochten we in de kelders een overzicht van historische juwelen.

Na dit bezoek doorliepen we de smalle en gezellige straatjes in dit oude deel van Stockholm.

Vandaag, woensdag de 27e, weer op de fiets naar het centrum. We rijden naar de oevers van het meer bij het Koninklijk Paleis. Daar stappen we op de Ho Ho bus. (Hop on Hop Off). Bij gebrek aan een fatsoenlijke fietsenstalling zetten we de fietsen vast aan een ketting die tussen 2 palen hangt als afscheiding van een parkeerterrein. We rijden met de bus een paar stops verder naar het eiland Djurgården. Dit hele eiland is een Unesco Werelderfgoed.

We bezoeken Skansen, een heel groot openluchtmuseum. Het is druk hier, en ook heel veel groepen met (kleine) kinderen. We zien veel (levende) historie. En dat levend slaat dan op de mensen in klederdracht die daar figureren. Na dit park lopen we langs een groot Lunapark op dit eiland, passeren het ABBA museum en lopen door naar het Nordiska Museum. Ook hier wandelen we rustig langs de vele vitrines met gebruiksvoorwerpen. We gebruiken in dit museum een lichte lunch en gaan weer terug naar een bushalte om de rit door dit deel van Stockholm verder af te maken.

Aan het beginpunt van deze HoHo bus, bij het operagebouw, stappen we uit en lopen naar de kade om een boottocht te gaan maken. We kiezen voor de Royal Canal tour van 1 uur welke ons rondom het Djurgården eiland voert. Lekker zo een uurtje op het water. Je hebt dan toch een heel andere kijk op de stad. Dat we tussen de Japanners, Chinezen, Koreanen (ik heb werkelijk geen idee) zaten is niet zo vreemd in een grote wereldstad.

Op de terugweg naar de camper hebben we nog wel even een ijsje gesnoept, want dat was al weer lang geleden.

Onze laatste dag in Stockholm. Terwijl we aan de koffie zitten, na het ontbijt, worden we aangenaam verrast door een bezoek van 2 journalisten van een lokale krant. Zij zijn verhalen aan het maken over vakantiegangers. Nou dat was een prettig gesprek waarin wij veel vragen kregen over het camperen en het bezoek aan Zweden. Nadat er nog een aantal foto’s zijn genomen, en wij via de e mail op de hoogte zouden worden gehouden van het stuk in de krant, gingen wij weer op de fiets naar Stockholm. Vandaag fietsten we naar het Oostelijk deel van de stad, langs het Nobelpark en langs het water met aan de andere kant de eiland Djurgården.

We passeren het scheepvaartmuseum en het Politiemuseum en rijden dan over een smal bruggetje kwamen we op dit eiland waar we in het restaurant Wärdshuset Ulla Winblath heerlijke Zweedse Husmanskost hebben gegeten. Balletjes gehakt voor Frans en haring voor Gerda. En dat geserveerd met overheerlijke aardappelpuree.

Daarna fietsen we weer van het eiland af om via Gamla Stan met de oude stad weer terug te gaan naar de camperplaats.

Vandaag een klein ritje van 40 kilometer. We verlaten Stockholm en rijden over de E4 naar het noorden naar Rosersberg. Bij het Slott is een groot parkeerterrein waar campers mogen overnachten. We besluiten het Slott te bezoeken echter er zijn rondleidingen o.l.v. een gids in het Zweeds en pas om 15.00 uur in het Engels. Oké, wij terug naar de camper, lezen en puzzelen wat, lunchen en gaan iets voor 3 uur richting kasteel. We blijken dus de enige 2 gasten te zijn voor de Engelstalige rondleiding. Dat wordt dus een privé rondleiding. Wel eens lekker om zo met een gids rond te lopen. Je krijgt dan leuke directe gesprekken in plaats van dat groepsgewauwel. We krijgen uitgebreide informatie en na de rondleiding van 1 uur lopen we naar het Slott café voor een verfrissing om daarna weer terug te keren naar de camper

