Camper & Country

Click here to edit subtitle

Overwintertrip 2021 - 2022

November 2021


Dit wordt onze 7e overwintertrip. In 2019 gingen we niet overwinteren in het zonnige zuiden vanwege een knieoperatie bij Frans en in 2020 hield Covid ons tegen om op pad te gaan. Maar goed dit jaar weer naar het Iberisch schiereiland.

Zaterdag 20 november starten we onze overwintertrip. Wat later dan “normaal”, maar ja wat is normaal tegenwoordig. Frans is op 9 november geslaagd voor het C1 rijbewijs en na de aanvraag bij de gemeente plus 5 werkdagen wachten op het nieuwe rijbewijs kunnen we op pad. Omdat het al tegen het einde van de maand loopt, hebben we overlegd om in Frankrijk niet binnendoor naar het zuiden te rijden, maar nemen we de snelwegen.

Eerst diesel en LPG tanken en daarna richting de A15 en A16 om via Antwerpen en Brussel door België richting Luxemburg te rijden. Het was al enige jaren terug dat we deze route hebben genomen. Nou er is nog niets veranderd.

Drukte. Maar geen files, op de ring van Antwerpen en op de Oostelijke rondweg bij Brussel nog steeds die “haakse” bocht om de E411 te vervolgen. De rit van vandaag van 460 kilometer verliep zonder problemen. Met een koffie- en lunchpauze en een korte stop op de laatste P in Luxemburg. Hier hebben we de “dode hoek stickers” op de camper geplakt. 

Deze zijn vanaf dit jaar verplicht in Frankrijk voor voertuigen > 3.500 kg.

Vlak voor Nancy verlaten we de snelweg en rijden nog een kleine 6 kilometer naar onze 1e stop. Dit is een Parking bij een Salle de Sport in het dorpje Saizerais.

De 2e etappe doen we helemaal over de Route de Soleil. Prima te rijden. In het begin vanaf een uur of tien lekker rustig het werd alleen wat drukker bij een grote stad of bij kruisingen met andere snelwegen. Lekker tuffen naar het zuiden op deze toch wel zeer grijze dag. Mist in de verte en dan weer wat meer op de weg, maar niet dusdanig dat het mistachterlicht aan moest. Van Dijon komt bijna vanzelf Lyon. Ook daar wel druk, maar geen file of oponthoud bij de tunnel onder de stad en ook de drukke route langs de Rhône ging zonder problemen. Na Lyon ging het wat problematisch bij een tolpoortje. Daar moest 1 Euro betaald worden, zonder tolkaartje, maar dat lukte niet. Uiteindelijk via de intercom contact met een dame en het probleem werd opgelost.

Om half vijf kwamen we bij de Parking voor campers in het dorpje Reventin-Rauriz.

En de kerkklok ging vrolijk door de hele nacht. Gelukkig nog wel kunnen slapen. Na het ontbijt eerst tanken op een bijna onmogelijk punt, maar ja diesel moet erbij. Dan een stuk parallel aan de Route de Soleil, maar als vrij snel konden we de snelweg weer op. Een aanmerkelijk kortere rit dan de voorgaande dagen. Het ging weer prima, wel vrachtverkeer vandaag, maar ach die blijven over het algemeen netjes rechts rijden.
Iets voor Narbonne verlieten we de autoweg en reden naar onze volgende stop. Dit is in Les Cabanes de Fleury. Wel het laatste stuk over een slechte weg, maar ja, dat kom je in Frankrijk wel meer tegen zo tegen het strand aan. Vanaf de grote camperplaats hebben we meteen een korte wandeling gemaakt richting strand en de zee. In de zomer zal het hier ongetwijfeld een drukke boel zijn, maar vandaag slechts een paar wandelaars en vissers op het strand. Op de weg hierheen zagen we wel veel campings en parken met huisjes.

En op dinsdag de 23e verlaten we Frankrijk via de snelweg en gaan we Spanje binnen. Op de AP7 wordt er gewerkt aan de afbraak van de tolpoorten. Sinds de AP7 vanaf de Spaanse grens tolvrij is geworden zijn de tolpoorten ook niet meer nodig. Grote borden geven aan dat je niet meet hoeft te stoppen, maar met een gangetje van 30 km door deze poortjes heen kan. Het blijft een mooi gezicht om Spanje binnen te rijden zo aan de oostkant van de Pyreneeën.


Iets na Gerona verlaten we de snelweg en nadat we weer diesel hebben getankt, rijden we naar Palamós. We zijn hier in het verleden al vaker geweest en kiezen nu voor camperplaats autocaravaning Palamós. Een fraaie terrascamperplaats.

Als de camper eenmaal op zijn plaats staat merken we dat de waterpomp slechts een klein beetje bromt en niet meer functioneert. Nou weer een uitdaging om dat op te lossen.

Op dinsdagmiddag hebben we nog wel een heel klein stukje gewandeld in Palamós. Daarna begon de regen, regen en nog eens regen. Ook de woensdag was een volledig verregende dag. Het heeft flink gespookt in Spanje en dan met name in het zuidelijk gelegen Alicante en omgeving. Flinke regen en forse hagelbuien. In de middag heb ik internet afgestruind op zoek naar Pilote dealers. Onze Bavaria komt namelijk uit die familie. Uiteindelijk vond ik in Sabadell, een plaats iets boven Barcelona een camper- en caravandealer met gespecialiseerde garage. Dit was een onderdeel van M3 Caravanning, een grote dealer van o.a. Pilote en Bavaria met een hoofdvestiging in Vilafranca del Penedes.

