Camper & Country

Click here to edit subtitle

2020
OVERWINTEREN IN NEDERLAND

De Corona gooit de plannen van veel camperaars in de war. Vorig jaar hebben geen overwintering in het zonnige zuiden gehad vanwege de knieoperatie van Frans. Een paar maanden in een vakantiehuisje gebivakkeerd en een paar maanden in de camper. Het was vooral een natte periode.

Ook dit jaar reizen we niet af naar het zuiden. Er zijn nogal tegenstrijdige berichten over de ontwikkeling van het virus. De afgelopen periode hebben wij door Nederland gereisd met in acht name van de richtlijnen. We voelen ons veilig in onze eigen omgeving (de camper).

Maar toch verlaten we onze vaste thuishaven in Hellevoetsluis. Een van de vaste bewoners hier is wel met zijn camper naar Benidorm vertrokken, maar wij doen dat niet. We gaan wel naar het zuiden, maar in dit geval slechts 1 eilandje verderop. Camping Brouwersdam in Ouddorp is een fraaie locatie voor de camperaar. We hebben dan toch een ander uitzicht en willen ook wat meer over de andere eilanden zwerven. Zowel met de camper als op de fiets.

We hebben een aantal afspraken staan met o.a. een controle bezoek in het ziekenhuis (pols gaat weer goed trouwens) en een kleine reparatie bij de camperdealer.

Deze afspraken willen we combineren met ritjes en verblijf in een andere omgeving. De toekomst zal wel laten zien waar dat zal zijn.
Maar goed, op vrijdag de 30e oktober vertrekken we uit Hellevoetsluis, gaan over de Haringvlietdam naar Middelharnis om bij de Lidl met grote parkeerplaats de voorraden bij te vullen, waarna we het laatste Zuid Hollandse eiland Goeree Overflakkee oversteken tot aan de voet van de Brouwersdam waar de gelijknamige camping ligt. Een mooi grote camping. Er staan een aantal campers en caravans. Deze camping heeft een aantrekkelijk winterarrangement voor overwinteraars. Er staan hier 5 overwinteraars. Ook in de weekenden wordt deze plek veel bezocht.

Op zaterdag 31 oktober maken we onze 1e fietstocht in de omgeving. Langs onze standplaats loopt een fietsknooppunten route. Direct door een laag duingebied richting de vuurtoren en dan naar Ouddorp. Vlak voor het centrum stoppen we bij een viswinkel. Gerda bestelt iets lekker, komt weer buiten met zo’n trilding. En ja hoor tril de tril, de bestelling is klaar en kan door het raam worden aangenomen. Keurig Corona proef allemaal. De haring en kibbeling smaakte prima.

Terug door het centrum van dit leuke dorpje.

Het wordt tijd voor een wat langere fietstocht. Gelukkig is het weer goed. Overigens is het altijd goed weer, maar ach, je moet je er wel op kleden. Maar met een zonnetje is het vandaag prima te doen. En vandaag is donderdag de 5e november. We gaan de Brouwersdam over. We rijden naar het zuiden over een mooi fietspad boven aan de dam, met rechts de Noordzee en links de Grevelingen. Halverwege zien we het vakantiepark Port Zélande liggen. Aan het eind van de dam gaan we rechtsaf richting Renesse. Dit plaatsje laten we links liggen en gaan over een schelpenpad richting Burg Haamstede. Voordat het pad afbuigt komen we nog een helling tegen van 25%. Nou lekker lopen. Bovenop hebben we wel een mooi uitzicht op het strand, de Noordzee en vele grote zeeschepen die hier voor de rede van Rotterdam liggen te wachten richting de Europoort.

Verderop rijden we langs een van de vele vakantieparken op dit eiland. 

O ja, dit is Schouwen Duivenland trouwens, het 1e Zeeuws eiland na de ZH Eilanden.

Via Burgh gaan we door een natuurgebied naar Renesse. Vroeger was hier een weg, maar die is verdwenen en nu is er nog slechts een fietspad door dit aan de natuur teruggeven stuk land.

Het is rustig in Renesse. We besluiten de fietstocht in te korten en gaan via de dam weer terug naar de camper.

Het is goed fietsweer, maar rond een uur of vier, als het zonnetje achter bewolking verdwijnt wordt het wel wat te fris.