Op naar het volgende kasteel? Nou nee hoor, er is daar wel een kasteel waar we heen gaan, maar dat gaan we alleen van buiten bekijken. De rit vandaag gaat naar Uppsala. Slechts 54 kilometer, maar je hoeft niet steeds van die lange afstanden te rijden om andere dingen te zien. We komen op de camperplaats in Uppsala. Zeker geen mooi plek hier achter de opslag van bootjes van de jachthaven, maar wel lekker dicht bij het centrum. Nadat we de broodjes op hebben, fietsen we langs het kanaal richting het centrum van Uppsala. Eerst kijken we bij de grote kerk waarna we richting het kasteel fietsen. Nou ja, fietsen, een stuk lopen want dit kasteel staat echt bovenop een berg. Vanaf dit kasteel heb je een mooi zicht op de botanische tuinen, waar we ook heen gaan. Nou ja tuinen, vooral veel heggetjes. Daarna over de brug naar het centrum waar we op een van de vele overvolle terrasjes nog een plekje vinden voor een welverdiend glaasje fris.

Vanuit Uppsala, vertrekken we op 1 juli (jeetje alweer een half jaar voorbij) via de E18 over een mooie route langs Enköping en Västerås naar de 66 langs Ramnäs en Virsbo naar het noorden. Hier zien we veel meren en veel groen in dit glooiende landschap. Uiteindelijk stoppen we bij de haven in Smedjebacken met een mooie camperplaats met uitzicht op het meer en de jachthaventjes.

En maandag de 2e? Doen we helemaal niks. Gerda last een wasdag in. Bij deze jachthaven is een fraai sanitair gebouw inclusief was- en droogmogelijkheid. Voor 10 kronen (oeps wel 1 Euro) kan je hier wassen en drogen. In de loop van de middag lopen we nog even het stadje in naar de kerk en scoren onderweg weer eens een overheerlijk ijsje.

De tocht vandaag, dinsdag de 3e voert ons naar Falun. We gaan daar de kopermijn bezoeken. Een ritje van 80 kilometer door een weer glooiend, bosrijk en waterrijk gebied. We komen rond 13.00 uur aan bij de stellplats, eten eerst een broodje en wandelen dan naar het terrein Falu Gruva, waar de gebouwen van de kopermijn staan. Bij het museum vroegen ze of we alleen bovengronds of ook ondergronds wilden kijken. Nou dan moeten we eerst tickets kopen bij de info balie. We kiezen voor de ondergrondse tour, kunnen we ook meteen (bovengronds) het museum bekijken

Eerst even de vesten gepakt, want ja, het is koud beneden.

We verzamelen rond 15.00 uur, krijgen uitgebreide instructie van een jongedame, waarna we een regencape om kregen (drup drup in de mijn) en een helm.

Die was wel nodig bleek tijdens de wandeling. Via lange trappen en lange gangen liepen we door de mijngangen, waar we onderweg werden geïnformeerd over hetgeen in de mijn werd gewonnen, hoe het werd gewonnen en nog wat historische achtergrond.

Aan het eind van de 1 uur durende trip was er wel een lift om ons weer op normale hoogte te krijgen. Daarna hebben het museum nog bezocht en uiteraard de nodige foto’s gemaakt.

Vanuit Falun rijden we via Leksand naar het Siljan meer. Een van de grote meren hier in Zweden. Ons doel vandaag is een bezoek aan de plaats Nusnäs, waar de beroemde Dala paardjes worden gemaakt. We vinden snelde grote P waar al meerdere campers staan, lunchen lekker buiten in het zonnetje en lopen naar de “fabriek” waar de paardjes worden vervaardig. Er is net een grote groep toeristen binnen die een uitleg krijgt in het Duits, dus dat pikken we even mee. Er wordt een historisch overzicht gegeven, en we hebben de gelegenheid om het hele fabricage proces te bekijken.

