Camper & Country

Click here to edit subtitle

2020
OVERWINTEREN IN NEDERLAND

De Corona gooit de plannen van veel camperaars in de war. Vorig jaar hebben geen overwintering in het zonnige zuiden gehad vanwege de knieoperatie van Frans. Een paar maanden in een vakantiehuisje gebivakkeerd en een paar maanden in de camper. Het was vooral een natte periode.

Ook dit jaar reizen we niet af naar het zuiden. Er zijn nogal tegenstrijdige berichten over de ontwikkeling van het virus. De afgelopen periode hebben wij door Nederland gereisd met in acht name van de richtlijnen. We voelen ons veilig in onze eigen omgeving (de camper).

Maar toch verlaten we onze vaste thuishaven in Hellevoetsluis. Een van de vaste bewoners hier is wel met zijn camper naar Benidorm vertrokken, maar wij doen dat niet. We gaan wel naar het zuiden, maar in dit geval slechts 1 eilandje verderop. Camping Brouwersdam in Ouddorp is een fraaie locatie voor de camperaar. We hebben dan toch een ander uitzicht en willen ook wat meer over de andere eilanden zwerven. Zowel met de camper als op de fiets.

We hebben een aantal afspraken staan met o.a. een controle bezoek in het ziekenhuis (pols gaat weer goed trouwens) en een kleine reparatie bij de camperdealer.

Deze afspraken willen we combineren met ritjes en verblijf in een andere omgeving. De toekomst zal wel laten zien waar dat zal zijn.
Maar goed, op vrijdag de 30e oktober vertrekken we uit Hellevoetsluis, gaan over de Haringvlietdam naar Middelharnis om bij de Lidl met grote parkeerplaats de voorraden bij te vullen, waarna we het laatste Zuid Hollandse eiland Goeree Overflakkee oversteken tot aan de voet van de Brouwersdam waar de gelijknamige camping ligt. Een mooi grote camping. Er staan een aantal campers en caravans. Deze camping heeft een aantrekkelijk winterarrangement voor overwinteraars. Er staan hier 5 overwinteraars. Ook in de weekenden wordt deze plek veel bezocht.

Op zaterdag 31 oktober maken we onze 1e fietstocht in de omgeving. Langs onze standplaats loopt een fietsknooppunten route. Direct door een laag duingebied richting de vuurtoren en dan naar Ouddorp. Vlak voor het centrum stoppen we bij een viswinkel. Gerda bestelt iets lekker, komt weer buiten met zo’n trilding. En ja hoor tril de tril, de bestelling is klaar en kan door het raam worden aangenomen. Keurig Corona proef allemaal. De haring en kibbeling smaakte prima.

Terug door het centrum van dit leuke dorpje.

Het wordt tijd voor een wat langere fietstocht. Gelukkig is het weer goed. Overigens is het altijd goed weer, maar ach, je moet je er wel op kleden. Maar met een zonnetje is het vandaag prima te doen. En vandaag is donderdag de 5e november. We gaan de Brouwersdam over. We rijden naar het zuiden over een mooi fietspad boven aan de dam, met rechts de Noordzee en links de Grevelingen. Halverwege zien we het vakantiepark Port Zélande liggen. Aan het eind van de dam gaan we rechtsaf richting Renesse. Dit plaatsje laten we links liggen en gaan over een schelpenpad richting Burg Haamstede. Voordat het pad afbuigt komen we nog een helling tegen van 25%. Nou lekker lopen. Bovenop hebben we wel een mooi uitzicht op het strand, de Noordzee en vele grote zeeschepen die hier voor de rede van Rotterdam liggen te wachten richting de Europoort.

Verderop rijden we langs een van de vele vakantieparken op dit eiland. 

O ja, dit is Schouwen Duivenland trouwens, het 1e Zeeuws eiland na de ZH Eilanden.

Via Burgh gaan we door een natuurgebied naar Renesse. Vroeger was hier een weg, maar die is verdwenen en nu is er nog slechts een fietspad door dit aan de natuur teruggeven stuk land.

Het is rustig in Renesse. We besluiten de fietstocht in te korten en gaan via de dam weer terug naar de camper.

Het is goed fietsweer, maar rond een uur of vier, als het zonnetje achter bewolking verdwijnt wordt het wel wat te fris.

De 7e maken we een korte fietstocht over de zuidwest kant van het eiland. Langs de vuurtoren en dan dwars naar het oosten. Hier is ook een groot radiopark. Volgens Wikipedia is dit Echelon Ouddorp of Marine zendstation Goeree een zendstation uit 1949 en eigendom van de Koninklijke Marine. Een ondergronds zendstation met een uitgebreid bovengronds antennepark.

Daarna door naar de oostkant onder de N57 door en via De Punt terug naar de camper.

Zondag de 8e gaan we richting De Grevelingen. Het is redelijk druk met toeristen. Veel surfers en dagjesmensen die met hun caravan of camper langs het water staan. Van het mooie uitzicht genieten. Aan de oostzijde van de dam langs het binnenwater en dan terug over de Noordzeeweg aan de westzijde van de N57. Ook hier best wel veel fietsers en campers. De snackwagens langs de zee doen goede zaken.