De 7e maken we een korte fietstocht over de zuidwest kant van het eiland. Langs de vuurtoren en dan dwars naar het oosten. Hier is ook een groot radiopark. Volgens Wikipedia is dit Echelon Ouddorp of Marine zendstation Goeree een zendstation uit 1949 en eigendom van de Koninklijke Marine. Een ondergronds zendstation met een uitgebreid bovengronds antennepark.

Daarna door naar de oostkant onder de N57 door en via De Punt terug naar de camper.

Zondag de 8e gaan we richting De Grevelingen. Het is redelijk druk met toeristen. Veel surfers en dagjesmensen die met hun caravan of camper langs het water staan. Van het mooie uitzicht genieten. Aan de oostzijde van de dam langs het binnenwater en dan terug over de Noordzeeweg aan de westzijde van de N57. Ook hier best wel veel fietsers en campers. De snackwagens langs de zee doen goede zaken.

Na een wasdag en wat gerommel rond de camper, gaan we op donderdag de 12e een stukje toeren. Eerst naar Middelharnis boodschappen doen bij de grote supermarkt en dan over de N59 richting Zierikzee. Vlak voor Bruinisse gaan we naar een bijna lege parking met uitzicht op de Krammersluizen.

Hier lunchen we en relaxen de rest van de middag met uitzicht op het water en de vele vogels die inmiddels op stukken drooggevallen grond hun best doen om eetbare dingetjes te vinden.

Met een laagstaande zon in de snufferd rijden we aan het eind van de middag verder naar het westen langs Zierikzee richting de Brouwersdam. Langs de Noordzeekant tuffen we terug naar onze overwinterplek.

Vandaag, woensdag de 18e november, gaan we naar de opslag in Hellevoetsluis. We hebben besloten om toch ons meubilair te koop te zetten en gaan meteen eens kijken wat er nog meer staat waarvan we vinden dat het weg kan of kan worden verkocht. Na een paar uur hebben we dus wat spullen voor de kringloop, kleding voor de 2e kans en spullen voor de gemeente grofvuil. Kijk dat ruimt alweer aardig op. Dan kunnen er ook gelijk nog wat dingetjes op marktplaats. In de middag nog even langs bij onze jongste zoon. Ook wij hebben in deze 2e loc down wat afstand genomen maar het is altijd weer leuk om elkaar weer te zien.

Vanuit de opslag hebben we ook nog een doos vol oude handdoeken meegenomen. Deze brengen we vandaag, vrijdag de 20e, naar het zeehondenopvangcentrum in Stellendam. Die kunnen deze goed gebruiken bij de verzorging van de zeehonden.

Vanaf de camperlocatie fietsen we langs de westkant van Goeree en de Noordzee naar het noorden van dit eiland. Een mooi fietspad gaat langs en door het lage duingebied en door De Kwade Hoek. Een natuurgebied in de Duinen van Goeree. Vroeger was dit een “kwaaie hoek” vanwege de verraderlijke stroming en zandbanken waarop veel schepen zijn vergaan.

Verder via Havenhoofd naar Stelendam waar aan het begin van de Haringvlietdam het zeehondenopvangcentrum is gevestigd. De dames achter de ontvangstbalie waren weer blij met deze gift.

Terug via de haven van Stellendam voor een lunchhapje. Broodje paling voor Gerda en portie kibbeling voor Frans. Bij de viswinkel is een prima terras, echter vanwege de corona was het terras gesloten, dus dat werd staande lunchen met uitzicht op de vele vissersboten en de oprit naar de Haringvlietdam. Via Goedereede en Ouddorp reden we terug naar de camper, waar we verrast werden met verse oliebollen die we van een camperaar kregen. (C&S bedankt!)

Maandag de 23e verlaten we onze wintercamping en rijden naar Harderwijk. Eerst de proviand weer aanvullen en meteen verse broodjes voor de lunch gekocht. Over het eiland Goeree naar de A29 en de A15 en via de A27 bij Gorinchem door naar het noorden. Onderweg geluncht. Er was nog een plekje op de gratis CP aan de Parkweg in Harderwijk. Je hebt er verder niks behalve een prullenbak.