Achter grote (lint?) zaagmachines worden de plankenhout met daarop de getekende contouren van de paardjes netjes gezaagd. Grote paardjes, kleine paardjes. Dan volgt het verfproces. De paardjes worden in een bepaalde kleur geverf, voordat ze op een andere afdeling met de hand worden beschilderd. Wat een handenarbeid zeg.

Daarna lopen we uiteraard nog even door de winkel, waar we allerlei maten paarden en paardjes zien staan in vele verschillende kleuren. Tja, mooi, maar wat moet je ermee. We kopen dus niks.

Daarna besluiten we om naar het haventje te lopen, maar bij nader inzien was dit tocht iets verder als gedacht. Dus wij met de camper erheen en er was zowaar nog een plekje aan de haven. Ook hier mag je met de camper overnachten.

We staan pal aan het meer en genieten van het uitzicht, de rust en de fraaie zonsondergang

Vanaf het kleine haventje rijden we donderdag de 5e naar Mora. Eerst even tanken voordat we vandaag de rit aanvangen. Deze tocht gaat vrijwel geheel over de 70, een fraaie weg, met veel lange stukken, afwisselend met uitzichten op de meren en vooral heel veel bomen. We klimmen, het haventje lag op ca. 200 meter, naar 500 meter boven zeespiegel. Vlak na Särna, verlaten we deze weg en rijden nog een 20 tal kilometers alvorens we de camperplaats in Mörkrets bereiken. Dit is een kleine campingplats aan een riviertje. Inchecken doe je zelf door op een enveloppe je kenteken te noteren en het aantal dagen dat je wilt blijven. Al of niet met elektra doe je de te betalen kronen in deze flop en die gaat dan in een brievenbusje. Je kan niet overal met een card betalen.

Vanaf de kleine campingplaats rijden we het Nationaal park Fulufjälet in waar we een wandeling gaan maken naar de Njupeskär, met 125 meter de hoogste waterval van Zweden.

Het wordt een leuke wandeling over een deels houten pad en deels steentjes en rotsen. We komen op een punt waar we een mooi zicht hebben op de waterval. We maken foto’s en keren weer terug naar de camper. Dan rijden we via Särna terug naar Mora, waar we op een heel groot terrein onze camper parkeren en het centrum bezoeken, waar we de dag afsluiten met een lekker diner in een restaurant met uitzicht op het noordelijkste puntje van het Siljan meer.

De 7e van de 7e verlaten we Mora en rijden langs de westkant van het Siljanmeer over een soms smalle weg en door heuvelachtig terrein naar het zuiden. We passeren een aantal kleine dorpjes waar een snelheid geldt van 40 kilometer, zien veel traditionele rode Zweedse huizen en komen aan in Västanvik, een klein dorpje dat hoort bij de Gemeente Leksand. We melden ons bij Camping Västanviksbadet. Bij de receptie krijgen we een plattegrond van de camping en kunnen eerst een plek uitzoeken. Deze camping is een terrascamping, waarbij de plaatsen direct aan het water weer duurder zijn dan de overige, maar ja, waarom moet je nou perse vooraan staan. We hebben de plek en melden die weer bij de receptie. Even wat incheckprocedure en we kunnen naar onze plek.

Er blijkt vandaag weer een traditionele bootrace te worden gehouden, met als start hier voor de camping en aankomst in het recht tegenovergelegen Leksand. We hadden al een paar van die grote boten (20 personen) zien liggen. Nou die worden hier dus nog regelmatig gebruikt. De rest van de middag genieten we van het zonnetje en het uitzicht over het Siljanmeer.