Ook op de donderdagmorgen kregen we nog een restant met flinke regen, hagel (niet te groot gelukkig) en onweersbuien. Maar goed om half tien waren de buien over en konden we op pad. Via de app Camper Pro, konden we de coördinaten van dit bedrijf vinden, want ja, langs de N150 km 14,5 is nou niet bepaald een adres wat je in de navigatie kan ingeven.

Via de AP7 reden we richting Barcelona en de afslag naar Sabadell. Daar aangekomen bleek dat zij geen reparaties uitvoeren maar we werden doorverwezen naar Taller M3 Caravanning. Dat is de werkplaats van M3 in Moja. Een klein plaatsje naast Vilafranca del Penedès.

Ook hiervoor hebben we de coördinaten opgezocht en ja hoor 40 kilometer verder, na nog een verkeerde afslag bij Barcelona, kwamen we via een boerenweggetje bij de werkplaats. Na wat heen-en-weer gepraat konden ze ons de volgende ochtend om 09.00 uur helpen, maar ik moest wel zelf een nieuwe pomp gaan kopen in de shop bij de hoofdvestiging van M3 Caravanning in Vilafranca del Penedès.

Ook weer zo’n adres aan de Carretera Nacional N 340, dus weer coördinaten opzoeken. Om 13.05 uur waren we op die grote hoofdvestiging waar we door een vriendelijke receptioniste werden doorverwezen naar de shop. Gelukkig werd ik wel geholpen, want ja het is hier eigenlijk pauzen tussen 13.00 uur en 16.30 uur.

Hier kocht ik een nieuwe drukpomp met dezelfde kenmerken als de huidige pomp. Dat wil zeggen, flow 7 liter per minuut, met een druk van 1,4 bar en 12V. Dat moet wel passen.

Hierna reden we naar de camperplaats achter op een mixparking in Vilafranca. We zijn hier al eens eerder geweest.

Om kwart voor negen waren we bij de werkplaats. Nou ja, nog geen werknemer te bekennen. Iets voor negen uur kwam de eerste met sleutel om hek en werkplaats te openen en later kwamen er nog meer monteurs. Ennuh beginnen? Nou om kwart over negen dus. Maar goed, de monteur zou ongeveer een uur bezig zijn, dus wij aan de wandel naar een restaurant iets verderop waar het al behoorlijk druk was met ontbijtende Spanjaarden. Na de koffie en broodjes kaas gingen we na ruim 1 uur terug. De camper was nog niet klaar, maar een half uur later konden we weer op pad.

Via de A7 reden we langs Tarragona richting de Ebro Delta, waar we in Amposta eerst onze proviand voorraad aanvullen. Dan de Delta in richting het bezoekerscentrum Casa de Fusa. Het was daar wel erg leeg dus we besloten om de weg terug via de smalle weg tussen het water weer te volgen richting Deltebre waar we aan de rivier de Ebro een prima camperplek vonden.

De volgende dag zijn we even naar de overkant van de rivier gereden. Daar kun je namelijk servicen. Schoon water vullen, vuil water eruit en het toilet legen. Op die P mag je wel overnachten, maar het uitzicht is daar niet zo bijzonder. Dus weer terug naar de camperplaats aan de rivier. Er blaast vandaag helaas een harde wind, dus niet fietsen. We vermaken ons wel met de laptop en spelletjes. In de nacht van zaterdag op zondag hebben we flinke windstoten gehad.

Ook op zondag was er, zoals verwacht, nog een stevige wind. Uiteindelijk hebben we de camper gedraaid zodat deze met “de kont” in de wind stond, want afgelopen nacht leek het wel of we op een boot lagen te slapen.

Maandagochtend gelukkig geen wind meer en om 08.00 uur kwam het zonnetje tevoorschijn. Vandaag rijden we iets meer dan 50 kilometer naar Benicarló. Op de receptie van Camping Alegria del Mar melden we ons en kregen een plattegrond met de nog vrije plekken. Dus eerst over de camping gewandeld, de plaatsen bekeken en daarna weer gemeld bij de vriendelijke dames van de receptie en we konden de camper neerzetten. Na de lunch de fietsen uit de camper gehaald voor ons eerste ritje langs de haven naar de bekende supermarkt met de L. (Volgende keer de M maar weer?) Na terugkomst op de camping gebruik gemaakt van de douchefaciliteiten hier.

De volgende morgen wakker geworden met een lekker zonnetje, nu kunnen we voor de eerste keer buiten ontbijten. Dit is het weer waarvoor we naar het zuiden gaan. Nog niet overdreven hoge temperaturen, maar in vergelijking met Nederland toch wel een graad of 6 warmer en lekker zonnig. De laatste dag van november alweer. Vandaag doen we twee wasjes op de camping en lopen ‘s middag voor de noodzakelijke beweging een flink stuk langs het strand en de haven. We komen wat wandelaars tegen en lopen tot aan een parkje waar je een uitzicht hebt op het verderop gelegen Peñíscola. We gaan dezelfde weg terug en komen zo bijna aan de 10.000 stappen volgens onze stappenteller.

Peniscola
Benicarlo