De volgende morgen zijn we gaan lopen naar het ziekenhuis. Eren wandelingetje van iets meer dan 15 minuten. Er was een controleafspraak gepland om 11.30 voor de pols van Frans. Verder geen vervolgafspraak gemaakt. Mocht er in de toekomst iets zijn, dan ga ik via de huisarts wel naar een chirurg in de buurt van onze woonplaats.

We vervolgen onze route en rijden liefst 20 kilometer binnendoor van Harderwijk via Ermelo richting het Camperpark Nijkerk aan Zee. Een mooie lokatie met uitzicht op het randmeer en de Flevopolder aan de overkant. Een modern en vrij nieuw camperpark. Inchecken via een automaat maar dat zie je steeds vaker.

Een mooie zonsondergang sluit de namiddag af en na een rustige nacht gaan we vandaag op de fiets de buurt verkennen


Ook nu loopt er een fietsknooppuntenroute langs de camper lokatie. We rijden de Zeedijk op richting Spakenburg waar we genieten van het uitzicht op de haven met z’n vele bootjes en de vissers aan de kant en een standbeeldje van Koningin Wilhelmina die hier is geweest na de watersnood in 1916. Verderop komen we bij de oude haven, waar veel oudere houten scheepjes liggen. We stoppen bij een lokale viswinkel en kopen daar broodjes haring en makreel en kibbeling. Zo de lunch hebben we ook weer vandaag. Dan vervolgen we onze weg via de knooppunten

En komen we een omleiding tegen die ons uiteindelijk via Eemdijk weer richting Nijkerk laat rijden. Nou niet helemaal logisch en begrijpelijk deze omleiding maar ach, dan maar 10 kilometer extra.

Donderdag de 26e gaan we iets naar het noorden. Via de bosrijke omgeving van Putten, Elspeet en Vierhouten rijden we richting Zwolle. Bij de IJsseldelta Marina in Hattem is een mooie camperplaats. Voor ons een nieuwe plek alhoewel deze al enige jaren daar is en ook een zeer gewilde plek is.

Na de lunch wandelen we het alleraardigste stadje in. We kopen wat kleine spulletjes, helpen de lokale middenstand en gaan weer terug naar de camper. Helaas nog geen terrasjes open.

We gaan langzaam naar de laatste maand van het jaar. De afgelopen dagen waren redelijk wat het weer betreft, maar nu begint het echt kouder te worden. We besluiten om niet te gaan fietsen vanwege de gevoelstemperatuur van iets boven het vriespunt. Geen fietsen dus dan maar de website bijwerken. Rond het middaguur worden we gebeld door vrienden uit Alphen aan den Rijn die met hun camper ook in dit gebied zitten. Ze komen gezellig langs. De camperplek aan de haven hier in Hattem was voor hen ook nieuw.

In de middag lopen we gevieren naar het stadje. Daarna kletsen we honderduit onder het genot van een hapje en een drankje. Ja dat was weer even geleden. Dus veel te bepraten.

Ik meld de update van onze reizen altijd even via Facebook op een aantal camper Facebookpagina’s. Campers. Camperaars en meer, Onze trip met de camper en nog een paar anderen.

Krijg ik via een van die pagina’s een reactie van camperaars die naast ons staan. Leuk hoor.

Op zaterdag morgen de 28e gaan we onder het genot van een kopje koffie nog even door. K&C bezoeken in de middag nog het Anton Pieck museum in Hattem en gaan daarna weer verder met hun trip.

Zondag de 29e rijden we eerst naar de serviceplek bij Camperbedrijf De Jong in Hattem om het grijze water te lozen. Daarna rijden we geheel binnendoor naar het zuiden. Het 1e deel van onze route gaat voornamelijk langs het Apeldoorns kanaal richting Apeldoorn. Daar stoppen we voor de koffie. Verder naar het zuiden en stuk door Arnhem waar we ten zuiden in de buurt van Elst op een parking bij een restaurant lunchen.

Via Nijmegen en Wijchen toeren we richting Uden en Oss en tenslotte via Veghel en heel veel smalle binnendoor weggetjes in Liempde aan te komen. We parkeren voor Camperbedrijf Liba. Morgen zijn we de eerste voor een kleine reparatie.

Na een rustige nacht melden we ons aan de balie bij Liba. Zoals gebruikelijk worden we vriendelijk en deskundig geholpen. We krijgen een nieuw wc-deurtje. De ophanging hiervan was afgebroken. Ook wordt de deurdranger vervangen. Na de reparatie verlieten we Liba en reden naar de voor ons bekende camperplaats in Oirschot. We fietsen wat in Oirschot, doen boodschapjes en blijven verder binnen, want het is slecht weer.