We zitten hier in Västanvik, een klein dorpje dat hoort bij Leksand. Vanaf onze staanplaats kijken we op het kerkje van Leksand aan de overkant van het meer. Vandaag, zondag de 8e, fietsen we langs het meer naar Leksand. Over de brug, duiken we een fiets/voetpad op dat direct langs het meer loopt. We fietsen daar tot aan het grote Leksand Strand en camping Resort met veel losse huisjes en heel veel caravans en campers. Tjonge wat een verschil met de camping waar wij staan. Daarna fietsen we langs de weg, maar op een fietspad, naar het dorp Leksand. We scoren daar een ijsje en bezoeken daarna de kerk en het park rondom deze kerk

De camping vanaf de overkant van het Siljan meer.

Maandag de 9e een dag met een dip wat het weer betreft. niet erg, want dan kunnen we de website weer bijwerken, de was doen en meer van die taken. Helaas geen fietstocht, maar die bewaren we wel. En na deze dag, verlaten we de omgeving van Leksand en rijden in Zuid Westelijke richting naar Torsby, waar we aankomen op een rastplats met uitzicht over weer een ander meer. Een prima overnachtingsplek. Alleen jammer dat hier ook een vrachtwagen aankomt die de hele nacht de koeling laat lopen. Maar ach, je moet maar denken op een boot hoor je ook constant het gedreun van de machines. We hebben in ieder geval toch een goede nachtrust gehad, zodat we uitgerust aan de volgende etappe konden beginnen naar Karlstad. We rijden over de 45 voorbij Torsby eerst langs de Ovrefryken en na Sunna langs de Mellanfryken, twee grote langgerekte meren. Dan verlaten we de 45 en koersen over de 61 op Karlstad af. Bij het park Mariebergsskogen is er nog ruimte op de speciale camper parkeerplekken. In de middag fietsen we een rondje langs het water, gaan een restaurant in waar het buffet om 14.00 uur sluit, maar lunchen dan toch ergens in het centrum.

Donderdag, de 12e, een rit van bijna 200 kilometer naar het Westen. Vanaf Karlstad naar Säffle, waar we onderweg een mooi panorama hebben op dit deel van het hele grote Vänern meer. Dan na Amal over de 164 door het Trestiklans Nationaal park richting Grebbestad. Daar zetten we de camper op een hele grote P met aparte camperplaatsen. Overigens staan hier ook een aantal caravans, maar dat is niet zo ongebruikelijk in Zweden. In de loop van de avond raken we aan de praat met de Zweedse camperaars naast ons. We wisselen wat wetenswaardigheden uit en krijgen even les in het uitspreken van wat Zweedse woorden met een ä, ö of een å. Je leert altijd wat onderweg.

Na Grebbestad volgen we de 163, een smalle kustweg door Flällbacka en Hamburgsund, met een leuk uitzicht op de baaien aan deze kant van de kust, waarna we over een stukje snelweg naar Uddevalla rijden om de proviand weer eens an te vullen. Dan is het nog een kort stukje naar Trollhättan waar we een plekje vinden op de CP bij de sluis.

Na de lunch lopen we naar het sluizencomplex. Hier komen het Götakanaal en het Trollhättekanaal bij elkaar. Het ziet er spectaculair uit met het grote hoogteverschil.

We krijgen in de loop van de middag nog een paar onweersklappen maar geen regen. Het is hier wel ongewoon warm in Zweden met een temperatuur vandaag van 31 graden

Een feestdag in Frankrijk, feest voor onze oudste kleindochter haar verjaardag, juist ja, de 14e dus. Na de koffie fietsen we over het sluizencomplex richting het centrum van Trollhättan. Het lijkt een wirwar van waterwegen met al die sluizen en uiteindelijk het kanaal naar het grote meer. Eerste koffiestop bij een restaurant. Inmiddels zijn we gewend dat je elf bij de bar eten en drinken bestelt, maar ja bediening op het terras is ook wel prettig. Na de koffie met overheerlijke taart fietsen we langs het stadje richting Vänersborg. Uiteindelijk komen we op een industrieterrein, waar we besluiten om terug te gaan. We bezoeken het centrum, lunchen en gaan daarna richting de Trollhätten fallen. . Aan de energiecentrale wordt iedere middag om 15.00 uur de schuiven opengezet, zodat ze water kunnen spuien. Dit is echt een toeristische attractie. Eerst wordt er in het Zweed en daarna in het Engels uitleg geven over het spuien en historische informatie over deze waterkrachtcentrale.