Na een wasdag en wat gerommel rond de camper, gaan we op donderdag de 12e een stukje toeren. Eerst naar Middelharnis boodschappen doen bij de grote supermarkt en dan over de N59 richting Zierikzee. Vlak voor Bruinisse gaan we naar een bijna lege parking met uitzicht op de Krammersluizen.

Hier lunchen we en relaxen de rest van de middag met uitzicht op het water en de vele vogels die inmiddels op stukken drooggevallen grond hun best doen om eetbare dingetjes te vinden.

Met een laagstaande zon in de snufferd rijden we aan het eind van de middag verder naar het westen langs Zierikzee richting de Brouwersdam. Langs de Noordzeekant tuffen we terug naar onze overwinterplek.

Vandaag, woensdag de 18e november, gaan we naar de opslag in Hellevoetsluis. We hebben besloten om toch ons meubilair te koop te zetten en gaan meteen eens kijken wat er nog meer staat waarvan we vinden dat het weg kan of kan worden verkocht. Na een paar uur hebben we dus wat spullen voor de kringloop, kleding voor de 2e kans en spullen voor de gemeente grofvuil. Kijk dat ruimt alweer aardig op. Dan kunnen er ook gelijk nog wat dingetjes op marktplaats. In de middag nog even langs bij onze jongste zoon. Ook wij hebben in deze 2e loc down wat afstand genomen maar het is altijd weer leuk om elkaar weer te zien.

Vanuit de opslag hebben we ook nog een doos vol oude handdoeken meegenomen. Deze brengen we vandaag, vrijdag de 20e, naar het zeehondenopvangcentrum in Stellendam. Die kunnen deze goed gebruiken bij de verzorging van de zeehonden.

Vanaf de camperlocatie fietsen we langs de westkant van Goeree en de Noordzee naar het noorden van dit eiland. Een mooi fietspad gaat langs en door het lage duingebied en door De Kwade Hoek. Een natuurgebied in de Duinen van Goeree. Vroeger was dit een “kwaaie hoek” vanwege de verraderlijke stroming en zandbanken waarop veel schepen zijn vergaan.

Verder via Havenhoofd naar Stelendam waar aan het begin van de Haringvlietdam het zeehondenopvangcentrum is gevestigd. De dames achter de ontvangstbalie waren weer blij met deze gift.

Terug via de haven van Stellendam voor een lunchhapje. Broodje paling voor Gerda en portie kibbeling voor Frans. Bij de viswinkel is een prima terras, echter vanwege de corona was het terras gesloten, dus dat werd staande lunchen met uitzicht op de vele vissersboten en de oprit naar de Haringvlietdam. Via Goedereede en Ouddorp reden we terug naar de camper, waar we verrast werden met verse oliebollen die we van een camperaar kregen. (C&S bedankt!)

Maandag de 23e verlaten we onze wintercamping en rijden naar Harderwijk. Eerst de proviand weer aanvullen en meteen verse broodjes voor de lunch gekocht. Over het eiland Goeree naar de A29 en de A15 en via de A27 bij Gorinchem door naar het noorden. Onderweg geluncht. Er was nog een plekje op de gratis CP aan de Parkweg in Harderwijk. Je hebt er verder niks behalve een prullenbak.

De volgende morgen zijn we gaan lopen naar het ziekenhuis. Eren wandelingetje van iets meer dan 15 minuten. Er was een controleafspraak gepland om 11.30 voor de pols van Frans. Verder geen vervolgafspraak gemaakt. Mocht er in de toekomst iets zijn, dan ga ik via de huisarts wel naar een chirurg in de buurt van onze woonplaats.

We vervolgen onze route en rijden liefst 20 kilometer binnendoor van Harderwijk via Ermelo richting het Camperpark Nijkerk aan Zee. Een mooie lokatie met uitzicht op het randmeer en de Flevopolder aan de overkant. Een modern en vrij nieuw camperpark. Inchecken via een automaat maar dat zie je steeds vaker.

Een mooie zonsondergang sluit de namiddag af en na een rustige nacht gaan we vandaag op de fiets de buurt verkennen


Ook nu loopt er een fietsknooppuntenroute langs de camper lokatie. We rijden de Zeedijk op richting Spakenburg waar we genieten van het uitzicht op de haven met z’n vele bootjes en de vissers aan de kant en een standbeeldje van Koningin Wilhelmina die hier is geweest na de watersnood in 1916. Verderop komen we bij de oude haven, waar veel oudere houten scheepjes liggen. We stoppen bij een lokale viswinkel en kopen daar broodjes haring en makreel en kibbeling. Zo de lunch hebben we ook weer vandaag. Dan vervolgen we onze weg via de knooppunten

En komen we een omleiding tegen die ons uiteindelijk via Eemdijk weer richting Nijkerk laat rijden. Nou niet helemaal logisch en begrijpelijk deze omleiding maar ach, dan maar 10 kilometer extra.

Donderdag de 26e gaan we iets naar het noorden. Via de bosrijke omgeving van Putten, Elspeet en Vierhouten rijden we richting Zwolle. Bij de IJsseldelta Marina in Hattem is een mooie camperplaats. Voor ons een nieuwe plek alhoewel deze al enige jaren daar is en ook een zeer gewilde plek is.

Na de lunch wandelen we het alleraardigste stadje in. We kopen wat kleine spulletjes, helpen de lokale middenstand en gaan weer terug naar de camper. Helaas nog geen terrasjes open.