Donderdag de 3e december gaan we vanuit Oirschot eerst naar De Wit in Schijndel. Het is rustig bij deze grote campingshop. We kopen een paar flesjes toiletvloeistof en tank cleaner en een nieuw matje voor buiten. Daarna vervolgen we onze trip naar Dordrecht. Daar gaan we naar Zizo techniek om ons te oriënteren om de mogelijkheid voor een lpg-installatie in de camper in plaats van dat gesjouw met de losse flessen. Meteen de offerte gezien, geaccepteerd en een afspraak gemaakt voor montage. We verlaten Dordt over de snelweg, lunchen ergens onderweg en gaan dan naar de camperplaats bij de haven van Middelharnis.

Van de camperplaatsen zijn er 4 bezet en ook in de jachthaven zelf liggen nog aardig wat bootjes.

Op vrijdagmiddag wandelen we na de lunch naar “De Diek”, een smal straatje met een verscheidenheid aan winkels. We “ondersteunen” ook hier de lokale middenstand en kopen wat dingetjes onder meer bij een bakkerszaak met vele lekkernijen.

De dag van Sinterklaas rijden we naar Hellevoetsluis. Eerst naar onze oudste zoon en later op de middag naar onze jongste zoon. We beleven daar het Sinterklaasfeest. De kinderen zijn weer verwend. Nadat we hebben overnacht op de P voor het huis van onze zoon tijden we op zondag, na de koffie, weer terug naar onze overwintercamping.

Komende week wat afspraken en ritjes voor de boeg. Is niet erg, dan kom je nog eens ergens.

Woensdag de 9e naar de kapper in Hellevoetsluis. Eerst boodschappen bij een groot winkelcentrum waar je in ieder geval zonder problemen de camper kan parkeren, waar we ook gelijk lunchen in de camper. Dan in de middag richting de kapper. Wij merken vaak onderweg dat het toch wel lastig is om een P te vinden met een camper. Nou is gelukkig in de buurt van die kapper een kerk met parkeerplaatsen. Nou die worden op woensdagmiddag niet gebruikt dus kunnen wij daar staan. En ja omdat we dan toch altijd dwars op staan en daardoor 3 plekken in beslag nemen willen wij niet anderen tot last zijn, dus vandaar altijd even een geschikte plek zoeken.


Vrijdag de 11e hebben we een afspraak bij ZiZo Campertechniek in Dordrecht voor de inbouw van een lpg-installatie. We hadden dit misschien al veel eerder moeten doen vanwege de vele voordelen. Geen gesleep meet met losse flessen, geen aparte flessen meer in het buitenland en inmiddels zijn er veel landen waar LPG verkrijgbaar is. En het verschil in prijs tussen losse flessen en LPG aan de pomp.

We zijn op tijd in Dordrecht, ondanks de omleiding vanwege een ongeluk op de N59. Hierdoor werden we genoodzaakt om een stuk binnendoor over smalle polderweggetjes te rijden. Het gevolg was wel dat de camper behoorlijk smerig werd. Maar goed een wasbeurt is de volgende stap.

Tijdens het wachten bij ZiZo raakten we geanimeerd in gesprek met een stel camperaars die ook een lpg-fles lieten inbouwen en een buitenaansluiting. Al pratende waren dit “De Uitjes” die een vlog bijhielden van hun camperavonturen. Kijk eens op You Tube bij De Uitjes. We volgen al een aantal vloggers en hebben hen ook meteen toegevoegd. Meteen ons kaartje gegeven met van onze website.

Nadat de monteur klaar was met hun camper, moest er eerst LPG worden getankt. Ik heb meteen de gelegenheid aangegrepen om mee te rijden, omdat dit voor mij een nieuwe ervaring was. Nou “kind-kan-de-was-doen” maar toch even fijn omdat zo gezien te hebben.

Iets na de middag was ook onze camper gereed en kon ik ook naar de pomp om LPG te tanken. Daarna terug naar ZiZo Campertechniek voor een laatste check. Gasmeting e.d. Het ziet er allemaal prima uit.