Zodra de poorten opengaan, komt er heel veel water naar beneden en vormt zo een fraaie waterval. Dit duurt een kleine tien minuten.

Daarna zijn we nog teruggefietst naar de sluizen waar we in tegenstelling tot vrijdag nog verder zijn doorgereden en hebben zo een totaal overzicht gekregen van de machtige waterwerken die ze hier hebben gebouwd. Totaal 4 hoge sluizen over een afstand van een aantal kilometers, De moeite waard.

Vandaag loopt de camperplaats bijna helemaal leeg. Ook wij verlaten het leuke plaatsje Trollhättan en de omgeving en tuffen rustig via Boras in het Västra Gotalands Län naar Ullared in het Hallands Län. De navigatie op “vermijd snelwegen” hetgeen betekende dat we uiteindelijk voor een nogal smalle grindweg stonden. Nou dan maar even gekeerd. Konden we meteen langs een meertje koffie drinken. Onderweg zien we veel oude Amerikaanse sleeen, je weet wel die grote bakken. Wij komen op een grote parking terecht waar al veel campers en caravans staan. Bij deze plek is een bushalte voor de gratis bus naar het overbekende Gekås warenhuis. Wat ons betreft een mix van Action, Blokker, Hema en ook veel kleding dus vooruit C&A er ook maar bij. Tjonge wat een gigantisch gebouw, dat bestaat uit meerdere verdiepingen. Er is daar werkelijk van alles te koop tegen goedkope prijzen. Vertel nou, waar scoor je een witte spijkerbroek voor nog geen tientje? Nog wat kleine spulletjes aangeschaft en daarna in een van de vele eettentjes lekker gegeten voordat we weer met de gratis bus naar de camperplaats worden gebracht.

Dat waren wel 38 kilometers naar de volgende camperplaats bij een piepklein haventje in Falkenberg. We zitten nu weer aan de westkust en fietsen na de lunch naar het stadje en vandaar verder over de Kattengat fietsroute naar het zuiden. Hier rijden we even na Falkenberg door een vol toeristisch gebied met vele campings en vakantiehuisjes. Nou ja huisjes, we vinden ze nogal klein die optrekjes op die vakantieparken. Ook valt het op, dat op de overvolle campings de campers en caravans dicht op elkaar lijken te staan. Je kunt zien dat de vakantie is begonnen. Veel gezinnen met jonge kin deren. Op de terugweg rijden we door het centrum van Falkenberg. Dat is niet veel bijzonder.

Vandaag een warme maar bewolkte dag waarop wij hebben gefietst en nu het deel van de Kattegat route ten noorden van Falkenberg. Eerst op een fietspad langs de weg, maar na een paar kilometers konden we toch richting de zee. Ook hier weer een aantal vakantieparken met veel vakantiegangers. Gezellig en druk. Bij het kleine haventje van Glommen zijn we omgekeerd. Onderweg zagen we de lucht al meer betrekken. Toen de fietsen eenmaal weer in de camper waren, begon het voor het eerst sinds weken serieus te regenen. Buitje voor of tegen het stof zullen we maar zeggen.

Na 2 nachten vertrekken we via de Halland kustweg naar Halmstad. Deze kustweg staat als toeristische route aangegeven maar eerlijk ik vond het niet zo bijzonder. In Halmstad stonden we op de camperplaats bij de City Camp aan de rivier de Nissan. Langs de rivier was het een kleine wandeling naar het centrum. Je kunt duidelijk zien dat het vakantietijd is. Ok hier begon het zachtjes te regenen (nou ja spettertjes) maar nog wel een goeie buitentemperatuur. We liepen wat winkels in en uit, slenterden langs de rivier en bezochten nog het Halmstad Slott. Nou bezoeken, aan de buitenkant bekeken.

En weer iets verder naar het zuiden. Eerst even tanken en dan binnendoor door een glooiend landschap vol graanvelden naar Landskrona. Aan de jachthaven is ruimte voor bijna 60 campers. Gelukkig waren er nog een paar plaatsjes vrij, dus we konden kiezen. Ook nu weer druk vanwege de vakantie en het blijkt slim om al vroeg in de middag zo rond een uur of 2 op de plek te arriveren, want helaas vol is vol. We kijken hier uit op een groot binnenwater met de jachthaven aan links van ons de zee tussen Zweden en Denemarken

Vrijdag de 20e juli. Vandaag gaan we Landskrona en omgeving verkennen. We fietsen vanaf de jachthaven door een industriegebied naar het centrum. Een korte fietstocht, waarbij we eerst langs eens moderne watertoren komen. Dan fietsen we door naar het Landskrona Slott dat omgeven is door een stervormige gracht. Het Slott zelf bezoeken we niet. We zien wel dat er voorbereidingen worden getroffen voor een festiviteit voor morgen. Daarna rijden we door een van de vele parken van dit stadje naar het centrum. We maken wat foto’s, lunchen op een van de vele terrassen, en gaan dan in noordelijke richting langs de zee. We komen terecht in Borstahusen, een klein dorp met heel veel activiteit. Blijkt dat hier de Europese Kampioenschappen 2018 MOTH worden gehouden. De MOTH is een soort van draagvleugelzeilbootje. Helaas was de race net afgelopen, maar we hebben weer iets nieuws gezien en geleerd. Terug naar de jachthaven op een mooi fietspad naast de zee. En weer met geweldig zonnig weer.

De festiviteiten rondom het slot is dus een meeting van oude auto’s. We gaan daar dus geen entree voor betalen, want die auto’s zie je bijna dagelijkse rijden hier. Dus fietsen we door naar het kleine dorpje waar de bootraces worden gehouden. Ook daar is het nu druk. Want ja, naast de vakantiegangers zijn nu op deze zaterdag ook veel Zweden vrij. Gezellig hoor. We fietsen nog wat verder naar het noorden, maken rechtsomkeer.

Zondag rijden we van Landskrona door Denemarken naar een klein idyllisch plaatsje bijna aan de grens met Duitsland. Het is Møgeltønder met een mooi oud straatje en gratis parkeerplekken voor campers op een terrein bij het slot. Ook op maandag rijden we binnendoor Duitsland in en naar een camperplek bij het Freizeit- un d Tierpark in Jade. We komen daar iets na 18.00 uur aan, zien de laatste auto’s van de parkeerterreinen vertrekken en staan dan moederziel alleen met uitzicht op een maisveld op deze grote plek. Wel lekker rustig. En op dinsdag de 24e tuffen we Duitsland uit, Nederland in en zien tevergeefs dat de camperplekken in Vianen helemaal vol staan (ook met personenauto’s) dus rijden we door naar Camperpark Kinderdijk in Alblasserdam, waar we onze trip afsluiten met een lekker etentje in een van de vele restaurants.

Terug naar de thuisbasis. Onderweg nog wel de camperlaten wassen bij de Truck Wash in de Botlek. Lekker makkelijk zo en zo schoon.

We kijken terug op een geweldige reis van bijna 5.600 kilometers. We hebben veel nieuwe indrukken opgedaan. Zweden is een land om zeker nog eens te bezoeken.


Onderstaand onze route.


Kaartje 1. Heenreis          Kaartje 2. Rondje Zweden          Kaartje 3. Terugreis