2 stuks Aluminium LPG flessen van 27 liter met gasfilters en een buitenaansluiting. Ook hebben we een tank inhoud meter laten plaatsen, zodat we in de camper kunnen zien hoeveel gas we nog hebben. We zijn tevreden.

Zaterdag de 13e eerst naar de Truckwash in de Botlek. Want ja, na de modder van gisten was het hard nodig om de camper te (laten) wassen. We waren iets na 12.00 uur bij de Truckwash en konden meteen worden geholpen. Met 3 man aan de slag en een half uurtje later stonden we weer buiten.Toen naar Camper en Caravanbedrijf De Duinwei in Rockanje. Via de A15 en langs een deel van de havens rijden we naar Oostvoorne en verder naar Rockanje.

Volgens de medewerker had ik toch wel wat moeilijke vragen die hij niet direct kon beantwoorden maar daar word ik maandag over teruggebeld. Ik kon wel meteen 2 lege Prima gasflessen inleveren want die had ik nu over. Oke nog wat kleine dingetjes gekocht en met het statiegeld van de lege gasflessen konden we verder.

Op naar de landtong in Rozenburg een smalle strook land tussen de Nieuwe Waterweg en het Callandkanaal.

We hebben daar vaker gestaan vanwege het mooie uitzicht op de ingang van de haven van Rotterdam. Bij het oprijden op deze weg zie je al meteen de contouren van 2 grote drijvende kranen van Heerema en kom je ook langs de Measlantkering en een het eind heb je links zicht op de nieuwe Maasvlakte met de grote containerterminals, recht vooruit de Noordzee en rechts de Nieuwe Waterweg en de aanlegplaats van de Ferry schepen van de Stena Line.

Inmiddels hadden we trek en gelukkig was de snackbar die op de kop van de landtong staat open. Was een tijd geleden, maar we hebben weer lekker genoten van patat en snacks.

’s Avonds op bezoek bij vrienden in Hellevoet. We hebben daar in de camper in hun straat overnacht. Hoezo mag dit niet in Nederland?? En de volgende dag weer terug naar onze wintercamping in Ouddorp.

De week voor kerst besluiten we dat we op deze wintercamping blijven en niet het land in trekken. Gelet op de berichten rondom het virus en de adviezen vieren we dit jaar samen de kerst. We hebben onze kinderen gebeld dat we niets gezamenlijk doen. Begrip aan alle kanten. Hopelijk kunnen we in het begin van 2021 weer gezamenlijke activiteiten ondernemen.

Deze week voor de kerst is flink regenachtige. Gerda gaat samen met een buurvrouw in hun auto boodschappen doen. Ook komst Stella nog eens keer langs vanwege het aanlopen van een achterwiel van een van de fietsen. Dit wordt keurig opgelost. Wel makkelijk zo’n fietsenmaker aan huis.


Voor de kerst bestellen we voor 1e kerstdag een “kerstdiner box” bij restaurant BIJMARC in Ouddorp waar onze zoon werkt. En voor de 2e kerstdag een “brunch box”. Lekker makkelijk.

Helaas was het weer op beide kerstdagen prut, maar we hebben genoten van alle lekkers uit de boxen.

Op zaterdag de 26e is er een stormwaarschuwing afgegeven. Dat hebben we gemerkt. Storm Bella ging flink tekeer. Dan word je toch een paar keer wakker ’s nachts. Nou ja het is niet anders.

Uiteindelijk regenen we langzaam naar het einde van dit jaar toe.

Op oudejaarsdag is het droog, maar wel kou weer. We kunnen wel weer een stukje fietsen.

We gaan naar het plein bij de receptie van het Landal park in Ouddorp. Het restaurant BijMarc heeft daar een foodtruck staan met oliebollen, appelflappen (o nee die heten tegenwoordig netjes appelbeignets), warme chocomelk en glühwein. Nou we kunnen wel even gaan snoepen daar. Onderweg kwamen we toch aardig wat mensen tegen. Zowel op de fiets als lopend richting de duinen.

Het is behoorlijk druk geworden hier op deze vuurwerkvrije camping. Een bonte mengeling van campers, caravans, busjes en zelf enthousiaste kampeerders in een tent. En dat met een temperatuur rond het vriespunt.

De oudejaarsnacht verloopt rustig met hier en daar wat muziek en pratende mensen.

Wij wensen onze lezers een gezond 2021